Rămâi conectat

Politică Administrație

DREPT LA REPLICĂ| Primarul din Blandiana – expert în manipulare. PSD vrea ca interesele elevilor și părinților să fie respectate!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Am citit dreptul la replică al primarului din Blandiana, Gherman Nicolae, și am observat cât de abil este în așezarea cuvintelor și în tehnici de manipulare, denaturând mesajul inițial transmis de PSD Alba și de către consilierii locali din comună.

Cu subiect și predicat, în primul comunicat, s-a precizat că PSD nu s-a opus și nu se va opune investirii banilor în modernizarea vreunei instituții de învățământ și credem, cu tărie, în cuvintele marelui Spiru Haret: „Cum arată astăzi școala, va arăta mâine țară!”, iar problema de la Blandiana este de oportunitate și de respectarea intereselor elevilor și părinților.

Pentru cei care nu au citit materialul de presă anterior trebuie să precizăm că preșcolarii și elevii vor învăța din toamnă la Acmariu după ce s-a decis mutarea grădiniței și școlii primare, de la Blandiana, unde se află centrul de comună. Acest lucru în contextul în care la grădinița din Blandiana învață 16 preșcolari, dintre care 12 sunt din satul Blandiana, iar 4 din localitățile Acmariu și Sărăcsău. În clasele 0, 1 și 2, învață 20 de elevi (dintre care trei sferturi sunt din satul Blandiana și ceilalți din sate învecinate), iar în clasele 3 și 4 învață 15 copii (10 sunt din Blandiana și 5 sunt din Acmariu și Sărăcsău). Ideal ar fi ca fiecare să primească educația cât mai aproape de casă, în localitatea de domiciliu, iar, dacă acest lucru nu se poate, interesele majorității sunt prioritare.

Din capul locului, am susținut că banii trebuiau alocați pentru modernizarea grădiniței și școlii din Blandiana și avem convingerea că dacă s-ar fi vrut cu adevărat acest lucru s-ar fi reușit (inclusiv prin soluționarea rapidă a problemelor privind proprietatea terenurilor). Astfel, greșeala pe care am semnalat-o a vizat alegerea școlii în care se investește – în contextul în care nu pot fi reabilitate ambele – și, nici într-un caz, reabilitarea școlii din Acmariu. Nu vom vorbi în acest material despre presupusele interese ale domnului primar de a muta centrul administrativ al comunei la Acmariu, de unde provine domnia sa, deoarece nu face subiectul acestei comunicării. Însă nu putem să nu spunem că ne dorim ca toate localitățile comunei să beneficieze, în mod echidistant, corect, de dezvoltare, prosperitate și proiecte de investiții.

Astfel, domnule primar, problema nu este că s-a investit într-o școală, cum eronat ați interpretat cuvintele noastre, ci că nu s-a reabilitat și cea din Blandiana, iar acum vreți să mutați preșcolarii și elevii de ciclul primar, din Blandiana, la școala din Acmariu, în ciuda distanței de 10 kilometri (dus-întors) pe care o au de parcurs zilnic. În plus, stă în firea oricărui părinte cu copil de vârstă preșcolară să îl simtă cât mai aproape de casă.

Respectăm comunitatea din Acmariu! Sunt oameni deosebiți, harnici și gospodari, iar copiii merită să aibă o școală frumoasă aproape de casă și merită să învețe aici! Însă, din păcate, subiectul e altul: preșcolarii și elevii din Blandiana care sunt majoritari în comună și care vor fi nevoiți să facă naveta. Dacă ar fi o situație temporară nu am fi semnalat-o, dar suntem neîncrezători în privința modernizării instituțiilor de învățământ din Blandiana.

Să ne spuneți, domnule primar, cu date clare: Când vor fi readuși preșcolarii și elevii care domiciliază în Blandiana să învețe acasă? Când preconizați că vor începe lucrările la grădinița și la școala din Blandiana? Credeți că, în comuna noastră, vor putea funcționa simultan două grădinițe/școli cu aceleași cicluri de învățământ? Mai cunoașteți vreo comună în care școala să fie mutată din localitatea de reședință într-un sat vecin? Mulțumim!

Ați băgat, la înaintare, cadrele didactice care sunt adevărați profesioniști în domeniu și merită tot respectul pentru ceea ce oferă zi de zi copiilor noștri! Dar nu este vorba despre a alege între o școală modernizată și alta care nu are condiții corespunzătoare, deoarece răspunsul este evident! Ci despre oportunitate, sustenabilitate, principii și decizii corecte în cheltuirea banilor publici, indiferent că provin de la bugetul local, național sau sunt din fonduri europene.

Altfel spus, ați pus cadrele didactice în fața unui fapt împlinit! De ce nu le-ați întrebat înainte în privința instituției de învățământ care trebuie reabilitată? Dacă nu ați înțeles ce am vrut să spunem, precizând că doriți să acoperiți o greșeală, cu alta, întrebați reprezentanții Curții de Conturi ce se întâmplă când investești banii într-un proiect de care nu beneficiază nimeni!

Consilierii locali ai PSD Blandiana, Ioan Emil Itu, Dan Suciu și Emil Lucian Popa, sunt dispuși să colaboreze cu dumneavoastră și să găsească cele mai bune condiții pentru preșcolari, elevi, părinți și cadre didactice, în această situație. Scopul este identificarea celor mai bune soluții în cazul de față! Să nu uităm de fondurile prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență care prevăd modernizarea grădinițelor și școlilor, la cele mai ridicate standarde și cu respectarea tuturor prevederilor privind protecția mediului înconjurător!

Ne bucurăm pentru copiii și părinții din Acmariu care primesc ceea ce merită, dar haideți să găsim o soluție și pentru cei din Blandiana!

Comunicat PSD Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național

Bogdan Ilea

Publicat

în

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național În cadrul ședinței de colegiu prefectural, Inspectorul Școlar General Adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Alba, Dan Chercheș a vorbit despre învățământul dual din județ. La nivel național România ponderea învățământului dual este de doar 3%, în timp ce în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea