Rămâi conectat

Politică Administrație

DREPT LA REPLICĂ| Gherman Nicolae, primar comuna Blandiana: „Propunerea de relocare a ciclului primar nu mi-a aparținut ci a fost o propunere a cadrelor didactice”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Deși credeam că au trecut turațiile campaniei electorale, în comunitatea noastră unii încă poartă războaie politice prin dezinformare și încercări repetate de denigrare și aruncare cu noroi asupra instituției pe care o conduc. Mai mult decât atât se erijează în protectori ai comunității fără să vină cu soluții clare la anumite probleme, intenția lor fiind de fapt cultivarea urii și nemulțumirii în rândul cetățenilor în încercarea de a atrage susținere politică. In disperarea lor apelează la puterile județene ale partidului și publică articole de presă fără a dezbate fondul problemelor ci doar de a genera ură în comunitate.

În vederea unei corecte informări a cetățenilor comunei m-am decis să răspund acestui comunicat de presă inițiat de PSD Alba care scoate de fapt în evidență slaba pregătire administrativă a consilierilor PSD și slaba capacitate de analiză.

De mai bine de 20 de ani de când sunt în administrația locală a acestei comune, întotdeauna în activitatea mea am ținut cont de sfaturile și opiniile specialiștilor din anumite domenii cu care m-am intersectat inclusiv în ceea ce privește serviciile educative-școlare. Ca să înțeleagă toată lumea: primarul sau primarii, chiar dacă suntem aleși de cetățeni, pe lângă experiența pe care o deținem, adevărata valoare a noastră o reprezintă specialiștii cu care lucrăm în domenii diferite și modalitatea de acțiune promptă la problemele comunității. În ceea ce privește activitatea școlară-educativă dintr-o comună specialiștii din acest domeniu sunt cadrele didactice care lucrează în instituțiile școlare de la nivelul comunei. Ca să înțeleagă clar toți cetățenii, propunerea de a muta anumite clase de ciclul primar din vechea școală Blandiana în școala Acmariu a venit de la cadrele didactice, adică de la specialiștii locali din educație. Cadrele didactice au considerat că prin această relocare se va îmbunătății considerabil actul educațional, având în vedere faptul că Școala Acmariu este proaspăt renovată și beneficiază de dotări și echipamente de ultimă generație de natura celor încadrate în conceptul de scoală inteligentă (smart-school).

Deci, stimați cetățeni, propunerea de relocare a ciclului primar nu mi-a aparținut ci a fost o propunere a cadrelor didactice. Mai mult decât atât, la începutul lunii a avut loc o ședință a cu părinții copiilor, unde cadrele didactice au adus la cunoștința acestora intenția de relocare din clădirea vechii școli Blandiana în clădirea noii școli Acmariu. La această ședință nici un părinte nu a formulat obiecții față de relocare. Cu toate acestea în comunicatul PSD Alba se precizează în mod nereal că la Blandiana nu s-au informat părinții și nu s-a organizat o dezbatere pe această temă. De asemenea din comunicatul PSD reiese faptul că această relocare se face la inițiativa mea și nu la inițiativa cadrelor didactice, ceea ce arată clar că acest demers nu este altceva decât un atac politic mincinos menit să manipuleze cetățenii împotriva mea.

Vechea școală din localitatea Blandiana funcționează într-o clădire foarte veche care este afectată inclusiv de pânza de apă freatică prin izvoare de suprafață. Clădirea prezintă igrasie iar condițiile oferite copiilor în această clădire sunt net inferioare condițiilor care există în noua școala din localitatea Acmariu. Totodată primăria se obligă să suporte integral și să își asume transportul fiecărui copil/elev de la poarta casei și până la instituția de învățământ.

Și pentru ca toți cetățenii să fie corect informați cu privire la reabilitarea școlii din localitatea Acmariu pe care PSD Alba o consideră ”O GREȘEALĂ” o să explic istoria acestei investiții realizată printr-o finanțare nerambursabilă. În anul 2014 comuna Blandiana deținea trei clădiri de școli și anume două clădiri în localitatea reședință Blandiana (Școala Veche și Școala Nouă) și o clădire în localitatea Acmariu (actuala școală modernizată). Pentru fiecare dintre aceste clădiri existau proiecte de modernizare pregătite pentru a fi depuse în vederea obținerii finanțărilor nerambursabile. Deoarece pe Extrasul de carte Funciară aferent terenului școlii Blandiana figurau pe lângă Statul Român și alte persoane decedate în jurul anului 1920 care nu au putut fi identificate proiectul nu a primit finanțare. Exista o condiție clară a finanțatorului ca pe CF-ul prezentat pentru teren să figureze doar comuna Blandiana (primăria) sau Statul Român.

Singura clădire pentru care actele de proprietate desemnau cu depline drepturi de proprietar comuna Blandiana au fost cele aferente școlii din localitatea Acmariu aflată la acea vreme în stadiu avansat de degradare și unde existau aproximativ 9-11 elevi și cadrele didactice care își desfășurau activitatea în acea locație. Deci, datorită documentelor de proprietate Școala Acmariu a reprezentat la acea vreme singura investiție eligibilă pentru finanțare nerambursabilă iar eu am decis să depunem proiectul pe care l-an și câștigat. Dacă nu depuneam acel proiect, azi aveam la Acmariu o școală în paragină iar la Blandiana aceeași situație deoarece banii din bugetul local erau insuficienți pentru o asemenea investiție. Școala Acmariu a fost reabilitată și dotată la standarde europene cu finanțare nerambursabilă. Intre timp, pe parcursul anului 2019 am procedat la rezolvarea problemei în ceea ce cărțile funciare aferente Școlii Blandiana urmând să demarăm procedurile pentru obținerea unor finanțări prin viitoarele programe.

Să afirmi printr-un comunicat faptul că reabilitarea unei școli dintr-un sat reprezintă o greșeală iar primarul decide relocarea elevilor pentru a acoperii această greșeală este mai mult decât o afirmație nefericită din partea PSD Alba și denotă un mare amatorism în ale administrației. Stimați membrii PSD care ați elaborat acest comunicat vă rog să vă consultați cu colegii dvs. primari (pentru că există și unii primari capabili în PSD Alba) și să analizați părerea acestora dacă sunt de acord că reabilitarea clădirii unei școli reprezintă o greșeală. În viziunea consilierilor PSD probabil că reprezintă ”o greșeală” toate investițiile derulate de Primărie în ultimii 5 ani prin care s-au atras peste 20 000 000 lei noi(200 miliarde de lei vechi sau peste 4 milioane de EORO) finanțări nerambursabile în condițiile în care suntem o comunitate sub 1000 de locuitori iar banii din bugetul local abia ajung să acopere necesitățile de funcționare a aparatului de specialitate. VOM CONTINUA SĂ ACCESĂM FINANȚĂRI NERAMBURSABILE ȘI SĂ DERULĂM INVESTIȚII ÎN MODERNIZAREA COMUNEI CHIAR DACĂ UNII MÂNAȚI DE URĂ FRUSTRARE ȘI MÂNIE PUN POLITICA PE PRIMUL PLAN. DE ASEMENEA NE VOM DA SILINȚA ÎNPREUNĂ CU CADRELE DIDACTICE SĂ ASIGURĂM CELE MAI BUNE CONDIȚII DE DERULARE A ACTIVITÂȚII EDUCATIVE PENTRU COPII NOȘTRI.

În final mă adresez locuitorilor comunei Blandiana pe care îi îndemn să analizeze corect situația și mai ales declarațiile și manipulările unor oameni a căror scop este de fapt doar câștigarea susținerii politice.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național

Bogdan Ilea

Publicat

în

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național În cadrul ședinței de colegiu prefectural, Inspectorul Școlar General Adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Alba, Dan Chercheș a vorbit despre învățământul dual din județ. La nivel național România ponderea învățământului dual este de doar 3%, în timp ce în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea