Rămâi conectat

Curier Județean

Două importante proiecte aiudene de cultură, incluse sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, în anul Centenar

Ziarul Unirea

Publicat

în

Două importante proiecte aiudene de cultură sunt incluse sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, în anul Centenar, în cadrul manifestarilor desfășurate pe plan național și internațional.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis, în data de 21 mai 2018, un mesaj cu prilejul Zilei mondiale a diversității culturale, pentru dialog și dezvoltare:

Cu prilejul Zilei Mondiale a diversității culturale, pentru dialog și dezvoltare, îi felicit pe toți cei care recunosc și respectă diversitatea culturală, promovează dialogul dintre civilizații, legând cultura, în feluritele sale expresii, de dezvoltarea durabilă a colectivităților.

România este spațiul unei importante diversități culturale, probată prin expresiile artistice, prin specificitățile locale ori regionale, prin manifestarea identităților etnice, lingvistice ori confesionale. Diversitatea culturală este pentru noi nu doar o moștenire, ci și o trăsătură a creației contemporane și a dialogului intercultural la care participăm, la nivel național, european și internațional.

Creatori, public ori autorități, toți cei care se raportează la domeniul cultural, suntem chemați în această zi să găsim cele mai potrivite mijloace pentru a face din diversitatea culturală un motor al creșterii calității vieții, în beneficiul colectivităților din care facem parte, precum și al generațiilor care ne vor urma.”

Cu ocazia acestei zile, Președintele Klaus Iohannis a acordat Înaltul Patronaj Taberei Interetnice de Artă Contemporană, care va fi organizată la Aiud, în perioada 5-15 iunie 2018. Tabăra are loc o dată la doi ani și se află la cea de a II-a ediție.

De asemenea, Președintele României a acordat Înaltul Patronaj expoziției „Imaginile diversității”, care va avea loc la sediul Parlamentului European din Bruxelles, în perioada 26-30 iunie 2018. Expoziția cuprinde lucrări din prima ediție a Taberei Interetnice de Artă Contemporană de la Aiud, din octombrie 2016, care a reunit 34 artiști plastici reprezentând cele 20 de etnii din România și s-a bucurat de o bună rezonanță la nivel național și internațional”, potrivit www.presidency.ro.

Expoziția de artă „Imaginile diversității” care se desfășoară în luna iunie 2018 la Parlamentul European, de la Bruxelles cuprinde lucrări realizate de 34 de pictori, sculptori, graficieni şi artişti fotografi, reprezentând 20 de minorităţi din România, la care se alătură artişti etnici români. De menționat că datorită calității și valorii sale culturale și artistice expoziția a fost prezentată cu succes atât în țară (la Muzeul Cotroceni, București,  la Memorialul Revoluției 16-22 Decembrie 1989 Timișoara, la Galeriile Inter-Art Aiud) cât și în străinătate, la Palatul ONU din Geneva (în deschiderea celei de-a 10-a ediții a Forumului pentru probleme ale minorităților, desfășurat sub auspiciile Consiliului Drepturilor Omului de la Geneva).

Ediția de anul acesta a Taberei interetnice de artă contemporană propune un concept nou de abordare artistică a problematicii multiculturalității dar și continuarea demersului de colaborare interculturală, de punere în valoare a dimensiunii multietnice și multiculturale a României, respectarea tradițiilor specifice și a valorilor umane și culturale comune.

Organizatorii proiectelor sunt: Guvernul României – Departametul pentru Relații Interetnice, Fundația Inter-Art Aiud, Primăria/Consiliul Local Aiud și Centru Cultural Liviu Rebreanu Aiud.

Comunicat de presă

[nggallery id=5664]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024 Două şantiere arheologice unde au fost făcute unele dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani din Alba, de la Râmeţ – în zona denumită de localnici „Gugu”, şi la Oarda – zona „Bulza”, vor continua şi în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea