Rămâi conectat

Actualitate

Dosarul lui Dan Barna, aflat inițial la DNA Alba Iulia, a fost CLASAT

Publicat

în

Dosarul lui Dan Barna, aflat inițial la DNA Alba Iulia, a fost CLASAT

Nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat, susține DNA, referitor la dosarul privind sesizările DLAF din mai 2021, în care a fost invocat numele co-presedintelui USR PLUS, Dan Barna.

Procurorii arată că al doilea dosar din acelaşi „scandal Barna” a fost clasat în final de DNA, pe 14 iunie 2021, după alte două clasări, o disjungere şi o continuare de cercetări, o altă infirmare a clasării, o redeschidere şi o reluare a urmăririi penale, o altă sesizare din oficiu, o expertiză DNA, un control al DLAF şi o cercetare a procurorilor care… n-au găsit nimic.

Electrica Furnizare Discount

Un răspuns oficial al DNA, transmis la solicitarea Mediafax şi Aleph News, arată că dosarul Direcţiei Naţionale Anticorupţie referitor la sesizările DLAF din mai 2021 încă se află pe rolul DNA, fiind începută urmărirea penală „in rem”, nicio persoană până în prezent neavând calitatea de suspect sau inculpat.

„Un dosar având la bază aspectele la care faceţi referire este în lucru pe rolul DNA – Structura Centrală, fiind începută urmărirea penală doar cu privire la faptă (“in rem”), prin urmare, în acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat”, se arată în răspunsul DNA.

Pe 11 mai 2021, Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a anunţat într-un răspuns pentru Mediafax şi Aleph News că a finalizat acţiunile de control privind modul în care au fost implementate proiectele finanţate din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritară 6 – „Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de intervenţie 6.1 – „Dezvoltarea economiei sociale”: „Punţi comunitare” (POSDRU/168/6.1/S/146256, cod SMIS 56760), „SES-am Deschide-te!” (POSDRU168/6.1/S/144808, cod SMIS 56699), „Incluziune socială şi pe piaţa muncii prin întreprinderi sociale” (POSDRU/84/6.1/S/53560, cod SMIS 21583), beneficiar unitatea administrativ-teritorială Judeţul Alba, prin Consiliul Judeţean Alba.

„În urma verificărilor efectuate în cazul proiectelor „Punţi Comunitare” (cod SMIS 56760) şi „SES-am deschide-te!” (cod SMIS 56699) au rezultat indicii privind posibila săvârşire a unor fapte de natură penală motiv pentru care, Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a procedat, la data de 05.05.2021, la întocmirea actelor de sesizare. Întreaga documentaţie se află în procedură de transmitere către Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate Infracţiunilor de Corupţie. Constatările vizează 4 persoane care, la data faptei, deţineau calităţile de expert cu atribuţii de recrutare respectiv, manageri ai structurilor de economie socială (entităţi înfiinţate în cadrul proiectelor).

Cu privire la proiectul „Incluziune socială şi pe piaţa muncii prin întreprinderi sociale” (POSDRU/84/6.1/S/53560 – cod SMIS 21583), în urma verificărilor efectuate nu au rezultat indicii privind săvârşirea unor fapte de natură penală. Iar verificările cu privire la proiectul „Biblioteca bunelor practici. Concept inovator de dezvoltare a mediului rural” (POSDRU/135/5.2/S/125782 – cod SMIS 51031), având ca beneficiar S.C. Grupul de Consultanţă pentru Dezvoltare DCG SRL, sunt în curs. Conform prevederilor legale, Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF va putea oferi mai multe informaţii numai după finalizarea investigaţiilor”, a anunţat pe 11 mai DLAF.

În privinţa celui de-al doilea dosar penal deschis de DNA cu referire tot la „scandalul Barna” ( dosarul nr.38/P/2018 al DNAAlba, înregistrat la DNA Central sub nr.224/P/2019), DNA a anunţat prin răspunsul oferit Mediafax şi Aleph News că, după 3 ani, la data de 14 iunie 2021 a clasat cauza, pe motiv că „fapta nu există”.

În răspunsul transmis Mediafax, procurorii DNA oferă şi amănunte în legătură cu istoria acestui dosar, după cum urmează:

„Nicio persoană nu a avut calitatea de suspect sau inculpat în dosarul al cărui număr de înregistrare îl menţionaţi în cerere.

Iniţial, cauza s-a aflat pe rolul DNA – Serviciul teritorial Alba Iulia având ca obiect presupuse infracţiuni asimilate celor de corupţie şi a unor infracţiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene.

În această cauză, în care urmărirea penală a fost începută doar cu privire la faptă “in rem”, la data de 02 aprilie 2018, procurorii anticorupţie au dispus soluţia clasării conform art. 16 alin 1, lit. b („fapta nu este prevăzută de legea penală ……”) din Codul de Procedură Penală. De asemenea, a mai fost dispusă soluţia disjungerii şi continuarea cercetărilor într-o cauză nou constituită în cadrul aceleiaşi unităţi de Parchet.

În acest nou dosar, la data de 18 martie 2019, procurorii din cadrul DNA – Serviciul teritorial Alba Iulia au dispus soluţia clasării.

Ulterior, la data de 28 octombrie 2019, procurorul şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a dispus infirmarea în întregime a ordonanţei de clasare, redeschiderea şi reluarea urmăririi penale, în această cauză.

În cursul lunii octombrie 2019, pe baza informaţiilor apărute în media, procurorii anticorupţie s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea unor presupuse infracţiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Ulterior, cele două dosare (cel redeschis şi cel constituit prin sesizare din oficiu) au fost reunite, iar în noul dosar, pentru completarea cercetărilor, s-a dispus efectuarea unei constatări tehnico – ştiinţifice de către specialişti din cadrul DNA şi a unui control de specialitate din partea Departamentului pentru Luptă Antifraudă – DLAF.

Nici din constatarea tehnico-ştiinţifică, nici din controlul DLAF nu au rezultat indicii privind nerespectarea prevederilor legale în vigoare referitoare la procedurile de atribuire a contractelor de achiziţie publică şi nici cu privirea la săvârşirea unor fapte de natură penală care să afecteze interesele financiare ale Uniunii Europene.

În consecinţă, după epuizarea cercetărilor, la data de 14 iunie 2021, a fost dispusă soluţia clasării în conformitate cu prevederile art. 16 alin. 1 lit. a („fapta nu există”) din Codul de Procedură Penală.

Considerentele pe care s-a întemeiat această soluţie au avut la bază faptul că, în urma cercetărilor efectuate, fiind epuizate toate mijloacele probatorii, nu au rezultat probe certe şi suficiente pentru a dovedi dincolo de orice îndoială rezonabilă că faptele pretins a fi săvârşite întrunesc condiţiile de tipicitate ale infracţiunilor investigate.”

Sursa: stiripesurse.ro

Publicitate

Actualitate

OFICIAL| Nicolae Ciucă a fost votat de liberali ca propunere de premier. Guvern minoritar PNL-UDMR, susținut de PSD în Parlament, varianta probabilă

Publicat

în

Nicolae Ciucă a fost votat de liberali ca propunere de premier. Guvern minoritar PNL-UDMR, susținut de PSD în Parlament, varianta probabilă

În cadrul celei mai scurte ședințe din istoria PNL, liberalii l-au votat pe Nicolae Ciucă ca propunere de premier.

La acest moment se merge pe varianta Nicolae Ciucă premier, cu un guvern minoritar PNL-UDMR, susținut de PSD în Parlament.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, nuanțează poziția PSD și, întrebat fiind de jurnaliști cum vede soluția Nicolae Ciucă premier, a explicat că trebuie să ținem cont de perioada dificilă prin care trece România.

Electrica Furnizare Discount

”Haideți să vedem cum se așează lucrurile și să ținem cont de perioada din acest moment. Îmi mențin părerea că România nu intră într-o zonă de stabilitate cu un guvern minoritar (…) Voi ieși cu o declarație clară după Biroul Permanent Național și după consultări”, a spus Marcel Ciolacu.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

AVERTISMENTUL dat de Răzvan Cherecheș anunțului lui Klaus Iohannis: „Patru sau cinci zile de amânare înseamnă de fapt mii de morţi”

Publicat

în

AVERTISMENTUL dat de Răzvan Cherecheș anunțului lui Klaus Iohannis: „Patru sau cinci zile de amânare înseamnă de fapt mii de morţi”

Răzvan Cherecheş, expertul în politici de sănătate publică, trage un semnal de alarmă precizând că există posibilitatea ca în România să avem parte de un val continuu de coronavirus. El spune că 4 sau 5 zile de amânare a restricțiilor înseamnă de fapt mii de morţi.

Acesta a precizat într-o emisiune de la Digi24, că cine a văzut mesajul preşedintelui va avea abia peste o săptămână simptome, apoi peste alta va decide testarea, iar în următoarea situaţia i s-ar putea agrava foarte tare. Cherecheş atrage atenţia autorităţilor că în fiecare minut oamenii se infectrează, iar cele patru zile de amânare stabilite de preşedintele ţării, vor fi dramatice pentru români.

„În România va fi un val continuu de coronavirus” a mai spus acesta. El a accentuat faptul că trebuia ca cineva în ţara aceasta ar fi trebuit să îşi asume măsura de lockdown total pentru ca lucrurile să meargă spre bine.

Electrica Furnizare Discount

Toate mesajele transmise de către autorităţi populaţiei este că această criză sanitară nu este de fapt o urgenţă. România trimite pacienţi în Ungaria, dar Ungaria când se uită la noi în ţară nu vede nicio măsură de urgenţă luată. „Nu ştiu cum pot oamenii ăştia să doarmă noaptea”, a mai spus Cherecheş miercuri seara în intervenţia de la Digi24.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri seara măsuri antiepidemice care vor fi luate de luni. Principalele restricții care vor fi impuse începând de luni asut: certificatul verde va fi obligatoriu pentru majoritatea activităților, noaptea vor mai putea circula doar vaccinații, iar masca redevine obligatorie peste tot, inclusiv pe stradă.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

România, în top 3 din Uniunea Europeană la creşterile preţurilor la electricitate: Unde sunt cele mai scăzute tarife

Publicat

în

România, în top 3 din Uniunea Europeană la creşterile preţurilor la electricitate: Unde sunt cele mai scăzute tarife

Comparativ cu perioada similară din 2020P, în primul semestru din 2021, preţurile medii la electricitate pentru consumatorii casnici din UE au urcat uşor, iar cele mai mari creşteri, în moneda naţională, au fost înregistrate în Slovenia, Polonia şi România, arată datele publicate de Eurostat.

Preţurile medii la electricitate pentru consumatorii casnici din UE s-au situat la 21,9 euro/100 kWh în primul semestru din 2021, faţă de 21,3 euro/100 kWh în perioada similară din 2020.

În schimb, preţurile medii la gaze naturale pentru consumatorii casnici din UE au scăzut la 6,4 euro/100 kWh în primul semestru din 2021. Recent, preţurile la electricitate şi gaze au crescut substanţial în UE, datele statistice pentru semestrul doi din 2021 urmând să fie publicate în aprilie 2022.

Electrica Furnizare Discount

Datele Eurostat mai arată că taxele şi accizele reprezentau în UE 39% din preţul energiei electrice plătit de consumatori şi 36% din preţul gazelor naturale, în prima jumătate din 2021.

Preţurile la electricitate pentru consumatorii casnici s-au majorat în 16 state membre UE în primul semestru din 2021, comparativ cu perioada similară din 2020, cele mai mari creşteri, în moneda naţională, fiind înregistrate în Slovenia (15%), Polonia (8%) şi România (7%), iar cele mai semnificative scăderi în Olanda (minus 10%), Cipru (minus 7%) şi Lituania (minus 6%).

Exprimate în euro, cele mai scăzute preţuri medii la electricitate pentru consumatorii casnici din UE în primul semestru din 2021 au fost în Ungaria (10 euro/100 kWh), Bulgaria (10,2 euro/100 kWh) şi Malta (12,8 euro/100 kWh), iar cele mai ridicate în Germania (31,9 euro/100 kWh), Danemarca (29 euro/100 kWh), Belgia (27 euro/100 kWh) şi Irlanda (25,6 euro/100 kWh).

În perioada cuprinsă între prima jumătate a lui 2020 şi prima jumătate a lui 2021, preţurile medii la gaze naturale au scăzut în 20 din cele 23 de state membre UE care raportează datele privind preţurile gazelor naturale pentru consumatorii casnici. Cele mai semnificative scăderi de preţuri ale gazelor naturale, în moneda naţională, au fost în Lituania (minus 23%), Slovacia (minus 10%) şi Polonia (minus 9%).

În contrast, preţurile au crescut în Danemarca (19%), Germania (8%) şi Luxemburg (6%).

Exprimate în euro, cele mai scăzute preţuri medii ale gazelor naturale pentru consumatorii casnici din UE în primul semestru din 2021 au fost în Lituania (2,8 euro/100 kWh), Letonia (3 euro/100 kWh), Ungaria (3,1 euro/100 kWh) şi România (3,2 euro/100 kWh), iar cele mai ridicate în Olanda (9,6 euro/100 kWh), Danemarca (9 euro/100 kWh) şi Portugalia (7,6 euro/100 kWh). Eurostat precizează că datele pentru România sunt estimate.

Sursa: dcbusiness.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare