DOLIU ÎN FOLCLORUL ROMÂNESC. S-a stins din viaţă MARIOARA MURĂRESCU, realizatoarea „Tezaurului Folcloric”. Interpreţi din Alba îşi exprimă marea durere din suflete

*Am pierdut o mare personalitate, un mare om, un mare suflet. Am câştigat totuşi un înger care ne va transmite raze de lumină pentru a ne lumina şi deschide drumul viitorului cântecului popular

Marioara MurarescuMarioara Murărescu, consacrata realizatoare  de programe folclorice, printre care şi Festivalul-Concurs „Strugurele de Aur” din judeţul Alba, a încetat din viaţă în noaptea de joi spre vineri, la vârsta de 66 de ani, după ce a pierdut lupta cu o boală cumplită, de care suferea de mai mulţi ani. De-a lungul carierei sale a străbătut ţară în lung şi-n lat, prin sate, pe la festivalurile de folclor şi prin sălile de concerte, în căutarea pieselor de folclor autentic, pentru a le difuza în emisunea sa pe care o modera de mai bine de trei decenii „Tezaur Folcloric”,  în care a lansat şi mulţi tineri interpreţi . Printre interpreţii care au trecut prin emisiunea dânsei, deschizându-le drumul în lumea folclorului naţional s-au aflat şi conjudeţenii noştri Nicolae Furdui Iancu, Ionuţ Fulea, Ioan Bocşa, Ina Ioana Todoran, Mirela Mănescu, dar şi alţii, pe care în aceste momente triste îi încearcă tot felul de gânduri.

ELIT

Cunoscuta realizatoare Marioara Murărescu, cea care a încântat şi a adus ani la rând atâta bucurie în sufletele telespectatorilor, spectatorilor şi a participanţilor prin emisiunea „Tezaur Folcloric”, iar la Alba Iulia, ca marioara murarescu si furduiprezentatoare de ani buni a Festivalului Concurs „Strugurele de Aur”, era bolnavă de multă vreme. A fost diagnosticată în 2008 cu cancer de sân, suferind două intervenţii chirugicale şi mai multe şedinţe de chimioterapie. Însă boala a recidivat după o vreme la tiroidă, ceea ce a făcut necesară o altă intervenţie chirurgicală. În noiembrie 2012, ea declara că nu mai are motivaţia să se lupte cu boala, fiind hotărâtă să se bucure de familia ei. Din cauza bolii a trebuit să se pensioneze. Anul trecut, în vară, Marioara Murărescu a fost supusă unei intervenţii de îndepărtare a unei tumori la coloana vertebrală, iar luni în şir a fost internată la Spitalul Elias din capitală pentru recuperare medicală. Potrivit româniatv, în luna noiembrie a anului trecut îndrăgita realizatoare de televiziune a fost nevoită să întrerupă tratamentul din cauza unei complicaţii, mai exact, pentru că nu a putut să se ridice din pat, un picior i s-a umflat foarte tare şi nu se putea deplasa din cauza durerilor.

Acum, milioane de români o plâng, pentru că, după o lungă suferinţă, a plecat dintre noi cea mai îndrăgită şi apreciată realizatoare de emisiuni folclorice din România. I-am contactat telefonic pe doar câţiva dintre interpreţii judeţului Alba, pentru a ne descrie gândurile care-i încearcă pe fiecare, acum, la despărţirea de Marioara Murărescu, marea ambasadoare a folclorului românesc autentic, cea care le-a fost o îndrumătoare permanentă în carieră dar multora şi o apropiată prietenă.

Ionut FuleaInterpretul Ionuţ Fulea: „Am pierdut un om valoros, un om care a ştiut să promoveze valorile reale ale folclorului românesc. A fost un etalon şi ca specialist şi ca om, la fel şi emisiunea Tezaur Folcloric. O emisiune de referinţă, la care orice tânăr interpret dacă ajungea se putea considera lansat. Marioara Murărescu a fost un realizator care a pus o ştachetă valoroasă în folclorul românesc. Pe mine m-a considerat ca un al doilea copil al ei, poate şi datorită asemănării cu fiul ei. Îmi aduc aminte cum îmi spunea „părinte” de fiecare dată când ne întâlneam, pentru că am barbă.  Din punct de vedere profesional, Marioara Murărescu a contribuit foarte mult la cariera mea. Cu dânsa am făcut prima emisiune „Moştenitorii”, în judeţul Alba, o emisiune-concurs de promovare a tinerelor talente, la Câmpeni şi la Avram Iancu. Regretăm pierderea ei. O să îi ţinem spiritul viu, povestind despre ea. Oamenii rămân nemuritori atâta timp cât o să vorbim despre ea. Dumnezeu să o odihnească în pace”.

Nicolae Furdui Iancu: Marioara Murărescu a fost pentru noi, artiştii populari, un deosebit profesionist care a ştiut să pună în valoare folclorul autentic. Un realizator important, având cea mai longevivă emisiune de folclor „Tezaur Folcloric”. Îmi amintesc că, prima aparaţie în televiziune am avut-o la dânsa în emisiune. Durere şi regrete, asta simţim. Ne pare rău că un bun profesionist nu mai este alături de noi. Dumnezeu să o odihnească în pace! Îi vom păstra amintirea mereu vie în sufletele noastre !”.

Ina Ioana Todoran, câştigătoarea Marelui Premiu la Festivalul „Strugurele de Aur” 2012: Ina Todoran 3„Mare personalitate, mare om, mare suflet am pierdut dar cu siguranţă am câştigat un înger care ne va trimite raze de lumină pentru a ne lumina şi deschide drumul cântecului popular, aşa cum făcea şi când era printre noi. Copilăria şi tinereţea mi-au fost marcate de marea doamna Marioara Murărescu, aceasta scriind file aurite în cartea sufletului meu. Deschizătoare de drumuri, iubitoare de frumos şi adevăr, om de un profesionalism desăvârşit! Ea ne-a arătat tainele scenei, culiselor, televiziunii determinându-ne să creştem şi să devenim artişti. Îmi zicea ,, fata cu codiţe Împletite şi prinse în panglici albe,, pentru că aşa m-a cunoscut. M-a crescut şi m-a ajutat să devin Ina cea de azi. Întru amintirea acestui om, ori de câte ori voi intra în scenă, voi trimite un gând bun spre Ceruri însoţit de cântul din sufletul meu! Dumnezeu s-o odihnească!

Mirela Mănescu şi-a postat un scurt mesaj „de adio” pe o reţea de socializare: Dumnezeu să o ierte! Cele mai frumoase amintiri-apariţii ale carierei mele au fost, sunt şi vor rămâne acelea din emisiunea TEZAUR FOLCLORIC! Mare durere pentru această pierdere!

„FOLCLORUL ROMÂNESC ÎN DOLIU. A plecat dintre noi aseară târziu, cea mai îndrăgită şi apreciată realizatoare de emisiuni folclorice din România: Marioara Murărescu. Folclorul românesc a suferit o grea pierdere, rămânând fără unul dintre cei mai importanţi stâlpi de susţinere a adevărului, esenţei autenticităţii cântecului şi portului romanesc adevărat. Într-o lume în care comercialul, facilul şi nonvaloarea încearcă să câştige tot mai mult teren, Marioara Murărescu prin emisiunea Tezaur Folcloric ne-a învăţat să preţuim creaţia neaoşă, adevărată a neamului nostru românesc, fiind printre ultimele ”bastioane” de luptă împotriva psheudoproductiilor muzicale care s-ar vrea folclor, dar nu sunt. Pentru bucuria sufletului celor ce-i urmăreau şi îndrăgeau emisiunile, pentru lupta sa dusă spre promovarea cântărilor neamului nostru românesc să-L rugăm pe Bunul Dumnezeu să-i primească sufletul în rândul celor drepţi dându-i odihnă veşnică şi iertare. Drum bun spre lumea stelelor doamnă Marioara Murărescu, acolo unde vă aşteaptă atâţia mesageri ai cântecului nostru pe care i-aţi promovat şi unde cu toţii vom ajunge, şi unde va fi un nou tezaur folcloric. Bunul Dumnezeu să vă odihnească în pace!”.

Petruta Pop si Marioara MurarescuPetruţa Pop, preşedinta Asociaţiei Artă şi Tradiţii Meşteşugăreşti Alba şi realizatoarea emisiunii folclorice „Din lada de zestre” de la Radio Reîntregirea: „Cu mare tristeţe am primit vestea plecării din această lume a doamnei Marioara Murărescu. Pentru mine rămâne singurul model de profesionalism în formarea şi promovarea păstrătorilor de cântec românesc. A fost un om cu adevărat valoros, frumos şi vertical şi care nu a lăsat garda jos, în ciuda acestor vremuri, în care se promovează kitsch-ul şi nonvalorile. Obişnuiesc să spun că Marioara Murărescu era ca o sită, filtra fiecare apariţie, iar responsabilitatea promovării unui artist în emisiunea de la TVR şi-o asuma cu maximă seriozitate. Din acest motiv, au fost multe voci care au criticat această stricteţe şi seriozitate a dumneaei. De fapt, Marioara Murărescu a militat în permanenţă, în emisiunea “Tezaur folcloric” şi în spectacolele de înaltă ţinută, pentru păstrarea identităţii neamului nostru şi susţinerea esenţei culturii tradiţionale, lucruri impuse într-un chip atât de frumos artiştilor de cântec popular. Mărioara Murărescu a fost foarte legată de judeţul Alba, dovadă fiind Festivalul “Strugurele de Aur” şi concursurile “Moştenitorii” şi “Muguri de tezaur”, care au constituit o adevărată rampă de lansare pentru generaţii de copii şi tineri. Dumnezeu să o ierte şi să o primească în împărăţia Sa! Am o dulce amintire pe care v-o împărtăşesc cu drag, realizată în urmă cu ceva ani! Tocmai ce făcusem un direct pe radio, de 1 decembrie.”

Ioan Bocşa nu a putut fi contactat.

Chiar şi preşedintele ţării, Traian Băsescu, aflat astăzi într-o vizită oficială în Germania, a ţinut să o omagieze şi să trasmită un mesaj de condoleanţe.

Preşedinte Traian Băsescu a transmis vineri, un mesaj de condoleanţe la încetarea din viaţă a realizatoarei de televiziune Marioara Murărescu, în care precizează că a admirat-o pentru capacitatea extraordinară de a crea evenimente care au pus în lumină tradiţiile româneşti.

„Am aflat, cu adâncă tristeţe, vestea morţii Marioarei Murărescu, realizatoare atât de îndrăgită a emisiunilor de folclor de la Televiziunea Română, căreia îi datorăm recunoştinţa noastră pentru întreaga sa activitate de-a lungul căreia a dăruit publicului larg, din ţară şi de peste hotare, tezaurul muzici populare româneşti”, se arată în mesajul de condoleanţe transmis de preşedintele Traian Băsescu.

Şeful statului mai transmite că a admirat-o întotdeauna pe Murărescu pentru capacitatea „extraordinară de a crea evenimente care au pus în lumină tradiţiile româneşti şi bogăţia spiritualităţii populare şi de a încuraja tinerii să cunoască şi să îndrăgească folclorul ca parte a identităţii noastre naţionale”.

„Doresc să adresez sincere condoleanţe familiei şi celor apropiaţi. Dumnezeu s-o odihnească!”, se arată în mesajul şefului statului.

Marioara Murărescu a fost o ambasadoare a folclorului românesc, despre care obişnuia să spună că este „ceva viu, care ne reprezintă, şi prin care putem să cunoaştem neamul acesta”.

Marioara Murarescu ziarulunireaMarioara Morărescu s-a născut la 1 octombrie, 1947, la Câmpulung Muscel, în familia unui preot, după 18 ani de la căsătoria părinţilor ei, potrivit wikipedia. Despre copilăria ei, remora: „Bunicul meu cânta la caval şi mergea cu oile, era cioban. Pleca dimineaţa, venea seara, îl vedeam rar, mă lăsa dormind, mă găsea dormind. Dar găseam lângă patul meu, când mă trezeam, o crenguţă cu alune, sau fructe de pădure, şi ştiam că a trecut pe-acolo bunicul. Ziua mă jucam cu verişoarele mele, dar eram un copil mai retras.”

A urmat Conservatorul din Bucureşti, fiind o studentă eminentă, însă a trebuit să renunţe la planul de a deveni soprană, după o operaţie de amigdalită care i-a schimbat vocea. În al patrulea an de studii a fost marcată de profesorii Emilia Comişel şi Gheorghe Oprea, care i-au îndreptat paşii spre muzica populară. De la ei a învăţat să privească „folclorul ca pe ceva viu, care ne reprezintă, şi prin care putem să cunoaştem neamul acesta”.

A debutat în radio. În calitate de realizatoare de televiziune, numele îi este inseparabil de emisiunea Tezaur folcloric, pe care a realizat-o aproape trei decenii pe postul TVR. În timpul comunismului a fost constrânsă, conform propriilor declaraţii, să facă anumite compromisuri: „Dacă aş fi cedat intenţiei cenzurii de a-mi politiza emisiunea mi-aş fi pierdut publicul; dacă nu cedam deloc, mi se suspendă emisiunea.”Ea a străbătut ţara în lung şi-n lat, căutând piese originale de folclor, pe care le-a adunat în arhiva folclorică a emisiunii.

Marioara Murărescu a fost decorată la 14 aprilie 2009 cu Ordinul Steaua României, în grad de Cavaler.

Alexandra MATEȘ

Email: ale_mates@yahoo.com
Tel: 0722.661.325

Te-ar putea interesa și:

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Panouri fotovoltaice pentru 15 gospodării izolate din Baia de Arieș! Proiectul „verde” de peste 300 000 de lei a fost lansat în SEAP

Un număr de 15 gospodării izolate și neracordate la rețeaua de distribuție a energiei electrice din Baia de Arieș vor… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

5 Comentarii

Raisa 31 ianuarie 2014 at 15:19

D-zeu sa o odihneasca!
A fost prin insasi existenta ei un tezaur al societatii romanesti.

Romania e plina de artisti 31 ianuarie 2014 at 17:29

Orice terchea-berchea ca canta 1-2 melodii se crede artist si cum 75% dintre romani au patinat pe panta artistilor…nu merita sa-i laud pe multi.Aceasta Marioara oare a fost casatorita,a avut familie,copii,caci multi trageau pe la ea sa fie dati duminica de duminica la televizor in cadrul Tezaurului Folcloric.Se zice ca-i placea de ardeleni care erau dati duminica de duminica la emisiunea sa.S-o ierte D-zeu pentru pacatele sale lumesti…

Mircea 31 ianuarie 2014 at 20:55

@Romania e plina de artisti.Pot sa spun despre tine ca esti un nesimtit.Asa ceva nu se scrie despre o persoana dupa ce a decedat.Sunt convins ca esti unul dintre persoanele care nu au fost promovate in emisiunea Tezaur Folcloric deoarece esti un nimeni.

Stareta 1 februarie 2014 at 15:12

Oare chiar nu ai un pic de rusine , tu cel care te numesti „Romania e plina de artisti ” ? Aceasta mare doamna si om de cultura a plecat dintre noi, dupa o bola crunta.Timp de trei decenii de activitate culturala a lasau in urma ei o zestre care numai iubitorii de folclor o pot aprecia.Ce ai facut tu in acest timp ? Prin ce te faci remarcat? Cum poti sa-i intinezi memoria prin asemenea afirmatii? Esti un om de nimic.Nu meriti iertarea lui Dumnezeu.

Mirciio nu esti artist popular 1 februarie 2014 at 17:51

Oare orice chinuitor de cantece se poate numi artist ?Poate cantaret e mai corect,dar ca sa incaseze la nunti pe cateva ore o droaie de bani ar trebui o lege si controale la toate lourile unde au loc nunti pentru a platii impozite babane pe venit,Nicoleta Guta a fost la Antena 2 certata de soncubin ca de ce nu pretinde 3000 E pentru 5-10 melodii.Deci sa se termine cu laudele de artisti a multora si daca nu stii din culisele promovarii la…..mai bine documenteaza-te Mircea.Daca ,,centrai,la Marioara ajungeai…..destepte.

Comentariile sunt oprite