Ziarul Unirea

DOLIU în Biserica Ortodoxă Română: Ioan Ică senior a DECEDAT de COVID. Profesor asociat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia și „Doctor Honoris Causa”

Ioan Ică senior s-a stins la 89 de ani. Biserica Ortodoxă Română este în doliu, după ce unul dintre cei mai importanți dogmatiști a fost răpus de COVID-19. 

”Părintele a fost un mare dogmatist, în tradiţia lui Dumitru Stăniloae şi Isidor Todoran. Potrivit experienţei mele în acest domeniu, a fost unul dintre cei mai importanţi ecumenişti al Bisericii noastre, mai ales în contextul dialogului ecumenic cu Bisericile Luterane. Între colegii de generaţie profilaţi şi pe teologie ecumenică s-a distins nu doar printr-o bună cunoaştere a poziţiei ortodoxe într-o problemă aflată în discuţie, ci şi prin aprofundarea învăţăturii de credinţă a partenerilor de dialog. În felul acesta a contribuit hotărâtor la cristalizarea unor puncte de convergenţă dintre învăţătura de credinţă a Bisericii noastre şi cele ale altor confesiuni creştine.”, este anunțul făcut de preotul profesor Dorin Zosim Oancea.

ELIT

Ioan Ică senior este tatăl lui Ioan Ică junior, profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Universitatea „Lucian Blaga”.

Ioan Ică senior s-a născut în municipiul Sibiu, la data de 9 septembrie anul 1932. S-a căsătorit în data de 28 august 1958 cu Irina Albu-Oneriu, originară din Cluj, licenţiată în teologie la Sibiu, în anul 1958 și au doi fii: Ioan, născut în ziua de 15 august 1960, căsătorit, arhidiacon, doctor în Teologie, profesor universitar, şi Teodor, născut la 26 martie 1962, căsătorit, inginer.

După încheierea cursurilor doctorale la Bucureşti, a fost angajat în serviciul contabilităţii la Institutul Teologic Universitar din Sibiu până la 1 decembrie 1967, când a fost numit suplinitor la lectoratul de limbi moderne: engleză, franceză şi germană, recent înfiinţat; la acelaşi institut, concomitent a condus şi Seminarul de Teologie Dogmatică şi Simbolică. Este numit în anul 1968 lector, apoi conferenţiar la discplina Îndrumări misionare, la 1 octombrie 1974. La 1 octombrie 1976 a fost numit profesor titular la Catedra de Teologie dogmatică şi simbolică la acelaşi institut.

Este numit Lector în anul 1968, Conferenţiar în anul 1974 şi Profesor Universitar în anul 1976, iar din anul 1984 a fost Conducător de doctorat la specializarea Teologia Fundamentală şi Dogmatică, în cadrul Institutului Teologic Universitar din Sibiu.

Părintele Ioan Ică a fost hirotonit diacon în ziua de 28 noiembrie 1971 şi preot în data de 13 iunie 1972, pe seama Capelei Institutului Teologic Universitar din Sibiu, de către Mitropolitul Nicolae Mladin şi hirotesit Iconom-Stavrofor în anul 1976, iar distincţia Cruce Patriarhală o are din anul 1977.

La 1 noiembrie 1994 se transferă, în interes de serviciu, la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, unde era, de altfel, profesor asociat din anul 1991. În 10 ianuarie 1996 a fost ales Şeful Catedrei de Teologie Pastorală şi Decan al acestei facultăţi, precum şi membru al Senatului Universităţii Babeş-Bolyai, pentru legislatura 1996-2000. Din 1 februarie 1995, la propunerea Senatului Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Părintele Profesor Ioan Ică a fost timp de aproape şapte ani membru în Comisia pentru curriculum universitar, ştiinţe umaniste, profilul teologie, precum şi în Consiliul naţional de atestare a titlurilor şi certificatelor universitare din cadrul Ministerului Învăţământului. În aprilie-mai 2002 a făcut parte din Comisia Sfântului Sinod de evaluare a instituţiilor de învăţământ teologic ortodox superior din Patriarhia Ortodoxă Română. La 1 octombrie 2000 se pensionează la cerere, devenind Profesor consultant în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca până în anul 2011.

În anii universitari 1997-1998 şi 1998-1999 a predat Teologia Fundamentală şi Dogmatică ca Profesor asociat şi la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii 1 Decembrie 1918 din municipiul Alba-Iulia, participând şi la examenele de licenţă, până la acreditarea acesteia.

Părintele Profesor Ioan Ică a fost numit pe bună dreptate dogmatistul enciclopedist al teologiei româneşti datorită prestaţiei şi erudiţiei, exactităţii şi sobrietăţii, simplităţii şi adâncimii gândirii sale, scrie crestinortodox.ro.

Ioan Ică a fost decorat de către Preşedintele României la data de 2 aprilie 2002, împreună cu alte personalităţi culturale, cu Ordinul Naţional, Serviciu Credincios în gradul de cavaler. De asemenea, Arhiepiscopia Clujului, în ziua de 9 septembrie anul 2002 i-a conferit Diploma de aleasă cinstire pentru contribuţia pe care a adus-o la dezvoltarea învăţământului teologic românesc, la creşterea prestigiului Facultăţii de Teologie Ortodoxă din municipiul Cluj-Napoca, la întărirea dialogului teologic interconfesional şi al teologiei cu cultura şi pentru ataşamentul cu care a slujit şi slujeşte Biserica strămoşească, iar Facultatea de Teologie Ortodoxă din municipiul Alba Iulia, i-a conferit, pentru aceeaşi bogată activitate şi aceleaşi merite deosebite, în primăvara anului 2007, titlul universitar – academic de „Doctor Honoris Causa”.

Sursa: stiripesurse.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

FOTO| Zeci de persoane, vaccinate în Ciugud prin două metode inedite: „Vaccinare la poarta ta” și „Șezătoare pentru vaccinare”

Zeci de locuitori din Comuna Ciugud au fost vaccinați, vineri, 14 mai 2021, în câteva ore, prin două metode inedite,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro