Documentația de urbanism pentru ”Ansamblul Memorial al Marii Uniri, Alba Iulia, Parcul Unirii”, pusă în dezbatere publică

Primăria Municipiului Alba Iulia face cunoscut faptul că Planul Urbanistic Zonal – Ansamblul Memorial al Marii Uniri, Alba Iulia, Parcul Unirii este în etapa de promovare spre aprobare.


Initiată de Primăria Municipiului Alba Iulia, documentatia de urbanism, prezentată spre informare si consultare publica, reglementează cadrul urban de amplasare si conformare a Monumentul Marii Uniri intr-un ansamblu memorial.

ELIT

Documentatia propune materializarea axului Marii Uniri format din Catedrala Arhiepiscopală a Reintregirii Neamului (a Incoronării), Podul Marii Uniri (care reface accesul in axul catedralei si il intregeste), axul Parcului Unirii care sustine amplasamentul Monumentul Marii Uniri cu realizarea unei piatete ce va permite desfăsurarea unor ceremonii, fântâna arteziană, pietonalul bulevardul Transilvaniei si biserica cu hram Pogorârea Sfântului Duh.

Realizarea ANSAMBLULUI MEMORIAL AL MARII UNIRI la Alba iulia este cu atât mai necesar, în perspectiva centenarului Unirii din 1918, cu cât cinstirea memoriei inaintasilor si eroilor noştri care au luptat pentru Unirea cea Mare, act istoric de importantă naţională, este o datorie de onoare.

Iniţiativa realizării monumentului la Alba Iulia datează din 1993, când in cadrul programului iniţiat de Ministerul Culturii, in colaborare cu Ministerul Lucrărilor Publice si Amenajarea Teritoriului, Prefectura Judeţului Alba, Consiliul Judeţean Alba si Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia, a organizat concursul naţional de creaţie pentru ridicarea Monumentului Unităţii Naţionale. Acesta s-a finalizat prin desemnarea ca şi câştigătoare a machetei prezentate de sculptorul Mihai Buculei.

Ulterior, proiectul sculptorului Mihai Buculei a primit AVIZAT FAVORABIL pentru schiţa de idee privind realizarea si amplasarea in Municipiul Alba Iulia a lucrării de artă plastică monumentală “Monumentul Marii Uniri” in şedinţa Comisiei Naţionale de For Public din data de 14.04.2009.

Până in 2012, realizarea monumentului a fost amânată in nenumerate rânduri. In anul 2012 au fost reluate demersurile pentru edificarea “Monumentului Marii Uniri de le 1Decembrie 1918” la Alba Iulia la solicitarea Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor “Regina Maria” impreună cu Filiala Cultul Eroilor Judeţul Alba, Fundatia 1 Decembrie 1918, Asociatia Cultural Patriotica Avram Iancu si Uniunea Arhitectilor din Romania – Filiala Alba, ocazie cu care a fost intocmită, de firma de proiectare B.P.Străjan, documentatia de urbanism ce reglementează cadrul urban si conceptul de ansamblu.

Reglementările, in forma prezentată, au fost avizate de Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia in octombrie 2012 si de Ministrul Culturii si Identitătii Nationale, minister care si-a dat avizul si pentru realizarea Monumentului Marii Uniri.

Plansa de reglementări urbanistice poate fi consultată pe site-ul si la afisierul Primăriei Municipiului Alba Iulia.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...