Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Documentația de urbanism pentru ”Ansamblul Memorial al Marii Uniri, Alba Iulia, Parcul Unirii”, pusă în dezbatere publică

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Primăria Municipiului Alba Iulia face cunoscut faptul că Planul Urbanistic Zonal – Ansamblul Memorial al Marii Uniri, Alba Iulia, Parcul Unirii este în etapa de promovare spre aprobare.


Initiată de Primăria Municipiului Alba Iulia, documentatia de urbanism, prezentată spre informare si consultare publica, reglementează cadrul urban de amplasare si conformare a Monumentul Marii Uniri intr-un ansamblu memorial.

Documentatia propune materializarea axului Marii Uniri format din Catedrala Arhiepiscopală a Reintregirii Neamului (a Incoronării), Podul Marii Uniri (care reface accesul in axul catedralei si il intregeste), axul Parcului Unirii care sustine amplasamentul Monumentul Marii Uniri cu realizarea unei piatete ce va permite desfăsurarea unor ceremonii, fântâna arteziană, pietonalul bulevardul Transilvaniei si biserica cu hram Pogorârea Sfântului Duh.

Realizarea ANSAMBLULUI MEMORIAL AL MARII UNIRI la Alba iulia este cu atât mai necesar, în perspectiva centenarului Unirii din 1918, cu cât cinstirea memoriei inaintasilor si eroilor noştri care au luptat pentru Unirea cea Mare, act istoric de importantă naţională, este o datorie de onoare.

Iniţiativa realizării monumentului la Alba Iulia datează din 1993, când in cadrul programului iniţiat de Ministerul Culturii, in colaborare cu Ministerul Lucrărilor Publice si Amenajarea Teritoriului, Prefectura Judeţului Alba, Consiliul Judeţean Alba si Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia, a organizat concursul naţional de creaţie pentru ridicarea Monumentului Unităţii Naţionale. Acesta s-a finalizat prin desemnarea ca şi câştigătoare a machetei prezentate de sculptorul Mihai Buculei.

Ulterior, proiectul sculptorului Mihai Buculei a primit AVIZAT FAVORABIL pentru schiţa de idee privind realizarea si amplasarea in Municipiul Alba Iulia a lucrării de artă plastică monumentală “Monumentul Marii Uniri” in şedinţa Comisiei Naţionale de For Public din data de 14.04.2009.

Până in 2012, realizarea monumentului a fost amânată in nenumerate rânduri. In anul 2012 au fost reluate demersurile pentru edificarea “Monumentului Marii Uniri de le 1Decembrie 1918” la Alba Iulia la solicitarea Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor “Regina Maria” impreună cu Filiala Cultul Eroilor Judeţul Alba, Fundatia 1 Decembrie 1918, Asociatia Cultural Patriotica Avram Iancu si Uniunea Arhitectilor din Romania – Filiala Alba, ocazie cu care a fost intocmită, de firma de proiectare B.P.Străjan, documentatia de urbanism ce reglementează cadrul urban si conceptul de ansamblu.

Reglementările, in forma prezentată, au fost avizate de Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia in octombrie 2012 si de Ministrul Culturii si Identitătii Nationale, minister care si-a dat avizul si pentru realizarea Monumentului Marii Uniri.

Plansa de reglementări urbanistice poate fi consultată pe site-ul si la afisierul Primăriei Municipiului Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Accident în Alba Iulia, zona Dedeman: Două mașini implicate. Traficul este îngreunat

Bogdan Ilea

Publicat

în

Accident în Alba Iulia, zona Dedeman: Două mașini implicate. Traficul este îngreunat Un accident rutier s-a petrecut în data 25 aprilie, în Alba Iulia, zona Dedeman, între două mașini care s-au tamponat. Pompierii au intervenit pentru asigurarea măsurilor specifice. Pompierii din Alba Iulia intervin cu două autospeciale, 1 ASAS și 1 EPA pentru asigurarea măsurilor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea