Rămâi conectat

Ştirea zilei

Din luna septembrie: În Alba, 14 persoane vor primi indemnizații pentru creșterea copilului reduse la 8.500 de lei

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Potrivit legii, oricare dintre părinți poate cere, în anumite condiții, concediul și indemnizația de creștere a copilului. În 2016 s-au adus modificări importante modului de acordare a concediului, iar din septembrie 2017 indemnizația va fi plafonată.

Potrivit directorului AJPIS Alba, Flaviu Cozuc, persoanele care au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri impozabile în ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului pot să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului în vârstă de până la doi ani (respectiv trei ani, pentru copilul cu handicap), precum și de o indemnizație lunară, așa cum prevede OUG 111/2010.

Anul trecut, prevederile ordonanței au suferit modificări, iar până atunci condiția era ca părintele să fi realizat venituri în ultimul an dinaintea nașterii copilului și trebuia să opteze între concediul pentru creșterea copilului până la vârsta de un an și concediul până la vârsta de doi ani.

În afară de banii obţinuţi din salarii, activităţi independente, activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, cele 12 luni de venituri necesare anterior naşterii copilului pot fi constituite integral şi din perioade în care, de exemplu, solicitanţii au beneficiat de şomaj, concediu medical, pensie de invaliditate sau concediu fără plată pentru creşterea copilului.

Din septembrie, indemnizație plafonată

Potrivit ordonanței, indemnizația lunară pentru creșterea copilului se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată. În prezent, salariul minim brut este de 1.450 de lei, astfel că indemnizația nu poate fi mai mică de 1.233 de lei. Iar începând cu luna septembrie 2017 va exista din nou un plafon, ceea ce înseamnă că nicio indemnizație nu va putea fi mai mare de 8.500 de lei. La nivelul județului sunt înregistrate la AJPIS Alba 14 persoane cu indemnizații pentru creșterea copilului mai mari de 8.500 de lei, de 10.000, 15.000 și chiar 20.000 de lei, iar potrivit directorului instituției, Flaviu Cozuc, în cazul celor 14 beneficiari indemnizația va fi plafonată la nivelul maxim de 8.500 de lei.

”În iulie 2017 primeau indemnizație pentru creșterea copilului 3.203 persoane din județ, iar suma alocată se cifra la 5.024.378 de lei. Față de aceeași perioadă a anului trecut suma plătită de AJPIS Alba pentru acest drept a crescut, în iulie 2017, cu 97,3 la sută”, a explicat Flaviu Cozuc.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea