Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Actualitate

Din luna mai 2015, intră în vigoare noile atestate de producător şi carnete de comercializare a produselor agricole

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Începând cu luna mai 2015, conform Legii 145/2014, comercializarea produselor agricole obţinute în gospodăria proprie se va face în baza atestatului de producător.

AGRICULTORIAcest atestat va înlocui certificatul de producător eliberat conform HG 661/2001, act normativ abrogat. Atestatul de producător este documentul care atestă calitatea de producător agricol pentru persoanele fizice care desfaşoară activităţi economice în sectorul agricol şi trebuie să cuprindă informaţii cu privire la numele şi prenumele producătorului, denumirea produselor şi suprafaţa de teren exploatată respectiv efectivele de animale. În urma verificărilor efectuate de către împuterniciţii primarului, cu privire la existența suprafeţelor de teren sau a efectivelor de animale pentru care se solicită eliberarea documentului mai sus menţionat, primarul eliberează, în termen de cinci zile lucrătoare, atestatul de producător cu avizul consultativ al structurilor asociative profesionale, patronale sau sindicale din agricultură, care se înregistrează şi nominalizează la fiecare primărie, prin cel puţin un reprezentant.

Citeşte şi: De la 1 mai scăpăm de samsarii din pieţele agroalimentare. Toți comercianţii trebuie să prezinte un certificat de producător

Formularul atestatului de producător are regim special, cu o valabilitate de un an calendaristic de la data emiterii şi se vizează semestrial, prin aplicarea ştampilei şi semnăturii primarului. Totodată, exercitarea activităţii de vânzare a produselor agricole obţinute în gospodăria proprie se face în baza unui carnet de comercializare, doar de către producătorii agricoli care deţin în prealabil atestatul de producător.

Carnetul de comercializare se eliberează la cererea solicitantului, de către primarul localităţii pe a cărei rază de competenţă se află gospodăria în care se obţin produsele estimate a fi destinate comercializării, după verificarea existenţei atestatului de producător şi după verificarea în teren a existenţei produselor supuse comercializării. Controalele privind modul de respectare a Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol se realizează de persoanele împuternicite de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Finanţelor Publice, prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi de agenţi de poliţie din cadrul Poliţiei Române, de poliţia locală şi de persoanele împuternicite de primar. Încăl­carea prevederilor legale privind modul de vânzare pe piaţă a produselor agricole din gospodăria proprie constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă, care poate ajunge până la 22.500 de lei, atât pentru producătorii agricoli, cât şi pentru administraţiile publice locale care care au emis documentele în cauză.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

PENSII 2024: Programul pentru recalcularea pensiilor este gata. Anunțul făcut de Ministerul Muncii

Bogdan Ilea

Publicat

în

PENSII 2024: Programul pentru recalcularea pensiilor este gata. Anunțul făcut de Ministerul Muncii În ce mod vor fi modificate pensiile românilor odată cu recalcularea din septembrie a fost explicat de către Simona Bucura-Oprescu. Ministrul Muncii a vorbit și despre ce trebuie vârstnicii să facă pentru a le fi adăugate la pensie și sporurile primite pe […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea