Rămâi conectat

Actualitate

DEZMĂȚ în universități: Rectorii ar putea rămâne la șefia universităților încă 8 ani, indiferent de câte mandate au avut deja

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

DEZMĂȚ în universități: Rectorii ar putea rămâne la șefia universităților încă 8 ani, indiferent de câte mandate au avut deja

Proiectul Legii învățământului superior elaborat de ministrul Ligia Deca le deschide calea rectorilor să rămână la șefia universităților încă 8 ani, indiferent de numărul mandatelor pe care le-au avut deja, potrivit surselor Edupedu.ro.

Concret, proiectul de lege inițiat de fostul consilier al președintelui Klaus Iohannis prevede că o persoană va putea ocupa funcţia de rector la aceeași universitate cel mult două mandate de câte patru ani și că “la finalizarea actualului mandat‚ noile organe de conducere ale instituţiilor de învăţământ superior se vor stabili în baza prezentei legi”, potrivit documentului obținut de Edupedu.ro.

Spre comparație, Legea Miclea-Funeriu în varianta aprobată în 2011 a reușit să stopeze fenomenul rectorilor pe viață introducând în lege prevederea următoare: “O persoană nu poate fi rector al aceleiași instituții de învățământ superior pentru mai mult de 8 ani, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele și de întreruperile acestora.”

Cele două prevederi din Legea Deca – ce nu fac nicio referire la mandatele trecute – resetează practic numărătoarea mandatelor în cazul rectorilor actuali. Indiferent dacă vorbim despre rectori cu unul sau trei mandate (adică 12 ani) la șefia universităților, aceștia vor beneficia de o “ștergere” a mandatelor trecute, potrivit surselor noastre. În cazul a 10 rectori, perspectiva este de a conduce universitățile timp de 20 de ani. Este vorba despre rectorii care sunt deja la al treilea mandat de rector, deci sunt în această funcție de 12 ani.

Conform surselor Edupedu.ro, argumentul “legea nu retroactivează” așa că rectorii en titre pot candida încă două mandate care să cumuleze 8 ani, pe lângă cei 12 ani pe care îi au deja la conducerea universităților a fost folosit inclusiv în ședința de marți a coaliției de guvernare. Potrivit surselor citate, tocmai pentru că legea nu face deloc referire la mandatele trecute, liderii partidelor au acceptat marți eliminarea sintagmei “succesive‚ complete” din articolul 137 despre care Edupedu.ro a scris în exclusivitate, precizare ca limita mandatele de rector la două numai în cazul în care mandatele erau complete.

Mandatele rectorilor în proiectul Legii învățământului superior inițiată de Ligia Deca:

Art. 137 – (5) Durata mandatului de rector este de 4 ani. O persoană nu poate ocupa funcţia de rector la aceeași instituţie de învăţământ superior pentru mai mult de două mandate.

Art. 260 – (1) Senatele universitare sunt obligate ca‚ în termen de 1 an de la intrarea în vigoare a prezentei legi‚ să definitiveze noua cartă universitară‚ regulamentele și metodologiile de organizare și funcţionare a instituţiilor de învăţământ superior‚ în conformitate cu prezenta lege.

(2) La finalizarea actualului mandat‚ noile organe de conducere ale instituţiilor de învăţământ superior se vor stabili în baza prezentei legi.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea