Deputatul de Alba Ioan Dîrzu: Declarație politică privind susținerea fermierilor români și stoparea înstrăinării terenurilor agricole

Paul Voicu - Primar 2020

Declarație politică a deputatului de Alba Ioan Dîrzu, privind susținerea fermierilor români și stoparea înstrăinării terenurilor agricole

Stimați membri ai Parlamentului României,

ELIT

În data de 25 octombrie am inițiat propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole situate în extravilan şi de modificare a Legii nr.268/2001 privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului.

Propunerea legislativă reglementează obligativitatea utilizării stricte a terenurilor agricole în scop agricol, de către proprietarii acestor terenuri, fie în regim de exploatare directă, fie prin încheierea contractelor de arendare.

Mihail David - 2020

În primul rând, dorim să reglementăm o ordine de precădere pentru exercitarea dreptului de preempțiune.

În al doilea rând, propunem stabilirea unor condiții  cumulative pentru cumpărătorii persoane fizice. Astfel, am instituit condiția  deținerii de către cumpărător a unei reședințe/ domiciliu pe raza UAT-ului unde se află terenul supus vânzări. De asemenea, cumpărătorii trebuie să desfășoare activități agricole pe raza UAT-ului unde se află terenul supus vânzării, cu minimum 5 ani înaintea publicării anunțului.

În al treilea rând, propunem stabilirea unor condiții cumulative și pentru cumpărători persoane juridice. Și aici se impune condiția ca sediul social să fie pe raza UAT-ului unde se află terenul supus vânzării și instituim condiția ca persoana juridică să poată fi eligibilă numai dacă desfășoară activități agricole pe raza UAT-ului unde se află terenul supus vânzării cu minimum 5 ani înaintea publicării anunțului. Nu în ultimul rând, cumpărătorul trebuie să dovedească că veniturile obținute din activitățile agricole reprezintă minimum 75% din totalul veniturilor din ultimii 3 ani;

În plan secundar vizăm următoarele aspecte:

  1. Stabilirea unui termen pentru revânzarea terenurilor agricole.
  2. În cazul vânzărilor succesive, se stabilește posibilitatea cumpărării terenurilor numai de către statul român, prin Agenția Domeniului Statului.
  3. Terenurile agricole nu vor putea face obiectul contractelor de împrumut  încheiate între persoane fizice și juridice, cu excepția contractelor de credit încheiate cu instituțiile de credit și/ sau instituțiile financiare nebancare.

Reglementările vor avea un impact pozitiv asupr stabilirii condițiilor necesare pentru stimularea tinerilor agricultori, prin exercitarea dreptului de preempțiune. De asemenea, propunerea sprijină producătorul agricol în scopul  înființării, rentabilizării și extinderii exploatării agricole. Totodată urmărim să asigurăm șanse egale pentru fermieri de a avea acces la achiziționarea unor terenuri la un preț corect. Nu în ultimul rând, un principiu fundamental care guvernează această propunere este asigurarea dezvoltării durabile în agricultură.

Propunerea legislativă vine și în sprijinul  submăsurii 6.1 a PNDR „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, care are ca scop instalarea pentru prima dată a tinerilor fermieri, ca şefi /manageri ai unei exploataţii agricole și încurajarea tinerilor şi a familiilor din mediul rural de a se stabili în mediul rural, ceea ce va crea un efect pozitiv asupra economiei naţionale în general.

Prin intermediul tuturor acestor  rezultate preconizate putem afirma că Legea 17/2014 și prezenta propunere legislativă, coroborate cu măsura 6.1, ajută la  îndeplinirea programului de guvernare în domeniul  agriculturii.

În concluzie, ținând cont de conținutul și scopul dorit de inițiatori, fac apel către dumneavoastră  de a promova, susține și vota prezenta propunere legislativă, o propunere care își dorește să-i motiveze pe agricultori, inclusiv pe tineri, să dezvolte propria afacere în agricultura românească.

Cu deosebită considerație,

Deputat

Ioan Dîrzu

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

4 Comentarii

Teodor 2 noiembrie 2017 at 15:22

Am unteren agrigol intr-o localitate cu primar PSD, am platit impozitul in toti anii si pastrez chitantele, dar m-am trezit ca au pus in posesie pe altcineva pentru ca fiind plecat din tara nu am solicitat titlu de proprietate. retet, de 25 de ani platesc impozit pe terenul asta. Ce pot face ?

dolfi 2 noiembrie 2017 at 18:46

ii sustineti sa ce? Nu exista retele de distributie, depozite frigorifice, puncte de colectare sustinute de stat ca sa-i ajute pe fermieri!!! Deci, ii sustineti sa ce? Sa produca lapte pe care sa-l arunce pe camp? Cartofi pe care sa-i dea la porci?

ioo 4 noiembrie 2017 at 23:34

Ii sustine, alaturi de Vosganian, sa plateasca impozit pe oua si lapte, chair daca nu le comercializeaza!

Gâgă 3 noiembrie 2017 at 8:25

dîrzu o fi singurul psd-ist care a complotat cu pdl-elprele numind un director, fiul adevăratului primar de A I ,Teo….

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...