Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Deputatul Dan Simedru: “Am atacat la Curtea Constituţională prevederile OUG 55/2014 referitoare la migraţia aleşilor locali”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Miercuri, 10 decembrie, liberalii au depus la Curtea Constituţională textul sesizării de neconstituţionalitate privind OUG nr. 55/2014 referitoare la migraţia aleşilor locali, semnat de 129 de parlamentari, inițiativa fiind motivată de logica strict electorală a actului normativ emis de Guvernul Ponta strict într-o logică electorală, care afectează profund regimul instituţiilor fundamentale ale statului.

Dan SimedruÎncă de la apariția ordonanței, liberalii au anunţat că, practic, se legiferează trasesismul politic, ceea ce face ca ordonanța în cauză să fie una nocivă şi periculoasă pentru administraţia publică românească, miza ei fiind crearea unui avantaj electoral candidatului PSD la preşedinţie, Victor Ponta.

Criticile de neconstituţionalitate aduse actului normativ vizează încălcări ale legii fundamentale. În primul rând, se încalcă  art. 115 din Constituţie care prevede explicit că ordonanţele de urgenţă nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului. În acest caz, administraţia publică locală este o instituţie fundamentală, statut care reiese inclusiv din faptul că i se alocă un subcapitol în Constituţie.

Un alt aspect semnalat este cel referitor la inexistenţa unei situaţii extraordinare şi de urgenţă care să impună emiterea actului normativ. Este de notorietate faptul că, în România, Executivul abuzează de acest instrument de legiferare – ordonanţa de urgenţă, dar a emite ordonanţe de urgenţă, prin care se suspendă pentru 45 de zile aplicarea unei legi şi prin care se permite traseismul politic, este inadmisibil. Toate acestea fără temei constituţional şi cu invalidarea voinţei electoratului exprimată clar la ultimele alegeri locale din 2012.

În fundamentarea sesizării, parlamentarii PNL au subliniat faptul că ordonanța influențează regimul juridic al partidelor politice și induce instabilitate în cadrul administrației publice locale, elemente de natură a prejudicia buna funcționare a acestor instituții fundamentale ale statului.

“Împreună cu colegii mei, parlamentari ai Partidului Național Liberal, am atacat la Curtea Constituțională prevederile OUG 55/2014 referitoare la migrația aleșilor locali și sunt încrezător că acest demers va fi unul de succes. În toate decizile pe speţe similare, Curtea Constituţională a sancţionat derapajele legislative de la litera Constittuţiei, iar în cazul de faţă este mai mult decât evident că această ordonanţă a Guvernului Ponta este nelegitimă şi neconstituţională”, a declarat deputatul PNL, Dan Simedru.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Lucrări de modernizare la două străzi din comuna Horea: Licitația de aproape 9 milioane de lei, lansată în SEAP

Bogdan Ilea

Publicat

în

Lucrări de modernizare la două străzi din comuna Horea: Licitația de aproape 9 milioane de lei, lansată în SEAP Primăria comunei Horea a lansat pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, proiectul care dorește modernizarea a peste 5 kilometrii de drum. Este vorba despre strada Bisericii și drumul vicinal Horea – Teiu – Preluca. Aproximativ 4,5 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea