Deputat PNL Florin Roman: ”Cerem UDMR să respecte istoria românilor!”

Istoria românilor nu poate fi obiectul niciunui troc politic și trebuie respectată de către toți cetățenii acestei țări, indiferent de etnia lor.

L-am auzit recent pe domnul Marko Bela, unul dintre liderii marcanți ai UDMR, întrebându-se retoric, la o reuniune de partid, ce ar trebui să sărbătorească maghiarii din România în 2018, la 100 de ani de la Marea Unire.

Maghiarii din România sunt cetățeni români, au aceleași drepturi ca și noi și considerăm că Centenarul Marii Uniri este un prilej de sărbătoare pentru toți cetățenii acestei țări.

La 1 Decembrie sărbătorim unitatea noastră, libertatea noastră și aspirațiile noastre naționale. Pentru actul istoric de la 1 Decembrie 1918 au murit oameni, alții au făcut închisoare, dar nimic nu le-a stat în cale în momentul în care au decis cu toții, munteni, moldoveni, ardeleni, bănățeni, că aparțin aceluiași neam, că trebuie să formeze împreună o țară.

La 1 Decembrie 1918 au sărbătorit și s-au îmbrățișat de-a valma, la Alba Iulia, și români, și maghiari. Toți sărbătoreau o țară, un ideal împlinit.

Asta vom sărbători și în 2018. Ne vom bucura de cei 100 de ani care au trecut de la făurirea statului național, ne vom aduce aminte de istoria acestor ani, de tot ceea ce s-a întâmplat în această perioadă, și cu bune, și cu rele, și ceea ce e mai important, vom arăta că suntem o națiune matură, care privește spre viitor fără a uita însă de trecut.

Nu-i putem obliga pe liderii UDMR să se bucure alături de noi la sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, dar le putem cere să ne respecte istoria.

Florin Roman, deputat PNL de Alba

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

9 Comentarii

lupul singuratic 16 mai 2017 at 13:01

Corecta pretentie dar,,,,, respectul trebuie sa fie reciproc , se pune intrebarea ,,,, ce a fost promis in scris atunci privind drepturile etniilor si CONCRET CE A FOST RESPECTAT?D-le Roman mai citeste cate ceva si poate vei observa diferenta intre cele promise si realitatea ….

Trif 16 mai 2017 at 20:29

Ma piticanie, ar fii fost mai cinstit, ca sa ceri Romaniei, sa respecte Istoria Transilvaniei, dar pupincuristul, tot pupincurist ramane!

HH 16 mai 2017 at 21:32

Nu exista o obligatie juridica pentru Romania sa aplice „rezolutia”, vremurile s-au schimbat, iar multi dintre magiari nu si-au dovedit loialitatea fata de noul stat roman , nici atunci , iar unii (poate la fel de multi ) nici astazi ! Insa in Romania minoritatile beneficiaza de invatamant, viata religioasa, judecata, mass-media, teatru…. etc. in limbile lor, iar minoritatea maghiara in special !!!

Trif 17 mai 2017 at 21:35

Mai citeste, „HH”, vezi daca poti sa pui mana pe Rezolutia „Marii Uniri” de la 1 Dec. 1918, si apoi mai vorbim!

Elevul 16 mai 2017 at 16:14

Le-au promis tot dar fără pruni sau le sti tu pe toate lupule?

lupul singuratic 16 mai 2017 at 19:32

Cred ca nefiind xenofob ci un om realist , cred ca stiu si spun mai multe decat unii agramati si semianalfabeti

Ursales 17 mai 2017 at 9:03

In sfarsit, este pentru prima data cand sunt de acord cu ceea ce spune Florin Roman. Istoria Romaniei trebuie respectata de toti cetatenii si toate formatiunile politice, inclusiv UDMR (chiar daca UDMR nu este formatiune politica si totusi functioneaza de atatia ani ca partid politic)

pedelistul ...liberal 17 mai 2017 at 11:10

Asa-i cum zice Piticutu`! Da`….suna fals ! Pt ca PNL nu mai e „partid national” de mult ! Nici macar ….”liberal” nu mai e ! Asa ca…….?????!!!!

Bass 17 mai 2017 at 10:32

„La 1 Decembrie 1918 au sărbătorit și s-au îmbrățișat de-a valma, la Alba Iulia, și români, și maghiari. Toți sărbătoreau o țară, un ideal împlinit.”

MA INTREB CUM A TRECUT CLASA TOVARASU` DEPUTAT! LA ORELE DE ISTORIE NU A FOST, CLAR! Nici dupa aceea nu a mai pus mana pe o carte.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...