Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Deputat Florin Roman, vicepreședinte PNL: ”Curtea de Conturi trebuie să verifice legalitatea, nu oportunitatea”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat ieri proiectul de lege al PNL, prin care se aduc o serie de clarificări in modul de organizare și funcționare al Curții de Conturi.

Propunerea, ca și co-inițiator alături de senatorul Daniel Zamfir și alți colegi, a vizat în special zona administrației publice locale. Punctual, am solicitat ca in cazul controalelor Curții de Conturi la primării și consilii județene, aceasta instituție să se pronunțe doar pe legalitate, nu și pe oportunitate.

Nu de puține ori, în acțiunile de control, Curtea de Conturi a ajuns să se substituie hotărârilor de consilii locale și județene, intervenind arbitrar în autonomia locală, stabilind care sunt sau nu achiziții oportune la nivel local. Ceea ce cred cu convingere ca nu este normal, ca autonomia locală să fie doar declarativă. Nu de puține ori, această interpretare a dat naștere unor abuzuri din partea unor funcționari ai Curții.

Totodată, nu am agreat amendamentul USR care propunea extinderea controlului Curții de Conturi asupra persoanelor fizice, care deschid mici afaceri pe fonduri europene și care sunt oricum supuse controlului de legalitate, de instituții auditate. Spre exemplu, îți faci o stupina cu 10 stupi, achizitionati pe fonduri europene, iar acest lucru îți este verificat de două instituții ale statului. Este imperios necesar controlul de legalitate, însă intervenția Curții în cazul persoanelor fizice este chiar deplasată.

Totodată, în cazul rapoartelor Curții, acestea trebuie să se refere la “prejudicii ilicite certe” și nu la “prejudicii estimate”. În același timp, achizițiile verificate de ANAP nu mai pot fi interpretate de Curtea de Conturi sau Autoritatea de Audit.

Consider ca aceste clarificări erau necesare pentru ca la nivelul autorităților administrației publice locale, in cazul acestor controale, legitime de altfel, sa dispară partea de interpretare și subiectivism.

Florin Roman, deputat PNL de Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Delegație a Băncii Mondiale în vizită de lucru la Sebeș: Care a fost scopul întălnirii cu primarul Dorin Nistor

Bogdan Ilea

Publicat

în

Delegație a Băncii Mondiale în vizită de lucru la Sebeș: Care a fost scopul întălnirii cu primarul Dorin Nistor Timp de două zile, o delegație a Băncii Mondiale a fost în vizită de lucru la Sebeș, pentru a discuta cu primarul Dorin Nistor despre realizarea unei investiții teritoriale integrate în zona Sebeș-Vințu de Jos. În […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea