Deputat Florin Roman, vicepreședinte PNL: ”Curtea de Conturi trebuie să verifice legalitatea, nu oportunitatea”

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat ieri proiectul de lege al PNL, prin care se aduc o serie de clarificări in modul de organizare și funcționare al Curții de Conturi.

Propunerea, ca și co-inițiator alături de senatorul Daniel Zamfir și alți colegi, a vizat în special zona administrației publice locale. Punctual, am solicitat ca in cazul controalelor Curții de Conturi la primării și consilii județene, aceasta instituție să se pronunțe doar pe legalitate, nu și pe oportunitate.

Nu de puține ori, în acțiunile de control, Curtea de Conturi a ajuns să se substituie hotărârilor de consilii locale și județene, intervenind arbitrar în autonomia locală, stabilind care sunt sau nu achiziții oportune la nivel local. Ceea ce cred cu convingere ca nu este normal, ca autonomia locală să fie doar declarativă. Nu de puține ori, această interpretare a dat naștere unor abuzuri din partea unor funcționari ai Curții.

Totodată, nu am agreat amendamentul USR care propunea extinderea controlului Curții de Conturi asupra persoanelor fizice, care deschid mici afaceri pe fonduri europene și care sunt oricum supuse controlului de legalitate, de instituții auditate. Spre exemplu, îți faci o stupina cu 10 stupi, achizitionati pe fonduri europene, iar acest lucru îți este verificat de două instituții ale statului. Este imperios necesar controlul de legalitate, însă intervenția Curții în cazul persoanelor fizice este chiar deplasată.

Totodată, în cazul rapoartelor Curții, acestea trebuie să se refere la “prejudicii ilicite certe” și nu la “prejudicii estimate”. În același timp, achizițiile verificate de ANAP nu mai pot fi interpretate de Curtea de Conturi sau Autoritatea de Audit.

Consider ca aceste clarificări erau necesare pentru ca la nivelul autorităților administrației publice locale, in cazul acestor controale, legitime de altfel, sa dispară partea de interpretare și subiectivism.

Florin Roman, deputat PNL de Alba

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

Reka 26 aprilie 2018 at 11:21

pai nu prea este asa- daca la primarie eu pun un wc din aur achizitionat legal prin procedurile prevazute de lege, e bine ? daca in jurul primariei pun panselute achizitionate legal cu 150 lei bucata este bine ? daca la scoala pun in cancelarie tv cu ecran curbat de 150 cm e bine ? ca ala cu diagonala de 80 si ecran obisnuit, plat nu le sufera, etc.

Craciun 28 aprilie 2018 at 14:19

Am sperat ca PNL, se relanseaza, si va reusii sa inlature “burghezia rosie”, a PSD, dar vazand ca Piticul Atomic, se lauda ca ii “Vicepresedinte PNL”, mi-e lehamite de PNL, si de Romania, “lui Papuc”! Se duce Dracului totul pe “Apa Sambetei”!

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...