Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Depuneri de coroane şi ceremonial religios la aniversarea celor 228 de ani de la martiriul lui Horea şi Cloşca

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Aniversarea celor 228 de ani de la martiriul lui Horea şi al lui Cloşca a fost marcată la Alba Iulia prin depuneri de coroane la Obelisc şi un ceremonial religios pe Dealul Furcilor, locul în care s-a desfăşurat supliciul din 28 februarie 1785.

Evenimentul a debutat cu intonarea imnului naţional al României, după care istoricul Tudor Roşu a făcut o scurtă trecere în revistă a celor petrecute în urmă cu 228 de ani. „Execuția s-a întâmplat în locul numit „La Furci”, în partea de sud a orașului, în prezența a mii de țărani iobagi, aduși cu forța să privească acest supliciu, care era cea mai aspră pedeapsă din Codul Penal Terezian, la acea vreme. Frângerea cu roata, sau Rota Fragendos însemna ruperea oaselor începând de jos până spre partea superioară a corpului cu lovituri la aproximativ 2 minute. Primul executat a fost Cloșca, iar Horea, ținut de ucenicii călăului a fost obligat să privească supliciul. După aceea a urmat și rândul său. La el se pare că acest calvar a durat mai puţin şi a fost executat din mai puţine lovituri, primind lovitura de graţie după un şir de 8-9 lovituri. După aceea trupurile celor doi martiri au fost eviscerate, tăiate în bucăţi şi aşezate la răscruci de drumuri pentru ca tăranii, iobagii să ia exemplu.”

Au urmat apoi depunerile de coroane la care au participat Instituţia Prefectului – Judeţul Alba, Consiliul Judeţean, Primăria şi Consiliul Local al municipiului Alba Iulia, Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Alba, Societatea Cultural Patriotică „Avram Iancu”, Garnizoana Alba Iulia, Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan”, Colegiul Tehnic Apulum, Fundaţia „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, dar și un grup de copii de la Grădinița 15 „Dumbrava Minunată” din Alba Iulia, Uniunea Social Liberală, Partidul Democrat Liberal, Partidul Poporului Dan Diaconescu şi Partidul Naţional Ţărănesc Creştin şi Democrat.

Evenimentul s-a încheiat cu un ceremonial religios oficiat de un sobor de preoţi, pe Dealul Furcilor, locul unde acum 228 de ani Horea şi Cloşca au fost executaţi.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc! Tudor Limbean, cunoscut ca și Micul Patriot din județul Alba, nu putea lipsi de cel mai mare eveniment dedicat diasporei românești din Belgia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea