Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

,,Depresia Sărbătorilor”: Cum poate fi prevenit fenomenul tot mai des întâlnit printre români

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

,,Depresia Sărbătorilor”: Cum poate fi prevenit fenomenul tot mai des întâlnit printre români

În ciuda atmosferei festive pe care sărbătorile de iarnă o aduc pentru mulți, o preocupare tot mai crescută printre români este fenomenul denumit de specialiști „depresia sărbătorilor”. Această stare afectează tot mai multe persoane și a devenit o preocupare pentru cadrele medicale.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

În preajma sărbătorilor, străzile și magazinele sunt decorate, iar oamenii intră în spiritul Crăciunului. Cu toate acestea, conform psihiatrilor, există categorii de persoane care nu reușesc să se bucure de magia acestei perioade. Fenomenul „depresiei sărbătorilor” devine tot mai des întâlnit și afectează o gamă diversă de indivizi.

CITEȘTE ȘI: Cât costă brazii de Crăciun în 2023? Aproximativ 25.000 de pomi scoși la vânzare de Romsilva anul acesta

Medicii psihiatri subliniază că depresia devine mai evidentă în timpul sărbătorilor de iarnă și poate avea consecințe grave, inclusiv cazuri de suicid sau tentative de suicid. Unele categorii de persoane sunt mai predispuse la dezvoltarea acestei afecțiuni în această perioadă a anului.

„Depresia este un fenomen care se accentuează în perioada sărbătorilor de iarnă. Aici ne referim la anumite categorii de persoane, în special cele care sunt singure sau care au diverse afecțiuni preexistente, afective sau anxioase. Este vorba despre o afecțiune sezonieră, vorbim despre o depresie care se tratează la fel ca depresiile obișnuite”, explică dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola din Iași.

CITEȘTE ȘI: Târg de Crăciun 2023, la Alba Iulia: Când va avea loc marea deschidere și aprinderea iluminatului festiv

Specialiștii subliniază că există diverse motive pentru care depresia devine mai pronunțată în timpul sărbătorilor. Chiar dacă mediul înconjurător este plin de bucurie și culoare, unii oameni se simt singuri și experimentează afecțiuni emoționale.

În special, persoanele care simt nevoia de a avea alții în jurul lor în această perioadă sunt mai vulnerabile. Medicul subliniază că nu există o vârstă specifică la care depresia sărbătorilor să apară, deoarece se confruntă cu pacienți de toate vârstele.

Cu toate că sărbătorile ar trebui să aducă bucurie, pentru unii indivizi în situații dificile, acestea pot provoca sentimente dificil de gestionat. „Există cazuri în fiecare an, în perioada Sărbătorilor de Iarnă. Este important ca aceste persoane să fie ajutate, să ceară ajutor și să ne dăm seama când o persoană se confruntă cu depresia”, avertizează dr. Ovidiu Alexinschi.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare: De ce este cea mai neagră zi a creștinismului și ce nu ai voie să faci, potrivit superstițiilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare: De ce este cea mai neagră zi a creștinismului și ce nu ai voie să faci, potrivit superstițiilor Vinerea Mare, numită și Vinerea Seacă sau Vinerea Patimilor este ultima zi de post din Postul Mare, fiind ultima zi de vineri înaintea Paștelui. Este o zi de mare doliu pentru întreaga creştinătate, deoarece în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea