Rămâi conectat

Actualitate

Democrat-liberalii din Alba salută proiectul „Alba Iulia Capitală Culturală Europeană” dar îi contestă pe iniţiatori

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Liderii PDL se arată sceptici că municipiul poate deveni capitală culturală europeană: „Mai e mult de lucru până acolo”

 

Democrat-liberalii din Alba au hotărât în şedinţa Biroului Permanent Judeţean al PDL de joi să decline invitaţia liberalilor la prima întâlnire a comitetului de iniţiativă „din motive obiective”. Pe de altă parte, pedeliştii au propus completarea listei membrilor comitetului de iniţiativă şi cu alte nume din viaţa culturală şi politică, din judeţ şi ţară, şi aşteaptă răspunsul PNL cu privire la: Regele Mihai, în calitate de Mare Voievod de Alba Iulia şi cetăţean de onoare al municipiului, ÎPS Andrei Andreicuţ – mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia – Gyorgy Jakubinyi, Mona Muscă – fost ministru al Culturii, un reprezentat al Guvernului României, ambasadori ai Ungariei, Austriei şi Marii Britanii, primarul municipiului Alba Iulia – Mircea Hava, preşedintele Consiliului Judeţean Alba – Ion Dumitrel, academicianul Răzvan Theodorescu, preşedintele UNSR Nicolae Manolescu şi scriitorul albaiulian Aurel Pantea.

„Biroul Permanent Judeţean Alba al PDL a analizat cu mare atenţie invitaţia vicepreşedintelui PNL Florin Roman privind participarea la prima întâlnire a grupului de iniţiativă a unor membri ai săi şi a apreciat greutatea listei de personalităţi culturale propuse. Din păcate, reprezentanţii organizaţiei noastre sunt obligaţi din motive obiective să-şi decline participarea. Pe de o parte primarul Mircea Hava, care şi-a exprimat în termeni neechivoci susţinerea proiectului este plecat în străinătate, iar pe de altă parte PDL Alba are propuneri convingătoare de completare a listei.

De asemenea, ca suport în reuşita acţiunii, vă propunem ca un oraş înfrăţit cu Alba Iulia să fie desemnat ca partener în acest demers – ex. Szekesfehervar din Ungaria sau Arnsberg din Gemania. Considerând că veţi analiza cu atenţie aceste propuneri, vă asigurăm de loiala noastră colaborare. Salutăm membrii comitetului ad-hoc de iniţiativă şi vă asigurăm de prezenţa membrilor noştri la o următoare convocare, după completarea listei. Sugerăm ca aceasta să se facă sub auspicii academice, la Universitatea 1 Decembrie”, se arată într-un comunicat de presă al Biroului de presă al PDL Alba.
Dumitrel: „Liberalii nu au făcut până acum niciun gest pentru dezvoltarea unei vieţi culturale în judeţ”

Tonul comunicatului intitulat „punct de vedere” este însă unul blând în comparaţie cu cel al declaraţiilor susţinute în cadrul conferinţei de vineri de liderii democrat-liberali. Cel mai vehement a fost prim-vicepreşedintele Ion Dumitrel, care i-a criticat pe iniţiatorii proiectului Alba Iulia Capitală Culturală, acuzându-i pe liberali de neseriozitate în abordarea acestei idei dar şi că se folosesc de subiect din interes politic şi îi induc în eroare pe cetăţeni. „O să vă spun principalele motive pentru care nu pot lua parte la această idee alături de iniţiatori: în primul rând, de când sunt preşedinte al Consiliului Judeţean Alba, am încercat să vin doar cu proiecte realizabile. În al doilea rând, cred că iniţiatorii proiectului Alba Iulia Capitală Culturală Europeană nu au nimic în comun cu cultura, de 7 ani de zile majoritatea nici măcar nu a participat la spectacolele şi festivalurile organizate în Alba de CJ sau de Primărie. Apoi cred că, dacă nu ne aflam în an preelectoral, această temă nu exista şi, nu în ultimul rând, mă întreb retoric oare ce eveniment să organizăm mai bine în 2020, olimpiada de iarnă de la Arieşeni sau Alba Iulia Capitală Culturală Europeană?, având în vedere că ambele idei vin din aceeaşi zonă, a liberalilor”, a declarat Ion Dumitrel.

Democrat-liberalii, sceptici că Alba Iulia poată deveni Capitală Culturală Europeană în 2020

Prim-vicepreşedintele PDL Alba Ion Dumitrel a mai spus ieri că „ceea ce a făcut Mircea Hava pentru Alba Iulia a dat speranţă, însă până la Capitală Culturală Europeană mai e mult de lucru”. „În primul rând avem nevoie la Alba Iulia de un teatru, de o viaţă culturală permanentă. Trebuie să abordăm lucrurile serios, să nu minţim populaţia”, a adăugat preşedintele CJ Alba. Sceptic s-a arătat şi secretarul general al PDL Alba, senatorul Alexandru Pereş, care a catalogat iniţiativa liberalilor drept „un demers pur politic”. El a spus că se bucură totuşi că, prin acest proiect, liberalii recunosc realizările administraţiei municipale din Cetatea Alba Carolina. La rândul său, deputatul Clement Negruţ a spus că nu crede într-un astfel de proiect atâta vreme cât iniţiatorul nu este administraţia locală.

Florin Roman, vicepreşedinte al PNL Alba: „Salut decizia BPJ al PDL şi sper să susţină concret iniţiativa noastră”
Contactat de ziarul „Unirea”, Florin Roman, iniţiator al proiectului Alba Iulia Capitală Culturală Europeană în 2020 a declarat: „Salut decizia BPJ al PDL Alba şi sper să susţină concret această iniţiativă. Înţeleg că au un program încărcat de această dată şi alte planuri, însă sper să fie prezenţi la următoarea întâlnire a Comitetului care se poate organiza la Primărie, CJ sau Universitate. Vor sau nu politicienii, Alba Iulia va deveni Capitală Culturală Europeană pentru că asta îşi doresc albaiulienii şi avem un patrimoniu unic în Europa”.
Ioana PITICARIU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea