Ziarul Unirea

Declarație politică, deputat Cornel Comșa: Recomandările ONU versus Statul românesc medieval

Într-un moment delicat pentru  societatea românească, un număr de nouăsprezece ONG-uri, printre care și Asociația Părinți pentru Ora de Religie condusă de Romeo Nicu Moșoiu – consilier pe probleme de religie al Ministrului Educatiei și Cercetării Științifice, au trimis o scrisoare prin care le cer miniștrilor Educației și Sănătății să promoveze în școli abstinența până la căsătorie.

cornel comsaOrganizațiile semnatare condamnă rolul educației sexuale în rândurile tinerilor, făcând indirect apel la violarea vieții private a individului, considerând-o formă de protecție a integrității și sănătății copilului. Aceste organizații, influentate de Asociația Parinți pentru Ora de Religie, instigă la nerespectarea Art. 26. alin. (2) din Constituției României, republicată,  care prevede că ”Persoana fizică are dreptul să dispună de ea însăși, dacă nu încalcă drepturile  și libertățile altora, ordinea publică sau bunele moravuri.” Astfel, orice persoană are dreptul fundamental să  beneficieze de viața privată fără a-i fi violată intimitatea și relațiile interumane pe care și le întemeiază.

ELIT

Susțin inițiativa domnului ministru Nicolae Bănicioiu de a introduce ora de educație sexuală și sănătate în programa școlară din clasa I până în clasa a XII-a. Aceste ore sunt menite a crea o conștiință pro-activă a elevului cu privire la modificările propriului corp, a sănătății și integrității lui corporale din  perioada pubertății și a unor măsuri corecte și utile de contracepție.

Nu putem nega realitatea că relațiile sexuale dintre tineri sunt un fapt actual nu doar în România, ci în întreaga lume civilizată. Problema pe care Guvernul  trebuie să o aducă pe agenda publică este de a-i educa pe tinerii români în spiritual unei vieți sănătoase și fără riscuri, nu de a le interzice să dispună de propria persoană și de  relațiile din viața privată.  Pe lângă faptul că sunt neconstituționale, acest tip de inițiative sunt anacronice, nepotrivite și pot produce efecte contrare celor scontate în viețile tinerilor noștri.

O gândire în sensul celor propovăduite de domnul Romeo Nicu Moșoiu instigă la o atitudine fundamentalist religioasă, periculoasă pentru lumea liberă în care trăim, și care se opune dreptului fundamental al cetățeanului de a fi educat într-un anumit comportament social, nu îngrădit de libertăți naturale.

Pe parcursul procesului de revizuire a Agendei de dezvoltare sustenabilă post-2015, sănătatea sexuală și drepturile sexuale și reproductive au primit atenția cuvenită din partea guvernelor și instituțiilor Organizației Națiunilor Unite (ONU), care le poziționează central nu doar în procesul de capacitare a femeilor, ci și în dezvoltarea durabilă la nivel global. Conform Propunerii Grupului Deschis de Lucru privind Obiectivele de Dezvoltare Sustenabilă, se dorește ca, până în 2030, guvernele să garanteze accesul universal la servicii de sănătate sexuală și reproductivă, inclusiv planificare familială, informare și educație și să integreze sănătatea reproductivă în programe și strategii naționale.

Aceste obiective rezonează cu raportul despre România emis în 28 noiembrie 2014 de Comitetul ONU pentru drepturi economice, sociale si culturale, care recomandă Guvernului român să introducă educația sexuală obligatorie în școli, să faciliteze accesul adolescentelor la avorturi și să reducă numărul de medici care refuză să execute avorturi.

Asociația Părinți pentru Ora de Religie, o asociație transformată din grup de cauză în grup de interese, respinge recomandările ONU și poate împinge România într-un conflict diplomatic în ceea ce privește politica de sănătate și educare sexuală întreprinsă în rândul tinerilor.

În calitate de deputat al Parlamentului României și membru al comisiei parlamentare pentru politică externă  voi milita ferm pentru garantarea implementării recomandărilor ONU și voi urmări atent activitatea acestui tip de organizații care încearcă destabilizarea poziției  României în interiorul organizațiilor internaționale din care este parte.

România este o democrație, un stat liber și civilizat, o țară care dorește să-și respecte angajamentele și care se aliniază cerințelor moderne în materie de educație pentru sănătate, ocrotindu-și tinerii prin procese și instrumente active de informare, prevenție și conștientizare.  Nu voi permite ca țara noastră să fie expusă în mod nefericit  în relațiile internaționale doar pentru că organizații naționale de tip fundamentalist uneltesc pentru destabilizarea statului modern și revenirea la o guvernare cu influențe  teocratice, specifică societăților din Evul Mediu.

Solicit demiterea domnului Romeo-Nicu Moșoiu din funcția de consilier al ministrului educației, din cauza conflictului de interese generat de dubla sa calitate – persoană cu influență politică în anturajul ministrului educației și vice-președinte al Asociației Părinți pentru Ora de Religie, care instigă în mod explicit la nerespectarea recomandărilor ONU privind educația sexuală și sănătatea.

Deputat Cornel George Comșa

(V.N.)

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

CIORNĂ – SONDAJ | Comasarea voluntară prin absorbție a U.A.T-ului Alba Iulia și a U.A.T-ului Ciugud. Ce declară actualii primari

Prezentul sondaj dorește să determine opinia cetățenilor din U.A.T – ul Alba Iulia și din U.A.T – ul Ciugud cu… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

13 Comentarii

Adevarat 15 iunie 2015 at 20:21

Bine zis, domnu deputat! Sa distrugem clica din Biserica Ortodoxa Romana. Pentru declaratia asta, aveti un vot de la mine in 2016

Horea 15 iunie 2015 at 23:09

Imi bag ceva in toti preotii ortodocsi…

Așa zis-a Burebista 16 iunie 2015 at 7:37

@Horea – nu te lăsa dus de val. Nu ai cum să condamni marea majoritate a preoților din cauza unor uscături. Peste tot sunt excepții de la regulă. Aceasta este natura umană.

Ludmilu Cutat 15 iunie 2015 at 23:10

Ba ce securist….sa nu ne mai lase sa facem sex. Jos cu el!

pilu 15 iunie 2015 at 23:17

Cum s-ar putea verifica abstinenta ? Exista vreun aparat ? Penibil !!

Așa zis-a Burebista 16 iunie 2015 at 8:12

Cornele de ce vrei tu „să faciliteze accesul adolescentelor la avorturi”? Vrei ca băiatul tău să-și poată face treaba cu fetele în voie? Dacă aveai o fată și la 16 ani aflai că deja a făcut un avort? Erai mândru?
Mă tot întreb cum judecă unii fără să gândească. Cornele ce ai tu în cap? Te ploconești la diverse directive ale lui nuștiu cine doar ca să ai capul plecat? Nu ai coloană vertebrală?
Dacă nu ești în stare să faci ceva în care să se regăsească cel puțin moralitatea, ce să mai zic că în tot ce faci și ce gândești trebuie să aplici principiile creștine, atunci nu mai cheltui banul public și du-te acasă măi băiatule. Vrei să te alături turmei de politicieni care nu-s în stare decât să strice banul făcut cu sudoarea frunții de atâția salariați care nu vor ca să fie agresați copiii lor cu lucruri pe care nu le pricep oricum decât mai târziu? Fă-ți datoria de părinte și până vine vârsta la care o să aibă copilul tău nevoie de educație sexuală în școală, educă-l tu cum se cuvine. Altfel de ce ești părinte? Doar ca să primești și să cheltui indemnizația de concediu parental ca orice asistat social?
La ora asta vezi bine că ești un asistat social.

Horea 16 iunie 2015 at 13:38

„Burebista”, ai fumat opiu?

Așa zis-a Burebista 16 iunie 2015 at 15:10

Nu.

Horea (pt. Așa zis-a Burebista) 16 iunie 2015 at 15:41

Nu eu (cel care de foarte mult timp folosesc pseudonimul „Horea”) ti-am pus intrebarea de mai sus. E cineva, intamplator si ocazional, ajuns pe forum.
Eu respect DREPTUL la OPINIE a fiecarui cetatean.

Așa zis-a Burebista 16 iunie 2015 at 16:29

@Horea – mulțumesc că mi-ai spus.

TH 17 iunie 2015 at 1:05

FELICITARI DOMNULE DEPUTAT………..

Achim V 17 iunie 2015 at 11:20

Domnule deputat, cand ne scapati si de preotii din Ocna Mures care ne cer bani la biserica in fiecare duminica si ne aneninta ca daca nu pr dam nu o sa ne mai ingroape?

homo sapiens 17 iunie 2015 at 13:36

Bv D-le Comsa, ma bucur ca aud o voce civilizata , nu una dogmatica, din pacate la noi superstitia si lipsa de educatie civica predomina, popii se folosesc de aceste lacune manevrand un segment mare de oameni si UNII politicieni /vezi banii aruncati de Ponta la B O R inainte de alegeri / profita de aceste biete fiinte needucate , In alte state /S U A / de ex se face educatie sanitara , sexuala in scoli de persoane autorizate in acest sens , noi in loc sa ne uitam in oglinda si sa vedem realitatea de ex nr enorm de prostituate prezente in TOATE parcarile de pe sosele, ascultam de popi /VEZI DECLARATIA SUPERFERICITULUI/ ca in ro nu exista prostitutie . Nu vreau aici sa discut despre nesimtirea grosolana a popilor cazul OCNA MURES etc desi asemenea specimene sant cam peste /astept un telefon conf celor promise/

Comentariile sunt oprite