Rămâi conectat

Politică Administrație

Declarație politică, deputat Cornel Comșa: Recomandările ONU versus Statul românesc medieval

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Într-un moment delicat pentru  societatea românească, un număr de nouăsprezece ONG-uri, printre care și Asociația Părinți pentru Ora de Religie condusă de Romeo Nicu Moșoiu – consilier pe probleme de religie al Ministrului Educatiei și Cercetării Științifice, au trimis o scrisoare prin care le cer miniștrilor Educației și Sănătății să promoveze în școli abstinența până la căsătorie.

cornel comsaOrganizațiile semnatare condamnă rolul educației sexuale în rândurile tinerilor, făcând indirect apel la violarea vieții private a individului, considerând-o formă de protecție a integrității și sănătății copilului. Aceste organizații, influentate de Asociația Parinți pentru Ora de Religie, instigă la nerespectarea Art. 26. alin. (2) din Constituției României, republicată,  care prevede că ”Persoana fizică are dreptul să dispună de ea însăși, dacă nu încalcă drepturile  și libertățile altora, ordinea publică sau bunele moravuri.” Astfel, orice persoană are dreptul fundamental să  beneficieze de viața privată fără a-i fi violată intimitatea și relațiile interumane pe care și le întemeiază.

Susțin inițiativa domnului ministru Nicolae Bănicioiu de a introduce ora de educație sexuală și sănătate în programa școlară din clasa I până în clasa a XII-a. Aceste ore sunt menite a crea o conștiință pro-activă a elevului cu privire la modificările propriului corp, a sănătății și integrității lui corporale din  perioada pubertății și a unor măsuri corecte și utile de contracepție.

Nu putem nega realitatea că relațiile sexuale dintre tineri sunt un fapt actual nu doar în România, ci în întreaga lume civilizată. Problema pe care Guvernul  trebuie să o aducă pe agenda publică este de a-i educa pe tinerii români în spiritual unei vieți sănătoase și fără riscuri, nu de a le interzice să dispună de propria persoană și de  relațiile din viața privată.  Pe lângă faptul că sunt neconstituționale, acest tip de inițiative sunt anacronice, nepotrivite și pot produce efecte contrare celor scontate în viețile tinerilor noștri.

O gândire în sensul celor propovăduite de domnul Romeo Nicu Moșoiu instigă la o atitudine fundamentalist religioasă, periculoasă pentru lumea liberă în care trăim, și care se opune dreptului fundamental al cetățeanului de a fi educat într-un anumit comportament social, nu îngrădit de libertăți naturale.

Pe parcursul procesului de revizuire a Agendei de dezvoltare sustenabilă post-2015, sănătatea sexuală și drepturile sexuale și reproductive au primit atenția cuvenită din partea guvernelor și instituțiilor Organizației Națiunilor Unite (ONU), care le poziționează central nu doar în procesul de capacitare a femeilor, ci și în dezvoltarea durabilă la nivel global. Conform Propunerii Grupului Deschis de Lucru privind Obiectivele de Dezvoltare Sustenabilă, se dorește ca, până în 2030, guvernele să garanteze accesul universal la servicii de sănătate sexuală și reproductivă, inclusiv planificare familială, informare și educație și să integreze sănătatea reproductivă în programe și strategii naționale.

Aceste obiective rezonează cu raportul despre România emis în 28 noiembrie 2014 de Comitetul ONU pentru drepturi economice, sociale si culturale, care recomandă Guvernului român să introducă educația sexuală obligatorie în școli, să faciliteze accesul adolescentelor la avorturi și să reducă numărul de medici care refuză să execute avorturi.

Asociația Părinți pentru Ora de Religie, o asociație transformată din grup de cauză în grup de interese, respinge recomandările ONU și poate împinge România într-un conflict diplomatic în ceea ce privește politica de sănătate și educare sexuală întreprinsă în rândul tinerilor.

În calitate de deputat al Parlamentului României și membru al comisiei parlamentare pentru politică externă  voi milita ferm pentru garantarea implementării recomandărilor ONU și voi urmări atent activitatea acestui tip de organizații care încearcă destabilizarea poziției  României în interiorul organizațiilor internaționale din care este parte.

România este o democrație, un stat liber și civilizat, o țară care dorește să-și respecte angajamentele și care se aliniază cerințelor moderne în materie de educație pentru sănătate, ocrotindu-și tinerii prin procese și instrumente active de informare, prevenție și conștientizare.  Nu voi permite ca țara noastră să fie expusă în mod nefericit  în relațiile internaționale doar pentru că organizații naționale de tip fundamentalist uneltesc pentru destabilizarea statului modern și revenirea la o guvernare cu influențe  teocratice, specifică societăților din Evul Mediu.

Solicit demiterea domnului Romeo-Nicu Moșoiu din funcția de consilier al ministrului educației, din cauza conflictului de interese generat de dubla sa calitate – persoană cu influență politică în anturajul ministrului educației și vice-președinte al Asociației Părinți pentru Ora de Religie, care instigă în mod explicit la nerespectarea recomandărilor ONU privind educația sexuală și sănătatea.

Deputat Cornel George Comșa

(V.N.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă: Corneliu Dan Olar a vizitat mai multe localități din Țara Moților cu autobuzul AUR

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Dan Olar a vizitat mai multe localități din Țara Moților cu autobuzul AUR Corneliu Dan Olar, candidatul partidului AUR pentru președinția Consiliului Județean Alba, a plecat marți, 23 aprilie, prin inima Țării Moților dorind să poarte dialog cu moții și să împărtășească viziunea sa pentru un viitor mai bun. Încă din zorii zilei, Olar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea