Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Declaraţie politică Alexandru Pereş: A fi sau a nu fi… Roșia Montană!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Manifestaţiile de duminică desfăşurate în mai multe oraşe din ţară – unele prelungite până noaptea târziu, cum a fost cea din Capitală, din Piaţa Universităţii – în legătură cu proiectul de la Roşia Montană, ne obligă pe noi, parlamentarii, să medităm la câteva lucruri înainte de a dezbate și a vota Proiectul de  Lege propus de Guvern.

VIDEO/Alexandru Pereș: ”Ne trebuie descentralizare și nu legarea de niște impotenți de la nivel de Capitală”Ce a generat aceste proteste? O necunoaştere a realităţii privind impactul economic sau de mediu a exploatării importantelor rezerve de aur şi argint de la Roşia Montană? Opoziţia interesată a unor organizaţii ecologiste în spatele cărora se află personaje oculte din finanţa internaţională? Decredibilizarea proiectului prin atitudini politicianiste contradictorii adoptate de înșiși liderii USL? Duplicitatea cunoscută în actul politic a premierului Victor Ponta, şeful unui Guvern care propune un proiect de lege privind începerea exploatării de la Roşia Montană, dar sugerează liderilor grupurilor parlamentare ale PSD să nu-şi dea votul dacă au dubii cum are el însuşi în legătură cu viabilitatea investiţiei? Şi a cărui soţie declară că se va lega cu lanţuri dacă legea va fi adoptată?

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Nu pot decât să deplâng avatarurile domnului prim-ministru, lider al USL, care anunţă ţării cu mult tam-tam fantezistul Plan naţional de investiţii pe anul 2013 (în care investiţia de la Roşia Montană ocupă un loc de frunte) dar este bântuit în intimitate de neliniştea politică a unui asemenea proiect. Atrag atenţia domnului Victor Ponta că România are nevoie de măsuri economice ferme, bine fundamentate, şi nu de decizii şovăielnice, derutante, care pun sub semnul întrebării credibilitatea Guvernului. Şi care, iată, scot oamenii în stradă…

          Nu mai este nevoie să demonstrăm cât de importantă a devenit pentru o ţară ruinată aproape de criza prelungită, o investiţie care să aducă Gratis statului român circa 100 tone aur. Datorită ultimelor modificări negociate din contractul de concesiune,  Roşia Montană Gold Corporation va transfera cu titlu gratuit statului o cotă parte de 5,68% şi astfel România va deţine 25% din afacere. Totodată, redevenţa plătită de investitor va creşte de la 4% la 6%, adică va fi cea mai mare pe plan mondial. Astfel, din cele 300 tone aur şi 1600 tone argint preconizate să fie extrase, ţara noastră se va alege cu circa 75 tone aur partea sa, plus circa 24 – 25 tone redevenţa cuvenită. Cantitatea de aur va dubla practic în următorii cinci ani rezerva existentă la Banca Naţională. O bogăţie picată din cer, adică din pământul sfânt al ţării, care nu trebuie neglijată. Cred, totuşi, că dincolo de beneficiile financiare considerabile ale unui asemenea proiect, mai importantă este crearea a circa 2.300 locuri de muncă în faza de construcţie a şantierului şi 900 locuri de muncă în faza de execuţie. Aceasta în una din zonele cele mai sărace ale României, unde domneşte disperarea, lipsa oricărei speranţe,  iar satele sunt pustiite prin plecarea tinerilor în lume, în speranţa unei slujbe care le este refuzată acasă.

          Este trist faptul că printre manifestanţii anti-Roşia Montană s-au aflat mulţi tineri. Tineri manipulaţi cu uşurinţă de cei care au cerut publicului, prin reţelele de socializare, să iasă în stradă şi să susţină aşa-zisa idee de salvare a mediului la Roşia Montană. Cred că aceştia, victime ale  politicii unui Guvern incapabil să le susţină aspiraţiile, au folosit pretextul nu pentru a protesta împotriva investiţiei de la Roşia Montană, despre care oricum nu au decât informaţii trunchiate, ci pentru a protesta împotriva Guvernului Ponta însuși şi a minciunilor sale.

          Închei transmiţând Guvernului speranţa primarilor din zona Munţilor Apuseni, ca 20% din câştigul statului român din afacere, inclusiv din taxele şi impozitele locale, să fie investit în dezvoltarea durabilă – economică şi socială – a zonei, astfel ca după încheierea exploatării, locuitorii acesteia să beneficieze de virtuţile civilizaţiei şi de prosperitatea aduse de creşterea economică naţională.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă | USR Alba a depus lista de candidați la Consiliul Județean Alba, iar Marius Nicolae Rof deschide lista

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comunicat de presă | USR Alba a depus lista de candidați la Consiliul Județean Alba, iar Marius Nicolae Rof deschide lista USR Alba a depus lista de candidați pentru Consiliul Județean Alba. În fruntea listei se află Marius Nicolae Rof, un lider remarcabil, cu studii juridice avansate și o vastă experiență în atragerea fondurilor europene. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea