Rămâi conectat

Politică Administrație

Declarație politică a deputatului Ioan Dîrzu: Am reușit să aducem agricultura românească pe locul său bine meritat în Europa. Obiective atinse în domeniu

Publicat

în

Realizarea programelor ce revin agriculturii din Programul de Guvernare 2017-2020

În acest an, am reușit cu pași modești să aducem agricultura românească pe locul său bine meritat în Europa. Agricultura  a devenit din  nou o prioritate națională, iar Partidul Social Democrat va face tot ce-i stă în putere pentru a-și respecta angajamentele față de agricultorii români.

Pentru că, și de această dată, cifrele vorbesc de la sine, permiteți-mi să vă prezint câteva obiective atinse  în domeniul agriculturii:

Elit - Gustul Desăvârșit

1.Creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene

In anul 2017, Romania a fost de trei ori pe primul loc in accesarea fondurilor europene: în lunile martie și august la accesarea sumelor din FEGA și în trimestrul II la accesarea sumelor din FEADER.

Pe trimestrul II 2017,  Romania a ocupat primul loc la absorbția celei mai mari sume din FEADER cu 313, 7 milioane euro (înaintea Poloniei, Italiei, Germaniei si Franței).

  1. Implementarea primului program de sprijinire a produselor deficitare: Tomate în spații protejate.

Programul  reprezintă o reușită și este foarte apreciat de legumicultori. Până în prezent s-au înscris în program un număr de 9.350 legumicultori. Au beneficiat de ajutorul de 3000 euro un număr 4397 fermieri care au încasat 59,3 milioane le.  Aceștia au obținut o producție de 25.000 tone roșii, fără pesticide, livrate pe piața, diminuandu-se importul cu acestă cantitate. In 23 octombrie 2017 a început ciclul II al programului, unde participă înca 4950 legumicultori.

  1. Reabilitarea infrastructurii principale de irigații prin Planul National de Irigații

S-au început investiții de 1,015 miliarde euro ce vor fi finalizate până în anul 2020 și s-au reabilitat un număr de 86 amenajări de irigaţii viabile care vor iriga in final o suprafaţă de 2 milioane ha.

  1. Asigurarea apei gratuite la stațiile de punere sub presiune

Lungimea canalelor cu apă puse la dispoziție  este în prezent de 1.700 km. Din această vară sunt în funcțiune 290 motopompe ale fermierilor.

  1. Dezvoltarea sistemului național antigrindină și de stimulare a precipitațiilor

Prima etapă a programului a fost dată în funcțiune la 15 aprilie 2017 cu 34 puncte de lansare care acoperă 500.000 ha. Până la sfârșitul anului sunt în diferite faze de execuție încă 26 puncte de lansare care vor fi operaționale la data de 15 aprilie 2018, acoperind o suprafață de 835 mii ha. In lunile aprilie –septembrie a.c. s-au folosit un număr de 927 rachete antigrindină pentru prevenirea căderilor de grindină și protejarea culturilor valoroase viticole și pomicole în zonele Iasi, Vrancea și Prahova.

  1. Implementarea programului de acordare credite de dezvoltare pentru stimularea producției vegetale, zootehnice, industrie alimentară și acvacultură; acordarea de garanții de stat prin Fondul de garantare pentru agricultura de 80% și o dobânda egală cu ROBOR plus două puncte procentuale

Au fost acordate, în perioada 1 iulie – 12.10.2017, credite pentru un număr de 321 de fermieri, cu garanții de stat prin Fondul de garantare pentru agricultură, de 20, 9 milioane lei. Pe 9 luni 2017,  au fost acordate credite sectorului agro-alimentar și beneficiarilor PNDR 2014- 2020 in valoare totala de 621,7milioane lei, pe seama garanțiilor acordate de Fondul de Garantare a Creditului Rural pentru:

  • Realizarea producției agricole si procesarea produselor agricole;
  • Realizarea investițiilor cu finanțare europeană;
  • Realizarea altor investiții in ferme;
  • Achiziția de teren agricol.

Valoarea garanțiilor acordate în aceasta perioada, comparativ cu cele acordate în perioada

aferentă din anul 2016, a crescut de aproximativ 4 ori.

  1. Acordarea în timp a subvențiilor pentru Campania 2016

Suma plătită pentru Campania 2016, din fonduri externe și bugetul de stat, a fost de 2,764 miliarde euro. La 31 martie 2017, când ne-am angajat că vom încheia plata plăților directe, s-au autorizat la plata, din fonduri externe și bugetul de stat, suma de 2,065 miliarde euro, față de 255,5 milioane euro plătiți la 31 martie 2016.

În calitate de vicepreședinte al comisiei parlamentare pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaților sunt direct implicat în modul de implementare a programului de guvernare în domeniul agriculturii. Ținând cont de rezultatele legate de implementarea programelor din  agricultură,  îi felicit pe cei din echipa ministrului Agriculturii și pe toți  reprezentanții asociațiilor profesionale ale agricultorilor  care au  cooperat excelent și au soluționat acele probleme urgente și importante pentru noi toți.

Cu aleasă considerație,

Deputat

Ioan Dîrzu

[nggallery id=4763]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Prima întâlnire a noii conduceri a OFL Alba cu membri și simpatizanții acesteia. Noua președintă intenționează să crească vizibilitatea contribuției adusă de femei în toate domeniile de activitate

Publicat

în

În cursul săptămânii trecute a avut loc prima întâlnire a noii conduceri a Organizației Femeilor Liberale Alba cu membri și simpatizanții acesteia. Alina Hărăguș, noul președinte al organizației, a avut plăcerea de a interacționa cu membrele OFL Alba într-un cadru deschis și prietenos, alegând astfel să promoveze interacțiunea, relaționarea și cunoașterea între noii și vechii membri ai organizației și, de asemenea, să susțină prin organizarea acestor întâlniri și antreprenorii locali.

Printre invitații participanți la eveniment s-au numărat domnul Ion Dumitrel (președinte PNL Alba), domnul Marius Hațegan (secretar general PNL Alba), domnul Nicolae Albu (vicepreședinte PNL Alba), domnul Alexandru Pereș și doamna Rodica Andronescu (președinte de onoare al organizației). Doamnele Cornelia Baba și Alina Breaz au fost desemnate secretar general, respectiv secretar general adjunct ale OFL Alba.

Au fost discutate propuneri de proiecte și acțiuni care urmează să fie implementate pe teritoriul întregului județ în domeniile antreprenorial, social, educațional și medical și s-a stabilit pentru perioada imediat următoare desemnarea de coordonatorii zonali care, în primă instanță, vor avea un rol semnificativ în strângerea datelor din teren. Sub noua conducere, Organizația Femeilor Liberale Alba își propune să vină în întâmpinarea nevoilor femeilor din județ prin prisma unor acțiuni și proiecte cu impact asupra dezvoltării personale și profesionale a celor cu care interacționează. Astfel, au fost gândite, structurate și propuse acțiuni de informare, promovare, sprijin și dezvoltare a antreprenoriatului feminin, organizarea unor campanii de informare și conștientizare a abuzului, organizarea unor workshop-uri și conferințe pentru creșterea calității vieții și a vieții de familie, etc.

Elit - Gustul Desăvârșit

Alina Hărăguș menționează că își dorește ca organizația să reprezinte cu adevărat interesele comunității și să promoveze transparența, verticalitatea și sistemul meritocrat, promovând întotdeauna interesul public în detrimentul interesului individual. Noua președintă a Organizației Femeilor Liberale Alba intenționează să crească vizibilitatea contribuției adusă de femei în toate domeniile de activitate. Mai mult, încurajează activ adeziunea acelor membre valoroase ale comunității la OFL pentru ca, împreună, să transforme binele în normalitate.

Pentru termen lung, se dorește ca nucleul nou format în cadrul Organizației Femeilor Liberale Alba să vizeze rezolvarea problemelor reale cu care comunitatea se confruntă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Florin Roman, Vicepreședintele Camerei Deputatilor: „Racordarea la rețeaua electrică este din nou posibilă pentru cetățenii care nu dețin cărți funciare”

Publicat

în

Comunicat de presă| Florin Roman, Vicepreședintele Camerei Deputatilor: „Racordarea la rețeaua electrică este din nou posibilă pentru cetățenii care nu dețin cărți funciare”

În ultimele luni mai mulți cetățeni, în special din zona munților Apuseni, au semnalat o problemă cu care se confruntă. Urmare a publicării în Monitorul Oficial a ordinului ANRE 17/2022, printre documentele necesare a fi depuse odată cu cererea de aviz tehnic de racordare (ATR) s-a introdus ca document obligatoriu și extrasul de carte funciară.

Acest lucru a blocat practic majoritatea solicitărilor venite din zona munților Apuseni, dar și din alte zone ale județului Alba unde proprietarii terenurilor nu au reușit intăbularea acestora până în prezent.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pentru a veni în sprijinul a mii de familii aflate în această situație m-am adresat ANRE unde am semnalat blocajul apărut, legislația fiind corectată prin ordinul ANRE 81/2022.

Ii indemn pe această cale pe toți cetățenii care s-au confruntat cu această problemă să se adreseze din nou operatorului de distribuție DEER în vederea soluționării favorabile a cererilor lor.

Deputat Florin Roman, vicepreședinte al Camerei Deputatilor


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Marius Hațegan, vicepreședinte CJ Alba: Alba, primul județ din România care a semnat finanțarea pe Programul Anghel Saligny

Publicat

în

Comunicat de presă| Marius Hațegan, vicepreședinte CJ Alba: Alba, primul județ din România care a semnat finanțarea pe Programul Anghel Saligny

Suma alocată județului nostru pentru investiții este de 1.173.987.000 RON, din care 503.137.000 RON pentru apă-canal și 670.850.000 RON pentru infrastructura rutieră.

Din această sumă, CJ Alba va primi 137 milioane, pentru proiectele:

1. Reabilitare DJ 705 Zlatna – Almașu Mare – 31,1 mil. RON;
2. Modernizare și consolidare DJ 107 V Sânmiclăuș – Alecuș – 24,9 mil. RON;
3. Modernizare DJ 107 K Întregalde – Bârlești (Mogoș) – 24,9 mil. RON;
4. Modernizare DJ 106 K Vingard – Ohaba – 28,8 mil. lei;
5. Modernizare DJ 142 N Căpâlna de Jos – Sânmiclăuș – 3,8 mil. RON;
6. Modernizare DJ 704 A, DN 7 – Pianu de Jos – 15,3 mil. RON;
7. Pod peste DJ 107 la Colibi – 4,3 mil. RON;
8. Modernizare DJ 107 H Coșlariu Nou – DN 1 – 3,8 mil. RON.

Elit - Gustul Desăvârșit

Municipiului Alba Iulia îi revin 43 milioane RON:

1. Extindere rețea apă și canalizare zona Orizont – 6,947 mil. RON;
2. Extindere canalizare pluvială Micești – 3,837 mil. RON;
3. Extindere rețea de apă și canalizare zona Emil Racoviță – 13,9 mil. RON;
4. Modernizare străzi zona Arex – 18,2 mil. RON.

Toate UAT-urile din județ vor primi finanțare prin intermediul acestui program.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare