Rămâi conectat

Actualitate

De la 1 Mai: BACȘIȘUL va fi plătit legal și va fi trecut pe un bon separat. Patronul va decide ce va face cu ciubucul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cei care vor dori să lase bacșiș trebuie să știe că de la 1 Mai acesta va fi trecut pe un bon separat. Orice bănuț în plus lăsat chelnerului va trece prin contabilitate, iar patronul este cel care va stabili ce va face cu ciubucul.

Bacşişul cel de toate zilele va fi impozitat, fie ca profit al companiei, în cazul în care nu este dat salariaţilor, fie ca venit al angajaţilor, dacă este împărţit acestora.

Prin modificarea legislaţiei fiscale, bacşişul – care nu va fi inclus pe nota de plată, ci va fi trecut pe un bon fiscal separat, fără TVA – va fi transformat în venit impozabil cu 16%, la angajat, sau cu 3%, în cazul firmelor.

Vestea bună este că în cazul în care rămâne în buzunarul angajaţilor, aceştia nu vor plăti contribuţii sociale şi de sănătate pentru bacşiş.

De menţionat că, de la 1 mai, la începutul programului, angajaţii vor trebui să declare câţi bani au în buzunare. În plus, vor fi nevoiţi să spună câţi bani au asupra lor şi în cazul unui control.

Adoptarea, în această săptămână, a Ordonanței de urgență pentru legalizarea bacșișului și restructurarea activității și procedurilor de control ale Fiscului constituie un mare pas înainte pentru industria ospitalității, consideră Corina Martin, președintele Federației Asociațiilor de Promovare Turistică din România (FAPT).

,,De la 1 Mai, dacă dorim să plătim bacșiș, vom face acest lucru legal, la vedere, pe notă de plată distinctă . Cu trei ani în urmă, când am lansat public pentru prima oară ideea legalizării bacșișului, industria nu era pregătită, și nici mediul politic nu a avut abordarea necesară. De această dată, propunerea a fost preluată și devine temă de Ordonanță de urgență, în numai trei săptămâni de la primele discuții cu echipa Ministerului Finanțelor. Evident că mai avem de clarificat și alte aspecte legislative, care trebuie să susțină și să stimuleze dezvoltarea turismului în România, deci vom continua acest parteneriat cu Ministerul de Finanțe. Însă consider că acest moment și adoptarea Ordonanței de urgență pentru legalizarea bacșișului și restructurarea activității și procedurilor de control ale ANAF constituie un mare pas înainte pentru industria ospitalității din România. Susținem campania pentru emiterea bonului fiscal, susținem importanța fiscalizării și scoaterea la lumină a economiei subterane‘” a precizat Corina Martin după discuții cu ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

Reprezentanții FAPT și cei ai Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA) s-au întâlnit, luni, cu conducerea MFP pentru dezbaterea finală pe ultimele propuneri pentru fiscalitate în industria ospitalității.

,,În urma discuțiilor purtate în cadrul întâlnirii, au fost admise și preluate în proiectul de Ordonanță de Urgență pregătit pentru adoptarea în ședința de Guvern din această săptămână mai multe amendamente, precum legalizarea bacșișului pe nota de plată distinctă, cu impozitarea de numai 16%, nu și cu TVA sau CAS, sau delimitarea răspunderii angajatorului față de răspunderea angajatului’, se arată într-un comunicat al FAPT, remis, marți.

Reprezentanții FAPT și HORA au discutat și despre introducerea avertismentului și apoi a amenzii, sancțiuni progresive și corelate cu gravitatea iregularității constatate în sancțiunile ce se vor aplica agenților economici, cu posibilitatea de a plăti 50% din amendă în termen de 48 de ore.

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunțat, marți, la Palatul Parlamentului, că Ordonanța privind impozitarea bacșișului va fi discutată, miercuri, în ședința de Guvern.

El a precizat că angajatorul va decide „soarta” bacșișului, respectiv dacă va acoperi pierderi sau dacă îl va distribui angajaților.

sursa: agerpres, libertatea


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar

Ziarul Unirea

Publicat

în

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar Centrul Militar Judeţean Alba, prin Biroul Informare Recrutare, desfășoară activități de recrutare a candidaților pentru admiterea în instituţiile militare de învăţământ postliceal. Citește și: FOTO: Povestea Mariei Cioruță, o femeie din Alba, mama a 4 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea