Rămâi conectat

Actualitate

De astăzi: firmele și PFA-urile nu mai sunt obligate să își ștampileze documentele

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

stampilaPotrivit unei ordonanţe publicate luni în Monitorul Oficial, persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat şi entităţile fără personalitate juridică scapă, începând de astăzi, de obligaţia de a aplica ştampila pe documentele depuse la instituţiile statului.

OG nr. 17/2015 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare şi modificarea şi completarea unor acte normative a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 540 din 20 iulie 2015 şi intră în vigoare în trei zile de la publicare, adică în 23 iulie 2015.

Actul normativ prevede, printre altele, eliminarea obligativităţii folosirii stampilei pentru documentele depuse la instituţiile şi autorităţile statului.

Vizate de această măsură sunt atât persoanele fizice şi persoanele juridice de drept privat, cât şi entităţile fără personalitate juridică. „Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum şi entităţile fără personalitate juridică nu au obligaţia de a aplica ştampila pe declaraţii, cereri sau orice alte documente depuse la instituţiile sau autorităţile publice”, scrie în OG nr. 17/2015.

Pe deasupra, ştampilă nu va mai trebui aplicată nici pe documentele emise în relaţia dintre persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat şi entităţile fără personalitate juridică.

Concret, începând din 23 iulie, toate prevederile legale ce impun aplicarea ștampilei de către aceste categorii de persoane şi entităţi vor fi abrogate.

Ministerul de Finanţe explica în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă că, deşi legislaţia primară nu impune utilizarea stampilei, există o anumită uzanţa în folosirea acesteia. Plus că, în legislaţia secundară, sunt anumite prevederi în baza cărora stampila este necesară pentru documentele depuse la autorităţile statului.

„În prezent, deşi nu au fost identificate prevederi legale de nivelul legislaţiei primare care să instituie obligaţia pentru persoane fizice autorizate, liber profesionişti, persoane juridice sau alte entităţi fără personalitate juridică de a utiliza stampila în relaţia cu autorităţile sau instituţiile publice sau în relaţiile dintre acestea, totuşi există o anumită uzanţa în utilizarea stampilei. De asemenea, există şi legislaţie secundară care impune aplicarea stampilei pe documentele ce se depun la diverse autorităţi publice”, scrie în document.

Persoanele juridice de drept public vor fi obligate în continuare să aplice ştampila pe documentele pe care le emit.

În momentul de faţă, firmele se identifica, potrivit Legii nr. 31/1990, prin denumire, număr de înregistrare în registrul comerţului şi cod unic de înregistrare (CUI), însă nu prin ştampila. În plus, firmele nu au impusă o formă, o mărime a ștampilei sau o culoare a tusului folosit.

Reglementări privind forma şi mărimea stampilei există numai pentru profesiile liberale (notari, avocaţi, medici), pentru instituţiile statului şi în cazurile în care actele juridice pot fi anulate în lipsa aplicării acesteia.

Bogdan Timofti, partener la Bordianu şi Asociaţii, ne-a explicat tot în 2014 că nu este nicio prevedere în legislaţia societăţilor care să facă referire la obligaţia firmelor de a aplica o ştampilă pe propriile documente, indiferent de natura acestora. „Mai mult, ştim cu toţii că, de la data intrării în Uniunea Europeană, obligativitatea stampilării facturilor emise de societăţi a fost eliminată”, a spus acesta.

Totuşi, există şi unele excepţii, cum ar fi regulamentele Comisiei Europene din domeniul vamal, care impun aplicarea stampilei pe documentele societăţii (inclusiv pe factura). Totodată, Bogdan Timofti a menţionat că există anumite tipuri de formulare – anexe la actele normative emise de Guvern – care trebuie transmise în format electronic sau în „format de hârtie cu ştampila şi semnătura reprezentantului legal al societăţii”. Astfel, specialistul a punctat că aplicarea stampilei este necesară mai degrabă în relaţia cu instituţiile şi autorităţile statului decât în alte situaţii.

sursa:avocatnet.ro
(C.M.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schimbări la WhatsApp. Funcții noi care vor putea fi folosite de utilizatori

Unirea Ziarul

Publicat

în

Schimbări la WhatsApp. Funcții noi care vor putea fi folosite de utilizatori Utilizatorii WhatsApp vor putea folosi, în curând, filtre pentru a separa şi localiza mai rapid mesajele. WhatsApp anunţă introducerea filtrelor pentru accesarea mai rapidă a mesajelor, o funcţionalitate care seamănă cu ceea ce există de foare mulţi ani în Gmail. Vor exista trei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea