Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Politică Administrație

Dan Simedru: ”Incompetența și șmecheria stau la masă cu PSD-ul în cazul legii economiei sociale”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Săptămâna trecută, Codrin Scutaru, secretar de stat în Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, a susținut la Alba Iulia o conferință de presă în care a prezentat anumite idei despre proiectul de lege privind economia socială pe care vrea PSD-ul să-l propună. Respectivul proiect de lege este un exemplu de cum nu trebuie să arate un act normativ.

Demagogia și incompetența apar încă din definirea economiei sociale, în art. 2, în care se stabilește faptul că economia socială este independentă de sectorul public, iar în art. 16 se precizează faptul că finanțarea întreprinderilor sociale poate fi făcută din surse publice naționale și internaționale. Fușereala și diletantismul le întâlnim și în cazul definirii întreprinderilor sociale, care sunt confundate cu persoanele care pot organiza întreprinderi sociale. O asociație sau o fundație este o persoană fizică de drept privat care poate organiza o întreprindere socială sau poate să-și fixeze în obiectul de activitate o activitate economică dar nu poate fi considerat că asociațiile și fundațiile sunt întreprinderi sociale. După ce ni se enumeră la art. 8, lit. a-e, cine poate face o întreprindere socială, la lit. f. se precizează (în bătaie de joc) „orice alte categorii de persoane juridice”.

În țările europene există modele de economie socială dezvoltate, pe primele locuri fiind state precum Germania, Suedia sau Franța, iar acolo profitul unei întreprinderi de economie socială se distribuie pentru dezvoltarea întreprinderilor sociale și pentru dezvoltarea de servicii sociale acordate persoanelor cu risc de excluziune socială. Ca și contra-exemplu, în proiectul de lege propus de PSD, la art. 11, lit. b, se stabilește că numai 50% din beneficiu merge spre dezvoltarea întreprinderii sociale. Și ne întrebăm: restul de 50% unde merge?

Elit - Gustul Desăvârșit

Întreprinderile certificate de către MMFPS ca fiind „întreprinderi de inserție socială” beneficiază de scutiri fiscale dacă reinvestesc 75% din profit (art. 18).Observând toate aceste elemente, ne punem o altă întrebare firească: oare ni se pregătește o nouă escrocherie economică prin care vor certifica pe cine vrea partidul ca întreprinderi sociale, după care îi scutesc oficial de obligații fiscale și îi mai și finanțează de la buget? Nimeni nu spune, în lege, ce se întâmplă când o astfel de întreprindere se lichidează după ce s-a dezvoltat pe banii luați din bugetul public în mod direct, dar și indirect, prin neplata unor obligații fiscale.

Nu se vorbește nimic în proiectul de lege despre organizarea economiei sociale în funcție de dimensiunile întreprinderilor sociale. Se vor aplica aceleași reguli pentru o întreprindere cu 2 – 4 salariați ca și pentru una de 100 de salariați? De asemenea, să nu uităm că în România cooperația a avut diverse forme de organizare și diverse dimensiuni și extinderi, lucru care se întâmplă acum în Spania, țară pe care domnul Codrin Scutaru a citat-o ca și țară de inspirație a legii pe care vrea să o propună PSD-ul.

Deci acest proiect de lege este fie o dovadă de incompetență, fie o formă de a organiza o escrocherie de proporții în România. Un lucru este, însă, sigur: este un nou act normativ prin care se dezvoltă un sistem birocratic parazitar în cadrul MMFPS, cu noi compartimente, cu oameni bine plătiți la nivel central și local și care pot face orice,cu o lege strimba de partea lor, în slujba partidului care i-a pus în funcții si pentru „candidatul iubit”-Victor Ponta.

Revenind la domnul Scutaru, întrebat fiind la conferința de presă dacă are cunoștință despre un proiect de succes privind crearea unei unități de economie socială la nivelul județului Alba, domnia sa a răspuns că, „din auzite, ar fi”, însă nu putea garanta acest lucru, întrucât nu a făcut personal verificări în teren. Dacă pesediștii de lângă domnia sa ar fi cunoscut cu adevarat realitățile economiei sociale din județul Alba, ar fi prezentat cel puțin două exemple de succes: proiectul „Incluziune socială și pe piața muncii prin întreprinderi sociale” (a fost un proiect strategic pe programul POSDRU 2007-2013, implementat, în perioada 1 august 2010 – 31 iulie 2013, de către Consiliul Județean Alba, în calitate de solicitant și 4 parteneri) sau proiectul „Serviciu de Integrare Socio Profesională Atelier Inser Decor” (un proiect implementat de Consiliul Județean Alba în partenerial cu Consiliul Local Alba Iulia și Asociația Agora Alba Iulia, începând cu noiembrie 2012).

Aceste proiecte au ca și grupuri țintă diverse categorii (tineri proveniți din casele de tip familial din Alba Iulia, persoane beneficiare de prestații sociale, diverse categorii de persoane vulnerabile etc.) și au în vedere înființarea de ateliere – școală pentru persoane vulnerabile sau unități de economie socială, în diverse localități din județul Alba.

Eu însumi, pentru a cunoaște problemele reale ale economiei sociale la noi în județ, am purtat discuții cu specialiști în domeniu, precum domnul Mircea Tuhuț (președinte la Cooperativa Meşteşugărească „Unirea“ Alba Iulia – întreprindere socială pentru persoane cu handicap), domnul Sorin Chirilă (directorul DGASPC Alba) sau Lenica Bucur (șef al Biroului Accesare Coordonare Proiecte din Consiliul Județean Alba), care mi-au semnalat anumite aspecte:

– lipsa finanțărilor adresate direct unităților de economie socială / atelierelor protejate existente, pentru dezvoltarea activităților existente și extinderea pieței și a portofoliului;
– interesul scăzut al angajatorilor cu peste 50 de angajați  pentru valorificare prevederilor privind obligativitatea angajării unui procent de 4% persoane cu handicap sau a achiziționării de produse și servicii de la ateliere protejate autorizate echivalent contravalorii sumelor reprezentând salariul lunar al persoanelor ce trebuiau angajate;
– lipsa controlului din partea instituțiilor competente privind respectarea condițiilor  legate privind organizarea și funcționarea atelierelor protejate și prevenirea derapajelor pe aceasta piață;
– reglementarea actuală privind statutul atelierelor protejate defavorizează unitățile care lucrează cu persoane cu dizabilități  implicate direct în procesul de producție față de cele care desfășoră activități  comerciale, vânzare, intermediere, etc.;
– exigența pieței față de atelierul protejat de a se comporta ca orice altă  firmă în relația cu băncile și ofertele de finanțare ale acestora;
– măsurile de ordin fiscal prevăzute de legea 448 / 2006 nu sunt corelate cu prevederile codului fiscal, în ciuda actualizării repetate a acestuia (de exemplu anumite beneficii pe care ar trebui să le aibă atelierul protejat: scutire de impozit pe profit, reglementarea scutirii plății TVA etc.);
– lipsa unei monitorizări din partea statului, privind obligativitatea plății la bugetul de stat a contribuțiilor pentru persoanle cu handicap, de către firmele care au peste 50 de angajați și nu respectă prevederile legii 448 / 2006.

Sigur că toate acestea mă determină ca în viitoarea sesiune parlamentară să propun amendamente și completări pentru modificarea proiectului de lege susținut de PSD, astfel încât să corespundă realităților românești și să poată fi aplicabil. Acest gen de activitate economică, pentru că nu concurează în același context de resurse umane și potențial de dezvoltare cu economia reală, necesită o anumită intervenție a statului, într-o formă clar reglementată și eventual, transferată și la nivelul autorităților locale.

Propunerea guvernului favorizează companii deja competitive și defavorizează net atelierele protejate și unitățile sociale, care respectă spiritul și sensul unei astfel de forme de organizare a vieții economice la nivelul unei comunități defavorizate. Decizia politică, întârziată de manevrele PSD, are efecte asupra unor oameni care speră ca integrarea lor socială să nu mai fie doar un vis. Împreună cu colegii mei din ACL vom face tot ce putem pentru a opri acest proiect diletant și a-l înlocui cu o lege dreaptă, în spirit european.

Dan SIMEDRU, deputat PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

FOTO| Sicoe Mihai, noul președinte interimar al TSD Alba. Tinerii social-democrați și-au ales noul președinte și un nou birou de conducere

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

FOTO| Sicoe Mihai, noul președinte interimar al TSD Alba. Tinerii social-democrați și-au ales noul președinte și un nou birou de conducere

În cursul zilei de joi, 11 august, tinerii social-democrați și-au ales noul președinte, în persoana lui Sicoe Mihai și un nou birou de conducere. Noua structura de conducere trebuie validata în Consiliul Politic Județean.

„La sediul PSD Alba am participat, alături de secretarul executiv, Corneliu Muresan, fost președinte al TSD Alba, la o nouă întâlnire cu tinerii social-democrați, care doresc să se implice în politică și să lase în urma lor lucruri bune, pozitive, pentru cei din jur.

Noua structura de conducere trebuie validata în Consiliul Politic Județean. Îmi doresc ca în noua echipa a tinerilor social-democrați sa facă parte și membrii noștri de la tineret care sunt în partid de mai mulți ani.

Elit - Gustul Desăvârșit

Tinerii trebuie să aibă o șansă în politică. Cei cu care m-am întâlnit astăzi sunt muncitori, au succes pe plan profesional și sunt convins că pot aduce plusvaloare comunităților din care fac parte!

În următoarea perioadă, vom organiza mai multe întâlniri și ne vom implica în diverse activități benefice oamenilor, așa cum am mai făcut! Mult succes tinerilor noștri! Mult succes noului președinte și echipei sale!”, a transmis deputatul Radu Tuhuț.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, deputat USR: Guvernul PNL-PSD–UDMR TAXEAZĂ din nou românii. În curând vor pune o taxă și pe aerul respirat.

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, deputat USR: Guvernul PNL-PSD–UDMR TAXEAZĂ din nou românii. În curând vor pune o taxă și pe aerul respirat.

Prin noua ordonanță de creștere a taxelor, Guvernul ne taxează și pensiile pentru care contribuim la Pilonul II. Prevederea intră în vigoare din 2023 și sunt impozitate și dividendele încasate de fondurile de pensii.

Pe lângă faptul că măsura este imorală, este și neconstituțională, pentru că presupune practic o dublă impozitare. În majoritatea țărilor europene cu sisteme de pensii private, au fost implementate prin legislațiile naționale exceptarea de la plata impozitului pe câștigurile din investiții în perioada de acumulare a pensiilor private.

Deși nu a fost dezbătută, măsura este un prim pas spre naționalizarea Pilonului II de pensii. Coaliția PSD-PNL vrea să pună mâna pe banii românilor din Pilonul II, iar noul plan este în lucru în ministerul condus de Adrian Câciu. Spre deosebire de epoca Dragnea, când s-a mai încercat naționalizarea pilonului II, planul este acum mult mai perfid și este susținut de PNL și de președintele Klaus Iohannis.

Elit - Gustul Desăvârșit

Planul este să gonească administratorii de fonduri din România, ca apoi să preia activele noastre administrate de aceștia, și, evident, contribuția lunară. Din această cauză au început să taxeze dividendele, astfel încât să poată arăta apoi că rentabilitatea fondurilor de pensii private e tot mai scăzută. În final, Coaliția Sărăciei PSD-PNL-UDMR va fura banii pe care românii i-au cotizat la fondurile de pensii private.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| PSD susține Cupru Min Abrud! 43 de milioane de lei pentru investiții și susținerea producției!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Comunicat de presă| PSD susține Cupru Min Abrud! 43 de milioane de lei pentru investiții și susținerea producției!

În ședința de astăzi, Guvernul a aprobat Memorandumul inițiat de Ministerul Economiei, prin care Cupru Min Abrud să beneficieze de un procent de 50% vărsăminte la bugetul de stat, reprezentând dividende din profitul realizat în anul 2021, pentru a asigura sursa proprie de finanţare a investiţiilor şi de susţinere a producţiei. Astfel, 43 de milioane de lei vor fi alocate pentru optimizarea proceselor de producție și pentru obținerea unui concentrat de cupru de calitate mai bună.

Ministrul Economiei, social-democratul Florin Spătaru, se ține de cuvânt și așa cum a promis a promovat Memorandumul pentru repartizarea a 50% din profitul Cupru Min pentru susținerea producției și a investițiilor de care are nevoie compania.

În calitate de parlamentar al județului Alba voi susține solicitările și necesitățile oamenilor de aici și voi fi mereu alături de ei. La ambele vizite ale ministrului PSD, Florin Spătaru, am promis că vom fi alături de angajați, de companie și de comunitățile locale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prin promovarea Memorandumului a fost aprobată o derogare de la OG nr. 64/2001 care prevede ca societățile și companiile cu capital majoritar sau integral de stat să verse 90% din profitul pe 2021 la bugetul de stat. Prin prezentul act normativ, Guvernul a aprobat ca Societatea Cupru Min SA să verse un procent mai mic de 90%, dar nu mai puțin de 50% din profitul companiei către bugetul de stat.

Ministerul Economiei a anunțat că Planul de management al Cupru Min prevede o serie de proiecte de investiții, precum lucrări de supraînălțare baraj iaz decantare Valea Șesei de la cota 705 mdM la cota 710 mdM, proiectarea, achiziția, montajul și punerea în funcțiune a unei linii noi de flotație care să prelucreze o cantitate de cca 500-600 t/h, cu o eficiență tehnologică de minim 82% și achiziție de utilaje de mare capacitate pentru exploatarea carierei de cupru.

Deputat PSD Alba, Tuhuț Radu-Marcel


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea