Rămâi conectat

Politică Administrație

Dan Simedru i-a solicitat ministrului Agriculturii lămuriri privind plata subvenției per capita pentru anul 2014

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Marți, 24 marti a.c, deputatul PNL de Alba Dan Simedru a adresat o întrebare Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, privind plata subvenției per capita pentru anul 2014 și asupra altor probleme din sectorul agricol.

Dan SimedruConținutul documentului îl redăm în continuare:

“Stimate domnule ministru,

Asociația Județeană a Crescătorilor de Ovine și Caprine din Alba mi-a semnalat, prin intermediul unui memoriu transmis pe adresa cabinetului parlamentar, o serie de probleme cu care se confruntă acest sector.

Astfel, una dintre cele mai stringente problematici pentru fermierii din acest sector, o reprezinta neplata subvențiilor per capita, pentru anul 2014. Ne aflăm la sfârșitul lunii martie 2015, iar crescătorii de ovine, caprine și bovine din întreaga țară nu au primit de la APIA sumele aferente acestor drepturi care li se cuvin pentru anul trecut.

Deși, v-ați angajat ca până la data de 10 februarie aceste fonduri să fie plătite crescătorilor, ele nu au fost onorate, fapt ce afectează negativ situația fermierilor și îi determină să-și ceară drepturile prin acțiuni în stradă.

O altă nemulțumire a fermierilor o reprezintă dispariția din PNDR 2014-2020 a unei măsuri clare de sprijin privind compensarea bănească a handicapului agro-pedo-climatic din arealele geografice defavorizate.Ministerul nu este suficient de explicit, fapt ce va genera discriminări și un tratatment inegal între potențialii beneficiari.

Un alt aspect sesizat în memoriul înaintat, vizează intenția ministerului de a transforma formele asociative existente în forme asociative lucrative. Actualele forme asociative au fost înființate în baza legislatiei în vigoare- OUG nr. 26/2000, cu modificările șI completările ulterioare. Orice tentativă de transformare a actualelor forme asociative ar trebui să se facă cu o consultare prealabilă a acestor structuri, având în vedere faptul că în momentul de față există un control numeric al efectivelor pentru care se cere subvenții, prin viza pusă de asociațiile existente, pentru că ele cunosc membrii și efectivele exploatate. Fără acest control există riscul apariției de falși proprietari de animale, care nu dețin efectiv animalele, ci doar numere de identificare, într-o bază de date.

Consider că toate problemele semnalate de către Asociația Județeană a Crescătorilor de Ovine și Caprine din Alba au nevoie, domnule ministru, de un răspuns ferm din partea dumneavoastră, fapt pentru care, vă rog, să răspundeți punctual la umătoarele întrebări:

  1. Care sunt motivele pentru care a fost întârziată nepermis de mult, plata subvențiilor per capita, subvenții aferente anului trecut?Ce măsuri veți lua, inclusiv la nivelul APIA, pentru ca această situație să nu se repete și în cazul subvențiilor pentru anul 2015, iar banii să fie virați fermierilor la termen? Vă rog, totodată, să precizați dacă aveți în intenție luare unor măsuri prin care aceste subvenții să fie acordate crescătorilor până la sfârșitul anului, pentru anul în curs, fără să mai existe astfel de sincope și decalaje în plată?
  2. Aveți în vedere o formă de sprijin pentru compensarea bănească a handicapului agro-pedo-climatic din arealele geografice defavorizate? Dacă da, vă rog să precizați sub ce formă și cum va fi ea promovată, prin ce act normativ sau program ?
  3. Care este pozitția dumneavoastră, referitoare la o posibilă transformare a formelor asociative existente în forme asociative lucrative? Există în lucru la nivelul ministerului o astfel de modificare? Dacă da, vă rog să precizați scopul acestui demers și ce consultări ați întreprins pentru materializarea lui?

Vă mulțumesc. Menționez că solicit răspunsul în scris.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă | USR Poiana Vadului: Dragomir Avram – Un Om pentru Oameni, la Primăria Poiana Vadului

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comunicat de presă | USR Poiana Vadului: Dragomir Avram – Un Om pentru Oameni, la Primăria Poiana Vadului USR Poiana Vadului are deosebita plăcere de a vă prezenta candidatul pentru funcția de primar, domnul Dragomir Avram. Cu o experiență de peste 20 de ani în serviciul comunității, atât ca poștaș, cât și ca viceprimar, Dragomir […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea