Rămâi conectat

Politică Administrație

Dan Coriolan Simedru: ”Învățământul din Alba are nevoie de atenția permanentă a autorităților”

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

*Peste 5.000 de elevi din Alba încep școala în unități neautorizate

Comisia desemnată de prefectul de Alba, Dan Coriolan Simedru, să efectueze un control în unitățile de învățământ din județ a anunțat astăzi rezultatele după verificările făcute la un prim eșantion de 30 de școli.

Controlul a fost efectuat pe ultima sută de metri, întrucât începerea anului şcolar nu este un eveniment în premieră nici pentru autorităţile locale, nici pentru conducerile şcolilor ori cadrele didactice, iar, în opinia prefectului judeţului Alba „cerinţele şi aşteptările elevilor şi părinţilor, dar şi ale cadrelor didactice, cel puţin sub aspectul condiţiilor de studiu, trebuie să se regăsească în preocuparea permanentă a celor responsabili pentru asigurarea condiţiilor optime în şcoli, a unei igiene corespunzătoare, iar şcoala să poată fi, totodată, un mediu cât mai sigur pentru elevi”.

Analizând datele acţiunii noastre din ultimele zile, putem spune că avem de-a face cu o situaţie, pe care aş numi-o, la modul oarecum indulgent, echilibrată. Am identificat şi şcoli cu probleme, care puteau fi remediate cu minim efort, altele cu deficienţe care necesită investiţii mai serioase, dar niciuna care să coboare sub standardele din anii anteriori, din punctul de vedere al igienei sau al dotărilor. În majoritatea şcolilor care au fost controlate, s-au finalizat demersurile necesare pentru asigurarea funcţionalităţii clasei pregătitoare. Concluzia mea personală, consolidată şi de acest control fulger dinaintea începerii anului şcolar, e aceea că învăţământul din Alba are nevoie de atenţia permanentă a autorităţilor. De aceea, mă voi asigura, pe tot parcursul anului şcolar, că unităţile de învăţământ sunt atent monitorizate şi vom efectua controale care vor avea obiecte şi obiective diferite, dar îmi rezerv dreptul ca aceste verificări să fie spontane”, a precizat Dan Coriolan Simedru, prefectul judeţului Alba.
Concret, echipele mixte compuse din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului-Judeţul Alba, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, ai Poliţiei şi ai Direcţiei de Sănătate Publică Alba s-au deplasat pe 3 trasee: Blaj-Teiuş-Aiud-Ocna Mureş, Zlatna-Abrud-Cîmpeni-Baia de Arieş şi Alba Iulia-Sebeş-Cugir, fiind vizate în special unităţile din mediul rural şi cele în care va funcţiona, din 17 septembrie, şi clasa pregătitoare.
În urma acţiunii de verificare care a avut loc în perioada 12-14 septembrie 2012, au fost identificate unităţi de învăţământ care nu au cabinete medicale şcolare sau nu au efectuat dezinsecţii şi deratizări, altele care mai au nevoie de reparaţii la instalaţiile sanitare sau de lucrări suplimentare de zugrăveli. Majoritatea problemelor au fost identificate la unităţile de învăţământ din mediul rural. Din cele 30 de şcoli care au fost controlate, în aceste două zile, 9 sunt din mediul urban şi 21 din mediul rural, iar din punctul de vedere al dotărilor pentru clasa pregătitoare, achiziţiile de mobilier au fost finalizate.
Prezent la conferința de presă, dr. Horea Timiș a explicat că în județul Alba peste 90% dintre elevi vor învăța în școli autorizate sau ”autorizabile” (pentru care directorii nu au depus încă documentația). Problema cea mare este în unele localități de munte unde nu există apă potabilă, câteva exemple fiind: Cîlnic, Deal, Cărpiniș, Reciu, Purcăreți, Valea Bistrei, Rogoz, Bubești, Trifești, Costești, Făgetul de Sus, Fața Lăzești, Peleș, Cioara, Muncel.

Chiar dacă acest procent de peste 90% este unul destul de optimist, trebuie să precizăm că restul de 10% înseamnă peste 5.000 de elevi ce vor începe din nou școala într-o unitate neautorizată, deoarece, în general este vorba despre aceleași localități la fiecare început de an școlar. Pentru acești copii promisiunea Prefecturii Alba și a Inspectoratului Școlar Județean este ca, acolo unde există energie electrică, să se găsească metode (prin amenajare de puțuri și pompare cu hidrofor), astfel încât apa să ajungă în clădirea școlilor și la grupurile sanitare.
Până la jumătatea lunii octombrie, controlul demarat în aceste zile va continua în alte aproximativ 100 de unităţi de învăţământ, cu precizarea că, în conformitate cu cerinţele în acest sens ale prefectului Dan Coriolan Simedru, vor fi notificate autorităţile locale şi conducerile şcolilor cu privire la măsurile pe care trebuie să le ia pentru a remedia eventualele deficienţe identificate. Totodată, vor fi informate atât Ministerul Administraţiei şi Internelor cât şi cel al Educaţiei şi Cercetării cu privire la acţiunile de control efectuate la ordinul Instituţiei Prefectului Judeţului Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună Cetățenii din comuna Gârbova se pot bucura de un nou parc, situat în fața primăriei. Loc de relaxare și recreere, atât pentru tineri cât și pentru vârstnici sau turiști. „Amenajarea parcului din localitatea Gârbova a fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea