Rămâi conectat

Actualitate

Cum se răspândește COVID-19, în spații închise, acasă sau la școală: Lucruri esențiale pentru reducerea riscului – EXPERIMENT

Ioana Oprean

Publicat

în

Cum se răspândește Covid-19 într-un spațiu închis unde se întâlnesc mai multe persoane, cum ar fi o sală de clasă, un bar sau cameră? Cercetătorii au recurs la un experiment pentru a vedea cât de repede se răspândește noul coronavirus, experiment publicat de ElPais.

Potrivit studiului, dacă oamenii petrec un timp îndelungat într-o încăpere neaerisită, riscă să se infecteze cu SARS CoV2 chiar dacă poartă mască și dacă stau la distanță unii de ceilalți.

Potrivit studiului, sunt câteva diferențe esențiale care salvează persoane aflate într-un spațiu închis. În cazul în care timpul întâlnirii se înjumătățește, fereastra este deschisă pentru a asigura o bună aerisire a încăperii, iar oamenii poartă măști, riscul de infectare se reduce semnificativ.

Fizicianul Cristian Presură a explicat la Digi24 de ce se întâmplă acest lucru.

„Dacă reducem timpul de expunere cu un factor de 2, dacă purtăm mască și dacă ventilăm foarte bine, numărul de cazuri de infecție scade cu un factor de 10. Avem de 10 ori mai puțini oameni infectați în zona respectivă, fie că vorbim de un bar, fie că vorbim de casă, fie că vorbim de o casă. E foarte important ca toți trei factorii să contribuie”, a spus el.

Simplul fapt că vorbim cu alți oameni într-o încăpere crește riscul de contaminare.

„Atunci când vorbim, eliminăm foarte multe particule care conțin virusul, de 10 ori mai multe decât atunci când tăcem, iar atunci când vorbim tare, cu o voce și mai ridicată, chiar de 50 de ori mai multe”, spune fizicianul.

„Studiul ne face atenți la faptul că aceste particule sunt purtate în aerosoli, în aer, și trebuie să le privim ca pe un fum invizibil. Când este fum în cameră, ce facem? Aerisim. Este primul lucru pe care putem să-l facem când vedem fumul. La fel trebuie să privim și acest virus și atunci trebuie să aerisim foarte bine. Dacă adoptăm toate 3 regulile – timp scurt, mască și ventilație bună, putem să reducem cu un factor de 10 riscul de infecție”, a explicat el.

Presură a explicat și legătura dintre durata unei mese sau a unui eveniment petrecut într-un spațiu închis și riscul de infectare.

„Durata este foarte importantă, pentru că acest virus prezent în aerosoli se acumulează. Și, cu cât sunt mai mulți în jur, cu atât noi inhalăm mai mult. Mă întorc la comparația cu fumul de țigară. Cu cât cineva fumează mai mult, cu atât eliberează mai mult fum și noi inhalăm mai mult. La fel este și cu COVID. Cineva care este infectat și vorbește – cu cât vorbește mai mult, cu atât elimină mai multe astfel de particule”, a spus Presură.

Sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Radu Georgescu: ,,În România suntem ca în filmele cu Piedone: dai în cine apuci, încerci să nu primești prea multe și scapă cine poate”

Ioana Oprean

Publicat

în

Radu Georgescu: ,,În România suntem ca în filmele cu Piedone: dai în cine apuci, încerci să nu primești prea multe și scapă cine poate” Economistul Radu Georgescu compară situația actuală din România cu filmele cu Piedone, unde rolul principal era jucat de Bud Spencer. Toată lumea se bate cu toată lumea, iar cei din Guvern […]

Citește mai mult

Actualitate

Președintele Nicușor Dan despre inflație: „Oamenii vor cumpăra cu 10% mai puțin și nu prea avem alternativă”

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

Președintele despre inflație: „Oamenii vor cumpăra cu 10% mai puțin și nu prea avem alternativă” Președintele Nicuşor Dan a vorbit aseară despre unul dintre subiectele care îi afectează cel mai tare pe români – rata inflaţiei. „Faptul că avem o rată a inflației care se va duce spre 10% înseamnă că oamenii vor putea cumpăra […]

Citește mai mult

Actualitate

Explicația ministrului Agriculturii pentru creșterea deficitului: Românii mănâncă prea mult avocado și mozzarella, în loc de „roșii și brânză de la țărani”

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

Ministrului Agriculturii a găsit cauza creșterii deficitului: Românii mănâncă prea mult avocado și mozzarella, în loc de „roșii și brânză de la țărani” Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a atras atenția asupra obiceiurilor de consum ale românilor, spunând că avocado a ajuns pe primul loc în topul importurilor de fructe și legume. „Dacă vrem să mâncăm […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea