Rămâi conectat

Actualitate

Cum se răspândește COVID-19, în spații închise, acasă sau la școală: Lucruri esențiale pentru reducerea riscului – EXPERIMENT

Ioana Oprean

Publicat

în

Cum se răspândește Covid-19 într-un spațiu închis unde se întâlnesc mai multe persoane, cum ar fi o sală de clasă, un bar sau cameră? Cercetătorii au recurs la un experiment pentru a vedea cât de repede se răspândește noul coronavirus, experiment publicat de ElPais.

Potrivit studiului, dacă oamenii petrec un timp îndelungat într-o încăpere neaerisită, riscă să se infecteze cu SARS CoV2 chiar dacă poartă mască și dacă stau la distanță unii de ceilalți.

Potrivit studiului, sunt câteva diferențe esențiale care salvează persoane aflate într-un spațiu închis. În cazul în care timpul întâlnirii se înjumătățește, fereastra este deschisă pentru a asigura o bună aerisire a încăperii, iar oamenii poartă măști, riscul de infectare se reduce semnificativ.

Fizicianul Cristian Presură a explicat la Digi24 de ce se întâmplă acest lucru.

„Dacă reducem timpul de expunere cu un factor de 2, dacă purtăm mască și dacă ventilăm foarte bine, numărul de cazuri de infecție scade cu un factor de 10. Avem de 10 ori mai puțini oameni infectați în zona respectivă, fie că vorbim de un bar, fie că vorbim de casă, fie că vorbim de o casă. E foarte important ca toți trei factorii să contribuie”, a spus el.

Simplul fapt că vorbim cu alți oameni într-o încăpere crește riscul de contaminare.

„Atunci când vorbim, eliminăm foarte multe particule care conțin virusul, de 10 ori mai multe decât atunci când tăcem, iar atunci când vorbim tare, cu o voce și mai ridicată, chiar de 50 de ori mai multe”, spune fizicianul.

„Studiul ne face atenți la faptul că aceste particule sunt purtate în aerosoli, în aer, și trebuie să le privim ca pe un fum invizibil. Când este fum în cameră, ce facem? Aerisim. Este primul lucru pe care putem să-l facem când vedem fumul. La fel trebuie să privim și acest virus și atunci trebuie să aerisim foarte bine. Dacă adoptăm toate 3 regulile – timp scurt, mască și ventilație bună, putem să reducem cu un factor de 10 riscul de infecție”, a explicat el.

Presură a explicat și legătura dintre durata unei mese sau a unui eveniment petrecut într-un spațiu închis și riscul de infectare.

„Durata este foarte importantă, pentru că acest virus prezent în aerosoli se acumulează. Și, cu cât sunt mai mulți în jur, cu atât noi inhalăm mai mult. Mă întorc la comparația cu fumul de țigară. Cu cât cineva fumează mai mult, cu atât eliberează mai mult fum și noi inhalăm mai mult. La fel este și cu COVID. Cineva care este infectat și vorbește – cu cât vorbește mai mult, cu atât elimină mai multe astfel de particule”, a spus Presură.

Sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Ministrul Dezvoltării: În discuțiile cu autoritățile locale se conturează ideea de reducere a numărului de posturi cu 20%

Ioana Oprean

Publicat

în

Ministrul Dezvoltării: În discuțiile cu autoritățile locale se conturează ideea de reducere a numărului de posturi Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a dezvăluit, luni, 4 august 2025, într-o emisiune tv, că al doilea pachet de măsuri guvernamentale cuprinde inclusiv propuneri de reducere a personalului bugetar, pe partea de autorități ale administrației publice locale. Potrivit oficialului, programul […]

Citește mai mult

Actualitate

AMENZI de până la 5.000 de lei pentru cei ce-și țin câinii în lanț. Bunăstarea animalelor poate deveni lege pentru deținători

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Până la 5.000 de lei AMENDĂ pentru cei ce-și țin câinii în lanț. Bunăstarea animalelor, lege pentru deținători Un nou proiect de lege aflat pentru dezbatere în Parlament, stăpânilor de câini să îi țină în lanț pe perioade îndelungate. Cușca și spațiul de mișcare amenajat trebuie să fie în funție de numărul și talia animalelor […]

Citește mai mult

Actualitate

În primele zile ale lunii august 2025, creștere semnificativă a prețurilor în urma modificării TVA. Ce alimente s-au scumpit și cu cât

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

În primele zile ale lunii august 2025, creștere importantă a prețurilor în urma modificării TVA. Ce alimente s-au scumpit și cu cât Începând cu 1 august 2025, în urma creșterii TVA de la 9% la 11%, românii au resimțit o creștere semnificativă a prețurilor alimentelor de bază, alimente de care orice român are nevoie.   Această […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea