Rămâi conectat

Politică Administrație

Cum se poate recupera taxa auto după eliminarea timbrului de mediu

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cum se poate recupera taxa auto după eliminarea timbrului de mediu

 Prin abrogarea OUG 9/2013 dispare şi procedura administrativă prin care se returnau banii. De curând, președintele Iohannis a promulgat legea privind eliminarea a 102 taxe, printre care se află şi timbrul de mediu. Până acum, cei care îşi înmatriculau maşina au plătit taxa auto, deşi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis că ea este discriminatorie şi a obligat statul român să restituie banii încasaţi. Taxa a purtat, de-a lungul timpului, diferite denumiri: taxa auto, taxă de poluare, taxă pe emisii poluante, taxă de timbru etc.

Citește și: Adio taxă AUTO sau TIMBRU de MEDIU. Romanii au scăpat de procesele pentru recuperarea ei

Ce pași trebuie urmați

taxa autoOdată cu abrogarea OUG nr. 9/2013, cu modificările şi completările ulterioare, a dispărut și procedura administrativă de recuperare a taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule sau a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, reglementată de articolul 12 din acest act normativ. Această procedură permitea restituirea integrală a taxelor achitate în temeiul unor legi şi ordonanţe adoptate cu încălcarea dreptului european – OUG 50/2008 și Legea 9/2012, prin parcurgerea unei proceduri administrative şi depunerea unui dosar la Fisc. Legea 1/2017 abrogă taxa care era în contradicție cu legislația UE.

În privința celor ce au achitat deja taxa şi nu au recuperat banii, procedura de recuperare pare să se complice. Anterior Legii 1/2017 au existat două proceduri administrative: cea prevăzută de OUG 8/2014, prin care se instituia procedura de restituire dedicată celor care au obţinut hotărâri judecătoreşti prin care li s-a recunoscut dreptul la restituire a taxei speciale, taxei pe poluare şi taxei pe emisii poluante anterior datei de 31 decembrie 2015; a doua procedură administrativă e cea prevăzută de OUG 40/2015 privind timbrul de mediu, care viza procedura de restituire în cazul celor care nu aveau o hotărâre judecătorească obţinută sau nu se încadrau în condiţiile impuse de OUG 8/2014.

Citește și: Curtea Europeană de Justiție a declarat ILEGAL trimbrul de mediu

Mai sunt și alte cazuri particulare. Spre exemplu, cei care au achitat taxa specială, taxa pe poluare şi taxa pe emisii poluante (toate trei reglementate prin acte normative contrare Tratatului UE) și au obţinut o hotărâre judecătorească anterior datei de 31 decembrie 2015 vor urma procedura prevăzută de OUG 8/2014; lor nu li se poate impune o eşalonare pe cinci ani a restituirii taxei, ci aceasta trebuie efectuată pe loc, potrivit deciziei CJUE. Un alt caz este al celor care au plătit taxa specială, taxa pe poluare şi taxa pe emisii poluante şi nu au obţinut o hotărâre judecătorească; ei trebuie să demareze o procedură în instanță sau să încerce o procedură administrativă ad-hoc, cu următoarea precizare: deşi procedura administrativă de restituire, adoptată prin ordin comun, nu a fost abrogată, OUG 9/2013 nu mai este în vigoare, ordonanţa fiind abrogată integral prin Legea 1/2017. Prin urmare, statul este obligat să respecte hotărârile Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Un alt caz particular este al celor care au plătit timbrul de mediu, potrivit OUG 9/2013, contrar Tratatului UE și deciziei CJUE și nu au obţinut nicio hotărâre judecătorească, ei urmând să apeleze la procedura judiciară sau la procedura administrativă ad-hoc.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Rețeaua de alimentare cu apă din Daia Română va fi reabilitată și extinsă. Proiectul a primit undă verde din partea APM Alba

Bogdan Ilea

Publicat

în

Rețeaua de alimentare cu apă din Daia Română va fi reabilitată și extinsă. Proiectul a primit undă verde din partea APM Alba Deoarece rețeaua existentă nu acoperă întreaga rază a comunei Daia Română, administrația se pregătește de reabilitarea și extinderea rețelei de alimentare cu apă sau apă uzată. Se propune realizarea rețelei de alimentare cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea