Rămâi conectat

Ştirea zilei

Cum arata ziua unui medic de familie din Alba de la inceputul pandemiei: „Îți dai seama că or să te copleșească, mai devreme sau mai tarziu, toate”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
Cum arata ziua unui medic de familie din Alba de la inceputul pandemiei: „Îți dai seama că or să te copleșească, mai devreme sau mai tarziu, toate”

Pandemia de coronavirus lasă urme, nu doar pacienților sau medicilor din secțiile de ATI, ci și medicilor de familie, care au de-a face cu zeci de pacienții cu diferite afecțiuni și în plus trebuie să se ocupe și de toate actele, raportările și informările în cazurile de persoane infectate cu Covid. Iată cum decurge o zi de muncă a unui medic de familie din Alba, povestită chiar de aceasta.

„Cum arată ziua unui medic de familie, de la începutul pandemiei? Să luăm o zi obișnuită, încare medicul are program după‐masă. Începe ziua cu zeci de mesaje, pentru că unii se consideră îndreptățiți să scrie, întrebe la orice oră, orice. Nu contează că există personal care răspunde la telefon și face programări, preia întrebări și sună înapoi pentru un răspuns care necesită verificări în scripte sau în program.

Încep să sune telefoanele, sau începi tu să îți suni paciențîi pozitivi. Din toate cele n-șpe simptome, tu trebuie să triezi ce anume te poate orienta că acel caz trebuie trimis la spital cu prioritate. Să nu credeți că nu ducem muncă de convingere cu unii să ne ajute cu informațîi despre starea lor, că să îi putem ajută! Pe lângă partea medicală, unii trebuie încurajați să prindă încredere că spitalele nu sunt un loc al morții, ci sunt locul în care, dacă mergi la timp, ai mari șanse de a câștigă bătălia cu boală.

Fiecare caz este distinct, diferit de cel pe care îl monitorizezi 10 minute mai târziu. Și ai în observație zeci de pacienți. Și câte nu ar mai fi de spus, dar mai bine… să ajungem la orele efective de program. Ai programul full! Și începe din nou să sune telefonul: un pozitiv, un pacient care are o altă patologie acută, altul vrea o adeverință, unul nu dorește decât un bilet de trimitere, și când detaliezi problema realizezi că va ieși din cabinet cu 5, apoi unii vor să se vaccineze, alțîi scriu că vor un sfat, alțîi vor să îi asiguri că ce a spus o colegă referitor la sănătatea lor nu este adevărat, alții te provoacă să afle cum totuși tu crezi că există virusul SARS, alții vor să știe dacă aparatul minune din reclamă chiar funcționează, alții au dileme în ce stațiune să meargă, alții sunt încă îmbufnați că ți-ai permis să ii trimiți la testare pe definiția de caz, etc.

Mirific, nu? Mai ales că, MF nu face mai nimic ( în viziunea distorsionată a unora, viziune la fel de hidoasă, precum ei ). Apoi, trebuie să nu îți scape o raportare la CAS, una la DSP, să nu uiți să plătești niște facturi, să mergi în timpul programului ( da, unii chiar au drepturile omului respectate! ) să cumperi rețete verzi, mai trebuie să citești o informare despre vaccinarea anti-COVID, apoi o modificare legislativă la un protocol terapeutic cu două steluțe ( la unele modificarea cred că este doar de formă, nu de fond, că și cum ai pune protocolului o stea cu 5 colțuri, în loc de una cu 6, etc. ).

Nu trebuie să uiți să îți faci și niște puncte de educație medicală continuă, să mai clarifici cu unii colegi ceva, și uite cum trece pandemia… și îți dai seama că or să te copleșească, mai devreme sau mai târziu, toate, iar unii, isteți din fire, tot or să se uite câș că MF nu face mai nimic. Și, dacă stăm să ne gândim la ce așteptări există, MF chiar ar putea mai mult! La fel cum face toate cele de mai sus, ar putea să se transforme în antiviral, ar putea să poarte el masca pentru cei care o poartă doar pe barbie, ar cam trebui să se vaccineze el în locul celor care nu înțeleg noțiunea de prevenție, și exemplele pot continuă.

Tu, cel care ai pretenții, poartă masca! Și vaccineaza-te! Uită-te puțin mai departe, și conștientizează că țările care duc acum o viață normală, au majoritatea populației la un nivel de respect diferit… pentru muncă, pentru oameni, pentru semeni.

Semnat: un MF obosit”, a scris medicul Carmen Crăciun pe Facebook.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea