Rămâi conectat
Alba Music and Film Festival 2022

Politică Administrație

Cum arată petiția inițiată pentru a nu se interzice creșterea păsărilor de curte în gospodăriile din Alba Iulia. Documentul va ajunge la Mircea Hava

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
 • Cum arată petiția inițiată pentru a nu se interzice creșterea păsărilor de curte în gospodăriile din Alba Iulia. Documentul va ajunge la Mircea Hava

Către: Primăria municipiului Alba Iulia

În atenția: Domnului Mircea Gheorghe Hava, primarul  municipiului Alba Iulia

Adresa: Calea Moţilor nr. 5A, 510134 Alba Iulia, România

Elit - Gustul Desăvârșit

Subsemnații, cetățeni ai municipiului Alba Iulia, proprietari de gospodării în care se cresc păsări de curte, plătitori de taxe și impozite, având în vedere anunțul nr. 44090/04.05.2018 prin care se supune în consultare publică proiectul de hotărâre pentru modificarea și completarea HCL nr. 368/2005 privind stabilirea sancțiunilor pentru faptele care constituie contravenții în domeniul bunei gospodăriri a municipiului Alba Iulia, în temeiul OG nr. 27/2002 privind regimul de soluționare al petițiilor și al Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, vă aducem la cunoștință următoarele:

 1. Proiectul de hotărâre pentru modificarea și completarea HCL nr. 368/2005 privind stabilirea sancțiunilor pentru faptele care constituie contravenții în domeniul bunei gospodăriri a municipiului Alba Iulia nu își găsește temeiul legal în OG nr. 21/2002, în Legea nr. 195/2005 sau în Ordinul de ministru nr. 119/2014, cum fals afirmă inițiatorul proiectului, niciuna dintre cele trei acte neinterzicând creșterea păsărilor de curte în gospodăriile din orașe, în condiții de igienă și cu respectarea normelor de conviețuire socială.
 2. Proiectul de hotărâre este discriminatoriu pentru cetățenii care cresc păsări de curte în municipiul Alba Iulia, deoarece:
 3. a) norma nu se aplică și crescătorilor celorlalte tipuri de păsări și animale de companie;
 4. b) norma nu se aplică și locuitorilor din cartierele Micești, Șard, Pâclișa, Oarda, Partoș și Bărăbanț.

Astfel, se creează o situație de discriminare negativă pentru locuitorii municipiului Alba Iulia, nejustificată de niciun fenomen social din care să rezulte creșterea în condiții necorespunzătoare a păsărilor de curte de către subsemnații. Decizia autorității administrației publice locale este una arbitrară, luată fără a avea la bază niște cercetări prealabile, pertinente și elocvente din care să rezulte că doar în municipiul Alba Iulia este o problemă cu creșterea păsărilor de curte, nu și în cartierele învecinate. Constatăm faptul că este o inegalitate în fața legii, aspect de nepermis într-o societate democratică și într-o administrație care se dorește a fi una modernă.

 1. Proiectul de hotărâre interzice creșterea păsărilor de curte unor cetățeni care depind, din punct de vedere social și economic, de veniturile rezultate din vânzarea acelor păsări sau din consumul propriu. Municipiul Alba Iulia este cea mai săracă reședință de județ dintre județele învecinate Sibiu, Cluj, Hunedoara sau Brașov. Aici, foarte multe persoane, în special cele vârstnice, trăiesc din hrana provenită în urma creșterii păsărilor de curte. Sunt foarte multe persoane vârstnice care nu dețin pensie sau a căror pensie este sub salariul minim net pe economie. Intenția municipalității de a le interzice acestor persoane să crească păsări decurte și să le și amendeze în cazul nerespectării interdicției, coincide cu condamnarea lor la foamete și moarte fizică. Condamnă acest comportament inuman și antisocial pe care-l promovează administrația locală din Alba Iulia.
 2. În loc să adopte un comportament proactiv privind protecția socială a persoanelor aflate în risc de sărăcie, Primăria municipiului Alba Iulia adoptă măsuri prohibitive și punitive care cresc și mai mult riscul de sărăcie și scad nivelul de trai al unor cetățeni din municipiu, în special al celor fără venituri, persoane vârstnice, singure sau aflate într-o situație de handicap sau suferință medicală.

În concluzie, ținând cont de situația descrisă mai sus, vă solicităm să retrageți proiectul de hotărâre pentru modificarea și completarea HCL nr. 368/2005 privind stabilirea sancțiunilor pentru faptele care constituie contravenții în domeniul bunei gospodăriri a municipiului Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| PSD Sebeș solicită lucrări de refacere la Parcul Tineretului, nu soluții improvizate și cârpeli!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Comunicat de presă| PSD Sebeș solicită lucrări de refacere la Parcul Tineretului, nu soluții improvizate și cârpeli!

Organizația municipală a PSD Sebeș solicită primarului Dorin Nistor lucrări de refacere la Parcul Tineretului, având în vedere că folia amplasată pe fundul lacului s-a dezlipit și s-a ridicat deasupra apei. Soluția aleasă a fost golirea apei din lac și amplasarea unor amărâte de dale pe fundul său, astfel încât folia să nu se mai ridice deasupra apei.

Astfel de ”soluții tehnice” vor avea repercusiuni în următorii ani când Nistor nu va mai fi primar. Ele vor fi decontate din banii cetățenilor. Lacul din Parcul Tineretului trebuie să beneficieze de lucrări sustenabile, la cele mai înalte standarde. PSD Sebeș cere ca investițiile realizate să fie de calitate, durabile, în caz contrar ele reprezintă doar cheltuirea iresponsabilă a banului public.

Investiția de reamenajare a Parcului Tineretului, unde se află și lacul, a costat peste 1,5 milioane de euro, iar după nici 4 ani apar probleme grave. PSD Sebeș nu acceptă ca administrația PNL să își bată joc de banii cetățenilor și cere primarului Nistor să ia măsuri urgente – refacerea lucrării la standarde de calitate, nu soluții improvizate.

Elit - Gustul Desăvârșit

Mulțumim cetățenilor cu spirit civic care ne-au semnalat această problemă și îi asigurăm pe toți că vom lupta, în continuare, în consiliul local, astfel încât drepturile lor să fie bine reprezentate!

Comunicat de presă, Organizația municipală PSD Sebeș


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Ion Dumitrel, președinte PNL Alba: „Le mulțumesc tuturor celor care au transformat criticile în propuneri constructive la legile educației”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
Comunicat de presă| Ion Dumitrel, președinte PNL Alba: „Le mulțumesc tuturor celor care au transformat criticile în propuneri constructive la legile educației”

Chiar dacă responsabilitatea adoptării legilor educației cade în sarcina Parlamentului și, prin extensie, a partidelor și clasei politice, considerăm că întregul proces trebuie să fie unul care depășească sfera politicului. 

Noul pachet de legi, absolut necesar pentru reforma sistemului educațional, nu trebuie să vină sub forma unui nou set de reguli, stabilite în câteva birouri, la București, și apoi aplicate la nivelul întregii țări.

Elit - Gustul Desăvârșit

Propunerea și forma inițială a acestor legi trebuie să fie o bază de discuție, un punct de plecare pentru dezbateri avute cu toți factorii implicați în sistem, de la profesori, elevi, părinți, mediu economic privat și autorități locale. Tocmai de aceea, PNL Alba a facilitat, în contextul noului pachet de legi, preluarea a cât mai multe opinii și amendamente.

Întregul dosar ce se fundamentează pe baza propunerilor venite din toate localitățile județului a fost analizat de către Comisia de Educație, Cercetare, Tineret și Sport din PNL Alba și structurat într-un material ce va fi transmis, prin intermediul parlamentarilor PNL, ministrului Sorin Câmpeanu.

„Mă bucur că în Alba sunt foarte mulți profesioniști în educație care nu apelează la varianta comodă a constatării și acceptării prin neimplicare față de legi fundamentale pentru școala românească. Le mulțumesc tuturor celor care au transformat criticile în propuneri constructive la legile educației. S-au formulat amendamente pe baza unor argumente serioase, lucru care nu trebuie tratat relativ și printr-un recurs la metoda „las’ că știm noi”, de la București.

Pentru că niciun guvern nu e privat, iar puterea deciziei nu o ai pentru că lucrezi într-o clădire de stat, ci pentru că oamenii ți-au dat-o, iar legile nu vin fără opinia lor consemnată. Vreau să avem un învățământ, mai cu seamă profesional și dual, de calitate.

Am și formulat propuneri în sensul ăsta. Dar asta nu înseamnă că sunt mai puțin preocupat de faptul că dascălii, din Palatele Copiilor, trebuie să rămână profesori, nu simpli angajați ai unei primării. Vom prezenta public răspunsul pe care-l vom obține la propunerile noastre.”- Ion Dumitrel, președinte PNL Alba.

Cele mai multe sugestii de corectare și modificare au vizat varianta propusă de minister pentru învățământul preuniversitar.

Iată câteva dintre cele mai importante:
 • procentul de ocupare a locurilor prin concurs organizat de colegii să fie de max. 25%, nu de 90%, iar 75% să se ocupe în urma evaluării naționale;
 • structurile de învățământ subordonate aceluiași ordonator de credite să poată funcționa cu efective de minim 12 elevi și 8 preșcolari, nu cu 40 cu cât prevede actuala propunere;
 • clasele/grupele în funcţiune la data intrării în vigoare a prezentei legi rămân cu acelaşi număr de elevi până la finalizarea ciclului gimnazial;
 • amendamente cu privire la implicare agenților economici în învățământul profesional dual;
 • la bacalaureat probă scrisă la Limba și literatura română – probă comună pentru elevii de la toate filierele, profilurile și specializările, dar și probe obligatorii specifice profilului;
 • personalul didactic de predare titular existent în cluburile sportive școlare, palatele copiilor şi cluburile copiilor, nu își pierde calitatea de personal didactic;
 • lămuriri cu privire la statutul profesorului-mentor.

Întregul material poate fi consultat la sediul PNL Alba.

Biroul de presă al PNL Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Daniel Zdrânc, vicepreședinte ANRSC: „Cum poate deveni Alba un județ curat, atractiv pentru cetățeni, turiști și investitori!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
Comunicat de presă| Daniel Zdrânc, vicepreședinte ANRSC: „Cum poate deveni Alba un județ curat, atractiv pentru cetățeni, turiști și investitori!”

Un județ curat atrage atât turiști, cât și investitori. Dar, mai ales, un județ curat influențează, în bine, calitatea vieții locuitorilor lui.

Odată cu darea în folosință a depozitului „ecologic” de la Galda, parte a SMID (sistem de management integrat al deșeurilor), sistem care nu funcționează decât parțial, planurile Consiliului Județean pentru viitor în ce privește gestionarea deșeurilor s-au oprit.

Elit - Gustul Desăvârșit

Eu cred că este nevoie de o dezvoltare pe etape, inteligentă, care să vizeze câteva componente generale:

– Colectarea și transportul deșeurilor;
– Refolosire/reciclare;
– Pretratarea deșeurilor biodegrdabile prin compostare;
– Depozitarea ecologică a reziduurilor;

Iar pentru asta aș pregăti un program etapizat de investiții pe termen lung în domeniul managementului deșeurilor pentru județul Alba.

Ce aș face concret:

– Pregătirea unei noi celule ecologice pentru depozitare.
– Stații noi de sortare în cât mai multe zone ale județului, ușor accesibile.
– Stații de compost individuale distribuite gratuit, dar și platforme de compostare.
– Complementar, colectarea gratuită a deșeurilor vegetale de la populație, agricultori și ferme agricole.
– Platforme de depozitare a materialelor din construcții și demolări, unde să fie sortate și procesate, dotate cu concasoare care transformă betonul, piatra și cărămizile în materiale ce pot avea o utilizare ulterioară.
– Deșeurile provenite din construcții și demolări reprezintă până la o treime din totalul deșeurilor.
– Sprijinirea constantă a primăriilor pentru efectuarea unor acțiuni de igienizare și întreținere a curățeniei pe toate drumurile publice, șanțuri și acostamente, a cursurilor de apă și a zonelor turistice din județ.

Daniel Zdrânc, Vicepreședinte Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea