Rămâi conectat

Ştirea zilei

Cum a salvat un pompier-erou un copil de 3 ani înecat cu o bomboană, la telefon: Dialogul dintre salvator și mamă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un pompier a reușit să salveze un copil în vârstă de 3 ani care s-a înecat cu o bomboana, vorbind la telefon cu părinții, aceștia urmând sfaturile transmise de angajatul ISU Gorj.

Pompierul Adrian Gheorghe a reușit să îi calmeze pe adulți și le-a transmis ce trebuie să facă pentru salvarea copilului în minutele importante ce fac diferență dintre viață și moarte. Întâmplarea a fost făcută publica de ISU Gorj, pe pagina de Facebook.

Copilul în vârstă de 3 ani, înecat cu o bomboana, a fost salvat chiar de mama lui, la indicațiile pompierului și ale unui bărbat care a apelat 112.

Întâmplarea a fost făcută publica de ISU Gorj, pe pagina de Facebook:

„- Alo! Pompierii suntem! Ce problema aveți?

La capătul celalalt al firului un bărbat în toată firea, care abia putea să spună: S-a înecat un copil domnule! Nu mai respira!

Adrian, colegul nostru, paramedic cu experiență, tocmai se întorsese de la o intervenție și intrase în dispecerat să-și facă raportările. Aude conversația dintre dispecer și bărbat, ia căștile de rezerva pe urechi și preia apelul:

– Cu ce s-a înecat copilul, domnule?
– Cu o bomboana, dar nu mai respira!
– Trebuie să vă calmați și, împreună, să încercam să-l salvam! Mă auziți?
– Avem nevoie urgent de o ambulanta!
– Domnule, trebuie să mă ascultați cu atenție! Ascultați-mă cu atenție, vă rog!

– Da! Vă ascult!

– Ce vârstă are copilul?
– 3 ani, domnule!

– O să vă rog frumos să-l luați în brațe, și să-l puneți pe brațul stâng cu fata în jos, astfel încât palma mâinii stângi să-i sprijine bărbia copilului! Ați înțeles?

Că un ecou, se auzeau cuvintele bărbatului care dădea indicațiile primite unei alte persoane: „Pune-l cu fata în jos! Nu așa! Pe brațul stâng! Așa e bine!”

Adrian se asigura că, până aici, lucrurile sunt în ordine:

– L-ați pus?
– Da, domnule!
– Acum, încercați să-i aplicați copilului 5 lovituri cu podul palmei, intre omoplați, de jos în sus! Ați înțeles? Trebuie să-l loviți de jos în sus intre umeri!
Și, iar cuvintele bărbatului că un ecou: „Loviți-l intre umeri de jos în sus! De 5 ori!”
– Nu-și revine domnule! Nu respira! Nu mai ajunge ambulanta?
– Ambulanta este în drum spre dumneavoastră! Concentrați-vă, vă rog! Haideți să mai încercam o data! Loviți-l pe copil în aceeași poziție! Mă auziți?
– Da, vă aud!
– Loviți-l un pic mai tare când vă spun eu! Da?
– Da, domnule!

– Haideți! Acum!
Și în liniștea care se așternuse în dispeceratul nostru, parca se auzea bătaia din spatele copilului…
– Respira?
– Nu, domnule!
– Haideți! Încă o data!
Liniște deplina…
– Încă o data! Acum!

Și dintr-o data se aude plânsul copilului și țipetele de bucurie ale celor care făcuseră echipa să îl salveze: „Respira! Respira! Și-a revenit!”

Toți cei din dispeceratul nostru respira ușurați, după câteva minutele în care parca își ținuseră respirația și trăiseră împreună cu familia momentele de salvare ale copilului! Copilul a fost salvat chiar de mama lui, la indicațiile colegului nostru și ale domnului care a apelat 112, a avut stăpânire de sine, nu s-a panicat și a contribuit enorm la salvarea copilului. Acum, copilul este în afara oricărui pericol!

Într-o astfel de situație, primele minute sunt vitale! Tocmai de aceea este foarte important că fiecare dintre noi să cunoaștem câteva reguli minimale de acordare a primului ajutor calificat!”.

Sursa: ziare.com


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO: O profesoară de la Colegiul Militar din Alba Iulia, „Omul Anului 2023” pe Statul Major al Forţelor Aeriene

Ziarul Unirea

Publicat

în

O profesoară de la Colegiul Militar din Alba Iulia, „Omul Anului 2023” pe Statul Major al Forţelor Aeriene Profesoara de limba engleză Cornelia Bratu a cucerit Premiul „Omul Anului 2023” pe Statul Major al Forţelor Aeriene, la secțiunea „Învăţământ, ştiinţă şi artă militară”, desfășurat în premieră la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, obținând […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea