Rămâi conectat

Ştirea zilei

Cu câteva zile înainte de alegeri, magistrați de la Curtea de Apel Alba Iulia au obținut în justiție anularea hotărârii BEC prin care au fost excluși din procedura de constituire a birourilor electorale de circumscripție

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu câteva zile înainte de alegeri, magistrați de la Curtea de Apel Alba Iulia au obținut în justiție anularea hotărârii BEC prin care au fost excluși din procedura de constituire a birourilor electorale de circumscripție

Un număr de 15 judecători de la Curtea de Apel Alba Iulia au obținut la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), definitiv, anularea hotărârii Biroului Electoral Central din 19 aprilie 2024 prin care a fost desființat procesul verbal inițial, din 15 aprilie, privind constituirea Biroului Electoral de Circumscripție Județean Alba, precum și a birourilor de circumscripție municipale, orășenești și comunale. BEC a dispus, tot prin decizia din 19 aprilie, reluarea operațiunilor de desemnare a membrilor birourilor prin organizarea unor noi trageri la sorți de către președintele Tribunalului Alba.

La această a doua tragere la sorți au paricipat doar magistrații de la nivelul Tribunalului Alba, magistrații de la celelalte instanțe din județ fiind exluși, și experții electorali. O parte dintre cei care nu au mai fost trași la sorți la a doua procedură, în special magistrați, au deschis o serie de procese pentru anularea hotărârii Biroului Electoral Central. Până în prezent, Curtea de Apel Alba Iulia a respins două astfel de cereri. Magistrații de la Curtea de Apel, care s-au considerat nedreptățiți, au inițiat un alt proces în instanța de contencios administrativ, la Curtea de Apel Pitești.

În 29 aprilie, instanța din Pitești a respins „ca rămasă fără interes, cererea de suspendare a Hotărârii nr. 34H/19 aprilie 2024, emisă de Biroul Electoral Central” și „ca neîntemeiată”, cererea de anulare a aceleiaşi hotărâri. Potrivit deciziei, „voinţa legiuitorului a fost una constantă, aceea ca magistraţii judecători care compun birourile electorale de circumscripţie să fie judecători în exerciţiu ai tribunalelor”, neexistând nicio obligație ca în rândul acestora să fie incluși și magistrați de la celelalte instanțe de judecată.

Citește și: Curtea de Apel Alba Iulia angajează grefier pe perioadă determinată: Condiţii pentru înscrierea la concurs

Judecătorii au contestat hotărârea la ÎCCJ, care le-a dat dreptate și a anulat hotărârea BEC din 19 aprilie. „Admite recursurile formulate de recurenţii-reclamanţi (…) împotriva Sentinţei nr.106/F-cont din 29 aprilie 2024 pronunțată de Curtea de Apel Pitești – Secția a II-a civilă, de contencios administrativ și fiscal.

Casează în parte sentința recurată și, rejudecând: Admite în parte acțiunea. Anulează Hotărârea nr. 34H din 19.04.2024 emisă de Biroul Electoral Central. Menține celelalte dispoziții ale sentinței recurate. Definitivă”, se precizează în minuta hotărârii ÎCCJ, din 28 mai 2024.

În aceste condiții, ar trebui să fie, în prezent, valabil, primul proces verbal și tragerea la sorți inițială a membrilor birourilor electorale, ce a avut loc în 15 aprilie. Ziarul Unirea a solicitat Biroului Electoral Central informații despre modul în care va fi pusă în practică hotărârea ÎCCJ.

O speță similară s-a derulat cu privire la situația din județul Dolj. Peste 20 de magistrați de la Curtea de Apel Craiova au contestat hotărârea BEC, tot din 19 aprilie, la Curtea de Apel Alba Iulia. Prima instanță le-a respins cererea, dar la ÎCCJ au obținut, în 22 mai, anularea hotărârii emise de BEC.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO: România, calificare de senzație în optimile de finală ale EURO 2024!!! „Generația de suflet” a scris istorie!

Dan HENEGAR

Publicat

în

„Generația de suflet” a României a reușit calificarea în optimile de finală ale EURO 2024, după remiza cu Slovacia de la Frankfurt!!! „Cine sare România, hei, hei” se aude în toată Europa! România și-a depășit statutul de Cenușereasă, s-a debarasat de mediocritate și a pătruns între primele 16 echipe de la turneul continental din Germania, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea