Rămâi conectat

Ştirea zilei

Creștere de aproape 30% a exporturilor realizate de județul Alba, în luna iulie 2022, comparativ cu perioada similară a anului trecut

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Creștere de aproape 30% a exporturilor realizate de județul Alba, în luna iulie 2022, comparativ cu perioada similară a anului trecut

În luna iulie 2022, la nivelul județului Alba s-au realizat exporturi în valoare de 266095 mii euro, reprezentând 3,4% din totalul exporturilor la nivel naţional (7896573 mii euro), în crestere cu 2,9% faţă de exporturile realizate în luna anterioară şi cu 29,1% faţă de cele realizate în luna corespunzătoare din anul 2021.

Valoarea importurilor efectuate în luna iulie 2022 a fost de 237239 mii euro, reprezentând 2,1% din totalul importurilor la nivel naţional (11222439 mii euro), în crestere cu 11,1% faţă de cele realizate în luna anterioară şi cu 26,2% faţă de cele realizate în luna corespunzătoare din anul 2021.

Elit - Gustul Desăvârșit

În perioada 01.01-31.07.2022 județul Alba a înregistrat exporturi în valoare de 1803125 mii euro și importuri de 1577298 mii euro. Faţă de perioada corespunzătoare din anul anterior, exporturile au fost mai mari cu 250111 mii euro (+16,1%), iar importurile mai mari cu 190767 mii euro (+13,8%). Judeţul Alba deţine o pondere de 3,4% din valoarea totală a exporturilor României realizată în perioada 01.01-31.07.2022, importurile având o pondere de 2,2%.

Analizând structura exporturilor în perioada 01.01-31.07.2022 pe principalele grupe de mărfuri, se remarcă o pondere mai mare a următoarelor grupe: mijloace de transport (54,3%), maşini, aparate şi echipamente electrice (10,8%), lemn şi articole din lemn (9,5%), încălțăminte, pălării, umbrele și articole similare (3,8%).Comparativ cu perioada corespunzatoare din anul 2021, s-au înregistrat creșteri la toate secţiunilor cu pondere semnificativă, astfel: încălțăminte, pălării, umbrele și articole similare (+35,3%), mijloace de transport (+11,7%), lemn şi articole din lemn (+10,8%) si maşini, aparate şi echipamente electrice (+8,5%).

Referitor la structura importurilor, cele mai mari ponderi în total sunt deţinute de următoarele secţiuni din Nomenclatorul Combinat: mijloace de transport (38%), maşini, aparate şi echipamente electrice (23,4%), metale comune şi articole din acestea (7,1%), instrumente şi aparate optice, fotografice, ceasornicărie (5,7%), pasta din lemn, deseuri de hartie, hartie si carton si articole din acestea (3,7%), animale vii, produse de origine animala (3,3%), produse ale industriei chimice (3,1%), lemn şi articole din lemn (3%), materiale plastice,articole din materiale plastice si cauciuc (3%).

Creşteri ale importurilor faţă de 1.01-31.07.2021 s-au înregistrat la secţiunile: lemn si articole din lemn (+50,2%), pasta din lemn, deseuri de hartie, hartie si carton si articole din acestea (+45,1%), animale vii, produse de origine animala (+45,4%), produse ale industriei chimice (+29,9%), mijloace de transport (+22,4%), materiale plastice,articole din materiale plastice si cauciuc (+6%), instrumente şi aparate optice, fotografice, ceasornicărie (+5,7%), restul sectiunilor cu pondere semnificativa de peste 3% înregistrand scaderi, astfel: metale comune şi articole din acestea (-18%) si maşini, aparate şi echipamente electrice (-1,8%).

În perioada 01.01-31.07.2022, soldul operaţiunilor de comerţ exterior a fost pozitiv, în valoare de 225827 mii euro, soldul operaţiunilor de comerţ exterior înregistrat în perioada corespunzatoare 2021 fiind pozitiv, +190767 mii euro). Cele mai mari valori ale soldului pozitiv al operaţiunilor de comerţ exterior s-au înregistrat la următoarele secţiuni din Nomenclatorul Combinat al produselor: mijloace de transport (+378777 mii euro), lemn şi articole din lemn (+124840 mii euro), încălțăminte, palarii, umbrele și articole similare (+42410 mii euro), articole din piatră, ipsos, ciment (+31282 mii lei), mărfuri şi produse diverse, inclusiv mobilier (+25910 mii euro).

Cele mai mari valori negative ale soldului operaţiunilor de comerţ exterior s-au înregistrat la următoarele secţiuni: masini, aparate și echipamente electrice (-174370 mii euro), metale comune şi articole din metal (-91920 mii euro), instrumente si aparate optice, fotografice, cinematografice, medico-chirurgicale (-65284 mii euro), produse ale industriei chimice (-32224 mii euro).

Clasamentul valoric al judeţelor, ordonate descrescător, după valoarea exporturilor şi a importurilor realizate în 01.01-31.07.2022, situează judeţul Alba pe locul 9 la exporturi şi locul 14 la importuri.

Principalii parteneri de relaţii internaţionale ai judeţului în aceasta perioada, după ponderea în valoarea totală a exporturilor şi importurilor au fost:

-la export : Germania (63,3%), Italia (9,8%), Ungaria (4,6%);
-la import : Germania (60,6%), Ungaria (7,5%) Italia (7%).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Orașul Cugir, la 33 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989. Al doilea oraș liber de comunism, după Timisoara și al patrulea oraș din România în care au început manifestări împotriva regimului Ceaușescu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Orașul Cugir, la 33 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989. Al doilea oraș liber de comunism, după Timisoara și al patrulea oraș din România în care au început manifestări împotriva regimului Ceaușescu

Cu 33 de ani în urma, în ziua de 21 Decembrie 1989, Cugirul devenea al doilea oraș liber de regimul comunist, după Timișoara și al patrulea oraş din România în care au izbucnit manifestări împotriva regimului Ceauşescu.

În 2001, Cugirul a fost declarat oraş martir al Revoluţiei de la 1989. În argumentarea cererii, Consiliul Local al oraşului Cugir a prezentat desfăşurarea evenimentelor aşa cum au fost, în urma consultării participanţilor, a declaraţiilor scrise şi a fotografiile existente. În ziua de 21 decembrie 1989, în jurul orei 10.00, la Întreprinderea Mecanică Cugir, în faţa Secţiei Sculărie s-au adunat în jur de 50 de persoane, comentând despre evenimentele de la Timişoara. Au sunat sirenele macaralelor, s-a bătut clopotul de alarmă al secţiei și s-a păstrat un moment de reculegere pentru un student cugirean împuşcat la Timişoara. A fost semnalul revoltei. S-a încercat un dialog între conducerea de partid locală și munctori, demers rămas însă fără vreun rezultat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Grupul porneşte spre clădirea conducerii întreprinderii, trecând prin faţa secţiilor: Maşini-unelte, Cuplaje, Turnătorie de precizie. După o scurtă staţionare la Pavilionul Central, coloana se îndreaptă pe traseul: Secţia Prototipuri, Fabrica de Produse Tehnice, Turnătoria de fontă, Secţia M.U Montaj, Bobinaj, Mecano-Energeic III, Mecanică IV, Mecanică II şi Mecanică VIII. Ieșită în stradă, coloana manifestanţilor, cu steagul tricolor în frunte, iese pe poarta fabricii de electrocasnice şi parcurge traseul: Strada Doinei, Al. Sahia, Tineretului, Victoriei, Stadionului, Sfatul Popular şi se opreşte scurt timp în faţa porţii oficiale a I.M. Cugir.

Se scandează lozinca ,,Veniți cu noi”. Apoi se îndreaptă către I.M.C. II, trecând prin faţa Ocolului Silvic, IFET, Şcoala Generală Nr. 1, piața de sus a orașului. Se alătură noi manifestanţi. După intrarea în IMC II, coloana manifestanţilor parcurge traseul secţiilor Mecanica V, Mecanică VII, Mecano-Energetic II, Mecanica VI, pavilionul tehnic şi administrativ. Apoi coloana se întoarce la Consiliul popular şi miliţie. Unitatea de securitate din incinta IMCugir , care asigura paza unității trimite în fața sediului primăriei și a unor anexe de interes public ale acesteia, câțiva militari înarmați (fără muniție), dar care sunt la scurt timp retrași și trimiși în cazarmă.

La primărie, lozincile cu însemnele PCR și Consiliul Popular, sunt sparte și eliminate de pe faţada clădirii. (Interesant este faptul că insemnele de pe clădirea primăriei au fost distruse de către două persoane care nu erau din Cugir). Coloana se îndreaptă spre Miliţie, unde se presupune că sunt persoane arestate. Se cere din partea demonstranților să fie eliberați cei reținuți.

Se neagă că ar exista arestați și nu se acceptă o verificare. Șeful Miliţiei, căpitanul Valentin Pop împreună cu subordonaţi ai săi, cu reprezentanţi ai securităţii judeţene, comandantul pompierilor din judeţ se blochează în sediul Miliţiei. Demonstranții rup cablurile telefonice și incendiază mai multe maşini (cu ,,cocteiluri Molotov”). În jurul orelor 17.00 – 17.30, clădirea miliţiei este incendiată. Sub pericolul arderii de vii, comandantul miliției, Valentine Pop și Ilie Staicu, sar de pe terasa miliției spunând că ,,miliția este cu poporul” și că se predau.

Sunt însă linșați, uciși în mod barbar de către așa ziși revoluționari, iar cadavrele lor profanate. Se înregistrează primele victime din rândul demonstranților, răniţi şi morţi. Răniţii sunt transportaţi la spital. Medicii răspund cu promptitudine solicitărilor. Pe la orele 21.00 – 21.30, la Consiliul popular sunt sparte geamurile la parter, este forţată uşa de la intrare, se aruncă cu benzină pe jos şi clădirea este incendiată. Pompierii militari, cu 2 maşini aduse din Orăştie şi 2 din Alba Iulia nu pot interveni fiind obligate să se retragă. În jurul orei 24.00, focul este stins, dar se fac scrum documente ce țin de partea administrativă, inclusiv arhiva primăriei. Demonstranții pornesc în grupuri tot mai mari pe străzile orașului.

Sunt devastate librăriile, operele lui Ceauşescu sunt aruncate în stradă şi arse. Nu scapă de furia unor revoluționari, nici bunurile unor demnitari politici și a unor milițieni din localitate. Agoniseala aflată în locuințele acestora este aruncată în stradă și incendiată. La fel s-a întâmplă și cu mașinile care și ele sunt incendiate. În noaptea de 21 Decembrie 1989, Comandamentul Gărzilor Patriotice se întruneşte la ora 1.00 şi organizează paza obiectivelor de la U.M. Cugir. Sosesc vânătorii de munte din Alba Iulia, care pătrund în U.MC, cu scopul de a o apăra de un eventual atac. În ziua de 22 Decembrie 1989, are loc în zona Pieţei Complex, o adunare populară. Mulţimea se îndreaptă spre Spital, apoi se opreşte în faţa U.M.C., lângă fântâna artezienă.

În 22 decembrie, în jurul orei 8.00, au loc discuțiile pentru constituirea conducerii oraşului. Are loc o a doua adunare populară pe stadionul oraşului, unde fuseseră montate microfoane. Este ales un comitet local format din: Cristea Ioan (printre primii revoluționari ai orașului și primul primar al unui oraș liber), Pîclişan Filip, preotul Donu Gheorghe, Filimon Ioan, hotărându-se formarea Frontului de Salvare Naţională. La ieşirea din stadion, revoluționarii au auzit de la postul de radio despre fuga lui Ceauşescu. În jurul orei 11.00, Statul Major al Vânătorilor de munte este mutat de la Uzina mecanică la Clubul Muncitoresc şi îşi fixează obiectivele de apărare în oraş. Chiar în dimineaţa zilei de 22 Decembrie 1989 sunt organizate gărzile pentru asigurarea ordinii în oraş. Se distribuie arme gărzilor şi populaţiei.

Existând disoluția autorității de ordine în oraș, prin incendierea miliției și fuga lucrătorilor din instituție, se formează o grupă de ordine formată din milițieni în rezervă. În după-amiaza zilei de 22 şi dimineaţa zilei de 23 decembrie, s-a intrat în dispozitivul de apărare al fabricii de armament și muniție. Din 23 decembrie, conducerea patrulelor este preluată de colonelul Verdeş Ştefan. Se constituie un Stat major militar prin implicarea ofiţerilor Recepţiei Tehnice Militare.

În 23 decembrie 1989 are loc o nouă adunare populară, în faţa Clubului Muncitoresc pentru lărgirea comitetului coordonator al oraşului, iar din 26 decembrie, acest comitet se transformă în Consiliul Frontului Salvării Naţionale. La Cugir au existat conform datelor, 3 morți și 68 de răniți. Trei bărbaţi au fost condamnaţi la pedepse între 10 şi 13 ani de închisoare pentru linşarea comandantului Miliţiei Cugir, Valentin Pop şi a subofiţerului Ilie Staicu.Pentru ca evenimentele să nu fie date uitării, membrii Asociației 21 Decembrie 1989, vor organiza sâmbătă, 21 Decembrie 2022, o comemorare a celor care s-au jerfit în acele zile pentru libertate.

Programul începe la ora 14.00, la troița din fața Primăriei Cugir unde va avea loc o slujbă de pomenire și vor fi depuse coroane de flori din partea oficialităților locale și județene. Tot în aceeași zi, de la ora 12.30, la sediul Poliției orașului Cugir va avea loc un parastas de pomenire în amintirea celor doi lucrători ai miliției Cugir decedați în seara zilei de 21 decembrie 1989.

Constantin PREDESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Un client care „ocupa spațiul degeaba”, bătut de un vânzător al unui magazin din Alba Mall. Ce pedeapsă a primit

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Un client care „ocupa spațiul degeaba”, bătut de un vânzător al unui magazin din Alba Mall. Ce pedeapsă a primit

Un client care nu ar fi dorit să părărească un magazin din incinta Alba Mall, a fost agresat de către vânzător. Acesta a fost condamnat la închisoare cu amânarea aplicării pedepsei.

Infracțiunea de purtare abuzivă a avut loc în 31 mai 2021. În 14 decembrie 2022, Judecătoria Alba Iulia a pronunțat hotărârea de condamnare.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit dosarului, în data menționată, în timp ce se afla în incinta magazinului, în exercitarea atribuţiilor de serviciu în calitate de vânzător, pe fondul unor discuţii în contradictoriu cu victima, bărbatul (G. R. I.) a lovit-o cu capul în zona feţei şi cu un obiect din lemn în zona antebraţului mâinii stângi, provocându-i leziuni pentru a căror vindecare au fost necesare 3-4 zile de îngrijiri medicale.

Victima a declarat că se afla în magazin împreună cu alte două persoane și au fost abordaţi de către inculpat, care i-a întrebat dacă îi poate ajuta cu ceva.

„Întrucât aceştia au răspuns că încearcă să se decidă în privinţa achiziţionării unui acvariu pentru peşti, însă în acel moment nu au nevoie de ajutor, inculpatul a devenit agitat, spunându-le că se află în magazin de aproximativ o jumătate de oră şi ar fi cazul să se hotărască deoarece, la acel moment, aveau voie în interior doar 8 persoane, iar grupul «ocupa spaţiul degeaba». Deranjat de faptul că persoana vătămată i-ar fi spus inculpatului că în magazin se află doar el împreună cu alte două persoane şi nu se impune să iasă afară din motivul invocat şi nici nu există un motiv pentru a-i da afară, inculpatul s-a dus după tejgheaua magazinului, de unde s-a întors cu un obiect lung din lemn şi s-a apropiat de persoana vătămată”, se menționează în hotărâre.

Agresiunea, înregistrată de camerele de supraveghere

Clientul a fost lovit cu capul în zona feţei, iar apoi, în timp ce se retrăgea pentru a scăpa, a fost lovit o singură dată cu obiectul din lemn în zona bicepsului mâinii stângi. Agresorul a recunoscut acuzaţia așa cum a fost reţinută în actul de sesizare.

Din imaginile înregistrate de camera de supraveghere a sistemului video reiese că la un moment dat vânzătorul a luat un obiect alungit din lemn de pe podeaua din spatele tejghelei şi s-a îndreptat spre un grup de trei persoane care se afla în incinta magazinului.

În momentul în care inculpatul a ajuns lângă grupul de trei persoane, a lovit-o pe una dintre acestea, îmbrăcată cu un tricou de culoare închisă, cu capul în zona feţei. Ulterior, acesta a lovit aceeaşi persoană cu obiectul din lemn în zona antebraţului mâinii drepte.

„Instanţa apreciază că stabilirea unei pedepse cu închisoarea a cărei aplicare să fie amânată reprezintă un avertisment necesar şi totodată suficient de puternic pentru îndreptarea comportamentului social al inculpatului, care poate fi reintegrat social şi reeducat şi fără condamnarea la o pedeapsă fără izolare în regim de detenție”, se mai precizează în documentul citat.

Astfel, vânzătorul a fost condamnat la un an de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe un termen de doi ani. Acesta a mai fost obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 30 de zile lucrătoare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Pompierii ISU Alba, mesagerii lui Moș Crăciun: Familiile din zonele greu accesibile din Apuseni au primit daruri înainte de sărbători

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pompierii de la ISU Alba s-au transformat înainte de sărbători în mesagerii lui Moș Crăciun. Familiile din zonele greu accesibile din Apuseni au primit de la aceștia pachete cu alimente, jucării și haine.

În pragul Sărbătorilor de Crăciun, pompierii militari din cadrul ISU ALBA s-au gândit să devină mesagerii lui Moș Crăciun desfășurând o acțiune umanitară pentru familiile nevoiașe.

Elit - Gustul Desăvârșit

Aceștia au parcurs zeci de kilometri prin zone greu accesibile din zona Munților Apuseni, aducând cu ei o rază de lumină și speranță pentru mai multe familii.

Copilași, părinți sau chiar persoane mai în vârstă pentru care perioada de iarna este o încercare foarte grea, i-au primit cu brațele deschise pe pompieri care le-au dăruit dulciuri, jucării, hăinuțe și alimente.

Bucuria și sclipirea din ochii lor i-a sensibilizat până la culme pe toți colegii noștri care au luat parte la aceasta frumoasă acțiune, iar fericirea care am citit-o pe chipurile lor, ne dă puterea și dorința de a repeta astfel de acțiuni, de câte ori este posibil.

Mulțumim tuturor celor implicați pentru că s-au gândit la semenii lor și au putut ,,Dărui un zâmbet” în această perioadă a sărbătorilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea