Rămâi conectat

Ştirea zilei

Corul Plugarilor – o tradiție veche, de peste 100 de ani, reînvie într-o comună din județul Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

O tradiție veche de peste un secol va fi reînviată, după o pauză de mai bine de 20 de ani, într-o comună din județul Alba. Este vorba despre ”Corul plugarilor”,  pe care primarul comunei Bistra, Traian Gligor, a reușit să îl readucă în actualitate, printr-un proiect cu finanțare europeană. Relansarea corului ar urma să aibă loc în acest an, chiar de ziua comunei.

corul plugarilor

„Mi-am dorit demult să reînvii această tradiţie. Dacă nu aş fi implementat acest proiect cu finanţare europeană, nu aş fi putut realiza acest vis. În luna decembrie 2015, datorită faptului că am putut debloca posturile, am organizat concurs pentru dirijor, primul post scos de fapt la concurs. Aşa am reuşit să angajez dirijor”, a declarat primarul comunei Bistra, Traian Gligor, cel căruia îi aparține ideea relansării corului.

„Mulţumesc domnului primar pentru consecvenţă şi apreciez faptul că nu s-a dat bătut şi a reuşit să reactiveze corul. Sper ca împreună cu iubitorii cântului coral, prin pasiune, dragoste pentru cânt şi participare activă la repetiţii, să continuăm această minunată tradiţie culturală”, spune dirijorul Gelu Muntea.

Corul Mixt din Bistra datează din anul 1892. Întemeietorul corului, numit iniţial „Corul plugarilor”, a fost preotul Petru Simu.

Corul a funcţionat până în 1992, la sărbătorirea centenarului, fiind condus în acel moment de profesorul Gheorghe Burz. În cea mai strălucită perioadă de activitate, corul a fost condus de dirijorul Iuliu Coroiu.

„L-am reactivat după 24 de ani. Mă bucur că am reuşit. Le mulţumesc foştilor membri ai corului că au răspuns prompt invitaţiei noastre de a cânta din nou şi într-un număr atât de mare. Avem şi membri noi în cor. Cel mai tânăr participant are 12 ani, iar cel mai vârstnic peste 80 de ani. Sunt sigur că acest cor va face cinste comunei”, ne spune edilul.

Corul din Bistra poartă numele lui Nicodim Ganea – folclorist, muzician, compozitor şi poet născut în vatra satului. El a fost membru activ în cor de la vârsta de 14 ani, fiind instruit în tainele muzicii de preotul Petru Simu, întemeietorul corului, devenind în scurt timp ajutorul acestuia. Nicodim Ganea a fost supranumit şi Doinitorul Munţilor de Piatră, iar talentul său a depăşit graniţele locurilor natale.

Primarul Traian Gligor spune că în acest an, de Ziua comunei Bistra, vechiul cor va preda ştafeta celui nou.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Elevi din Alba Iulia, Aiud și Lopadea Nouă, calificați la fazele naționale ale olimpiadelor de religie romano-catolică în maghiară și cultele reformat, evanghelic și unitarian și istoria și tradițiile minorității maghiare în România

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevi din Alba Iulia, Aiud și Lopadea Nouă, calificați la fazele naționale ale olimpiadelor de religie romano-catolică în maghiară și cultele reformat, evanghelic și unitarian și istoria și tradițiile minorității maghiare în România În data de 16.03.2024, la Liceul Teologic Romano-Catolic „Gróf Majláth Gusztáv Károly” Alba Iulia, s-au desfășurat etapele județene ale OLIMPIADEI de RELIGIE […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea