Rămâi conectat

Ştirea zilei

Corneliu Olar: „Numai în 2012 am reuşit să obţinem peste 150 de milioane de lei pentru investiţii în Munţii Apuseni şi zona Teiuş”

Publicat

în

Am fost şi sunt conştient că nivelul de trai, posibilitatea de a primi o pensie, de a-ţi creşte copiii, sunt locurile de muncă. Tocmai de aceea, împreună cu Consiliul Judeţean Alba, având un sprijin permanent în preşedintele ION DUMITREL, am analizat şi ne-am preocupat pentru obţinerea de fonduri ne­cesare unor investiţii în cadrul Colegiului Munţii Apuseni – Teiuş, printre care aş aminti:
– regularizarea râurilor ARIEŞ şi MUREŞ, constând în lucrări de punere în siguranţă a Barajului Mihoieşti –  suma de 83.657 mii lei, regularizare pârâu Abrud – 3.291 mii lei, îndiguire mal drept Mureş, la Beldiu – 8.626 mii lei, amenjare râu Arieş pentru localităţile Câmpeni, Bistra, Baia de Arieş şi Lunca Arieşului cu o valoare de 36.321 mii lei, suma totală a investiţiilor fiind numai în 2012 de 153.259 mii lei. Aici au fost încadraţi şi au lucrat 250 muncitori. Necazul este că aceste investiţii au fost reduse la jumătate, iar altele anulate aproape în totalitate de către Guvernul Ponta. Oamenii au fost trimişi în şomaj, iar alţii au rămas fără loc de muncă.
– au fost repornite lucrările la Combinatul Cuprului Roşia Poieni, unde lucrează în prezent circa 600 salariaţi din localităţile Abrud, Ciuruleasa, Bucium, Mogoş, Lupşa, Câmpeni, Bistra, Roşia Montană. În prezent se fac demersurile necesare pentru PRIVATIZAREA acestui obiectiv foarte important al Apusenilor. Eu unul aş fi de acord ca statul român să păstreze Cupru Min în portofoliul său, ca unitate strategică de stat, având în vedere importantele resurse naturale de cupru ce se află aici şi să găsească resursele financiare necesare pentru dezvoltarea capacităţii de producţie precum şi sporirea numărului locurilor de muncă. Iar în cazul în care chiar nu se reuşeşte, abia atunci, eventual, să se facă o privatizare transparentă, care să fie în beneficiul nostru. Zăcământul de aici trebuie să aducă bunăstare în primul rând pentru moţi şi nu pentru afacerişti, ca de altfel şi cel de la Roşia Montană.
Doresc să vă spun că am conlucrat foarte bine cu preşedintele Consiliului Judeţean, ION DUMITREL, şi cu primarii din toate localităţile ce compun Colegiul V, indiferent de culoarea lor politică. Acest mod de a lucra ne-a dat posibilitatea să realizăm investiţii şi lucrări de maximă importanţă pentru cetăţenii din fiecare localitate. În urma analizelor efectuate împreună cu preşedintele Consiliului judeţean în localităţile ce compun acest colegiu, am stabilit măsuri menite să asigure resursele financiare necesare realizării acestor obiective. Muncind în acest fel au beneficiat de drumuri asfaltate locuitorii din Mogoş, Bucium, Ciuruleasa, Vidra-Valea Morii, Poşaga, Ocoliş, Livezile, Rimetea, Sohodol, Roşia Montană, Lupşa şi alte localităţi, unele dintre acestea realizate în întregime, iar la altele refăcut covorul asfaltic. Pe bună dreptate cetăţenii, beneficiari ai acestor lucrări, ne-au adus în permanenţă mulţumirile cuvenite.
Desigur, aşa cum am mai spus, această perioadă a fost deosebit de grea. A conduce, după cum se ştie, este o artă, o ştiinţă. Satisfacţia noastră este însă că am reuşit în cele din urmă să găsim în permanenţă soluţiile cele mai bune. Iată, spre exemplu, administraţiile locale, primarii, cărora le mulţumesc, din Albac, Sălciua, Vidra, Avram Iancu, Sohodol, Ciuruleasa, Sântimbru, Gârda, Ponor, Bucium, Ocoliş, Scărişoara, Baia de Arieş, Abrud au realizat lucruri de maximă importanţă pentru cetăţeni. Au construit din temelii sediile primăriilor (Albac, Avram Iancu, Vidra, Sălciua), iar Consiliul Local Sohodol a reabilitat clădirea primăriei şi cea a Căminului cultural. S-au făcut canalizări, au fost reparate drumurile săteşti, s-a introdus curentul electric, în unele localităţi din cadrul colegiului.
Mă bucur că la multe lucrări am putut să fiu prezent şi să dau o mână de ajutor pentru amenajarea unor baze sportive, printre care cele din Abrud, Sohodol, Ciuruleasa, Baia de Arieş, Horea, Bistra, cât şi construirea unor spaţii pentru „Expoziţiile etnografice”, devenite muzee, aşa cum sunt cele din Sălciua, Vidra, Ocoliş, Mogoş, Bucium şi Ciuruleasa. Desigur, aici meritul principal este al primarilor, dar conlucrarea şi înţelegerea dintre noi a dat roade.
Nu cred că trebuie trecut cu vederea  nici sprijinul dat de Guvernul României, condus de Emil Boc, pentru realizarea unor lucrări de maximă importanţă pentru zona Munţilor Apuseni, aşa cum este investiţia pentru construirea clădirii ce adăposteşte Judecătoria din Câmpeni, cu o valoare de peste 9.370 mii lei, sau podul peste Arieş ce a fost distrus de ape în dreptul localităţii Vidolm, cu o valoare de peste 6 miliarde de lei.
În concluzie, deputatul Corneliu Olar s-a implicat direct şi a sprijinit toate localităţile din Munţii Apuseni şi din zona Teiuşului pentru realizarea unor investiţii importante în aceşti ultimi 4 ani. Alţi candidaţi din aceste alegeri parlamentare în zonă, deşi sunt plini de laude prin toate ziarele, ei abia acum se orientează pe hartă… unde se află aceste localităţi. Eu sunt însă convins că electoratul va şti să aleagă bine pe 9 decembrie.(C.O.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Amenajarea și împrejmuirea curții Căminului Cultural din Straja: Licitația de peste UN MILION de lei, lansată în SEAP

Publicat

în

Amenajarea și împrejmuirea curții Căminului Cultural din Straja: Licitația de peste UN MILION de lei, lansată în SEAP

Primăria comunei Berghin a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru lucrări de construcții pentru obiectivul „Amenajare și împrejmuire curte, Cămin Cultural, localitatea Straja, comuna Berghin”.

Valoarea totală estimată a investiției este de 1.395.013,12 lei, fără TVA.

Elit - Gustul Desăvârșit
Situația existentă

Terenul care face obiectul prezentului proiect este situat în intravilanul localității Straja, comuna Berghin, în partea centrală a localității.

Terenul este neîmprejmuit astfel animalele riveranilor de cele mai multe ori pasc nestingherite pe zona verde aferentă cîminului cultural, producând disconfort mai ales dacă sunt organizate diferite evenimente în incinta acestuia.

Accesul auto cât și pietonal se face la ora actuală doar prin partea de vest a amplasamentului, pe o stradă nemodernizată fiind destul de dificil în perioadele umede.

Nu există un loc special amenajat pentru parcarea autovehiculelor, nu există trotuare amenajate singurul trotuar este trotuarul de protecție din jurul clădirii.

De aceea se impune realizarea împrejmuirii zonei, modernizarea străzii care asigură accesul auto, amenajarea unei parcări și realizarea unor alei pitonale astfel încât să deservească nevoile comunității.

Din aceste considerente investiția este necesară și oportună, încadrându-se în cerințele benefice de modernizare a infrastructurii rutiere, precum și a creșterii nivelului de trai al populației locale din mediul rural.

Din analiza efectuată la fața locului și conform temei de proiectare cu cerințele beneficiarului s-a adoptat următoarea soluție:
 • modernizarea străzii secundare din partea nord vestică care să asigure acces auto și pietonal spre căminul cultural
 • amenajarea în incintă a unei parcări
 • împrejmuirea obiectivului pentru a limita accesul animalelor în incintă
 • amenajarea aleilor pitonale și a zonelor pentru joacă pentru copii în incintă
 • amenajarea spațiului de odihnă și amplasarea foișorului în incintă
 • amenajare acces pitonal în partea de sud est
 • colectarea și evacuarea apelor pluviale de pe amplasament
 • iluminatul ambiental al spațiului din incintă și a foișorului
 • sistematizarea verticală cu taluze și berme a spațiului din interiorul amplasamentului
 • plantarea cu plante perene și arbuști ornamentali a taluzelor
 • însămânțarea zonelor verzi
 • siguranța circulației prin montarea de indicatoare și marcaje corespunzătoare precum și a parapetului de protecție de tip H1 pe acostamentul dinspre cusul de apă temporar
Pentru o mai bună urmărire în timpul execuției proiectul a fost împărțit în opt obiecte, fiecare cu categoriile de lucrări aferente, astfel:

Obiectul 1 – modernizare stradă secundară (AX2)
Obiectul 2 – zid de sprijin și împrejmuire incintă
Obiectul 3 – sistematizare verticală și amenajare incintă
Obiectul 4 – amenajare parcare în incintă
Obiectul 5 – instalații electrice
Obiectul 6 – colectare și evacuare ape pluviale din jurul clădirii precum și aducerea la cotă a căminelor existente în incintă
Obiectul 7 – foișor
Obiectul 8 – mobilier urban
Obiectul 9 – plantații


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Un deţinut din Penitenciarul Aiud și-a dat foc la celulă, enervat că nu a fost eliberat condiţionat: Ce pedeapsă i-au dat magistrații

Publicat

în

Un deţinut din Penitenciarul Aiud și-a dat foc la celulă, enervat că nu a fost eliberat condiţionat: Ce pedeapsă i-au dat magistrații

Un bărbat din municipiul Alba Iulia, deţinut la Penitenciarul Aiud, după ce în urmă cu câţiva ani după ce a tâlhărit o tânără în scara unui bloc din oraş, a primit un ”supliment” de pedeapsă.

N. D. a dat foc camerei de deţinere de la Penitenciarul Aiud şi a distrus alte bunuri din interior. Faptele au fost comise cu trei luni înainte să fie eliberat condiţionat din precedenta condamnare. La scurt timp după eliberare, bărbatul a ajuns din nou după gratii pentru fapta de tâlhărie.

Potrivit anchetatorilor, în timp ce se afla în camera de deţinere E1.9, pe secţia E1 din Penitenciarul Aiud, a distrus două geamuri, o saltea şi uşa de la baia camerei de deţinere, cauzând un prejudiciu în cuantum de 219 lei. În aceeaşi zi, în jurul orei 17.20, deţinutul a distrus prin incendiere salteaua din camera de deţinere şi ramele de la geamurile camerei de deţinere, cauzând un prejudiciu în cuantum de 485 lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

”Fiind întrebat de ce a incendiat camera de deţinere, acesta a răspuns că a avut aceeaşi stare de nervozitate asemănătoare cu câteva ore în urmă, motivând că este deţinut ilegal în penitenciar şi instanţa de judecată nu l-a pus în libertate”, se precizează în hotărârea Judecătoriei Aiud.

Instanţa a avut în vedere gradul ridicat de pericol social al faptelor, nu neapărat în faptul că au fost distruse bunuri aparţinând unităţii penitenciare, ci în faptul că manifestările sunt agresive, una din fapte a fost comisă prin incendiere şi vin din partea unei persoane private de libertate care se presupune că trece printr-un proces de reeducare şi care ar trebui să înveţe să se conformeze normelor legale şi morale.

”Nici pe departe nu manifestă inculpatul o asemenea asumare a normelor de conduită, dimpotrivă, în mai multe rânduri a distrus literalmente tot ce a găsit la îndemână, fiind sancţionat în mai multe rânduri pe durata detenţiei pentru comiterea abaterii disciplinare constând în distrugerea de bunuri.

Raportat la persoana inculpatului, acesta se afla la momentul comiterii infracţiunilor în executarea unei pedepse de 7 ani şi 2 luni închisoare aplicată pentru mai multe infracţiuni (între care tâlhărie şi viol în forma tentativei), este cunoscut în mediul penitenciar ca fiind un deţinut dificil, cu multe manifestări dezadaptative, cu foarte multe sancţiuni disciplinare aplicate pe perioada detenţiei, cele mai multe pentru fapte comise cu violenţă, inclusiv pentru distrugerea bunurilor penitenciarului. Se mai adaugă faptul că, deşi ulterior comiterii prezentelor fapte, inculpatul a fost liberat din detenţie, a fost reîncarcerat la scurt timp, fiind condamnat la pedeapsa de 6 ani închisoare pentru comiterea unei infracţiuni grave (tâlhărie calificată)”, se mai menţionează în hotărâre.

În final, bărbatul a fost condamnat la 9 luni de închisoare pentru distrugere în formă continuată şi s-a constatat că a fost condamnat în 2019 la pedeapsa închisorii de 6 ani pentru comiterea infracţiunii de tâlhărie calificată. În final, a fost condamnat la 6 ani, 3 luni şi 346 zile de închisoare. Din această condamnare se va scade perioada executată de circa 3 ani şi 10 luni. Dosarul a ajuns, între timp, la Curtea de Apel, unde va fi pronunţată sentinţa definitivă.

Sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Se SCUMPESC biletele pentru transportul în comun, la Alba Iulia: Aprobarea noilor tarife, pe masa consilierilor locali

Publicat

în

Se SCUMPESC biletele pentru transportul în comun, la Alba Iulia: Aprobarea noilor tarife, pe masa consilierilor locali

Miercuri, 29 iunie, în cadrul ședinței Consiliului Local al Municipiului Alba Iulia, printre proiectele de pe ordinea de zi, se află și aprobarea modificării tarifelor de călătorie pentru zona tarifară „zona 1 municipiul Alba Iulia”, respectiv creșterea tarifului biletului de călătorie de la 2.50 lei/oră la 3.50 lei/oră, și a abonamentului lunar de la 75 de lei la 105 lei.

Tarifele actuale sunt următoarele:

Bilet pe suport hârtie sau „portofel electronic” – 2.50 lei/oră
Bilet cu plata prin SMS Echivalentul în lei a 0.45 euro + tva/oră = 0.54 Euro
Abonament lunar- valabilitate toate liniile, număr nelimitat de călătorii în perioada de valabilitate – 75 de lei

Elit - Gustul Desăvârșit

Tarife de călătorie noi

Bilete pe suport hârtie sau „portofel electronic” – 3.50 lei/oră
Bilet cu plata prin SMS Echivalentul în lei a 0.60 euro + tva/oră – 0.71 Euro
Abonament lunar – valabilitate toate liniile, număr nelimitat de călătorii în perioada de valabilitate 105 lei

Tarifele de călătorie actuale sunt valabile începând cu anul 2015. Acestea au fost stabilite inițial prin Hotărârea nr. 87/2015 a Consiliului Local al municipiului Alba Iulia, au fost preluate și menținute în documentația de atribuire a serviciului de transport public aprobată prin HCL 141/2020 și au fost cuprinse în Contractul de delegare a gestiunii serviciului de transport public local de persoane prin curse regulate nr. 26/48/07.01.2021 încheiat între Asociația Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia – Transport Local și Societatea de Transport Public SA Alba Iulia.

Raportat la data ultimei modificări a tarifului de călătorie, se constată o creștere generalizată a tuturor cheltuielilor care intră în calculul stabilirii tarifului mediu pentru serviciul public local de persoane respectiv cheltuielile cu forța de muncă, cheltuielile cu utilitățile, creșterea prețului la combustibil, cele cu asigurările obligatorii, etc.

Majorarea tarifelor actuale la nivelul propus va avea ca efect creșterea veniturilor operatorului de transport prin încasarea directă de la călători a contravalorii acestora precum și scăderea compensației plătită de către municipiul Alba Iulia pentru acoperirea diferenței dintre costurile eligibile suportate și înregistrate de operatorul de transport în legătură cu obligațiile de serviciu public și sumele efectiv încasate ca urmare a îndeplinirii sau în temeiul obligațiilor de serviciu public, precum și a cotei de profit de 5%, conform clauzelor contractuale aprobate.

Tarifele actuale practicate de operatorul de transport sunt prevăzute în anexa nr. 6.1 la Contractul de delegare a gestiunii serviciului de transport public local de persoane prin curse regulate nr. 26/48/07.01.2021 încheiat între Asociația Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia – Transport Local și Societatea de Transport Public SA Alba Iulia. Acestea au fost stabilite și impuse unilateral de către Entitatea contractantă pe criterii sociale pentru toți călătorii. Aceștia plătesc un tarif sub nivelul costurilor reale ale operatorului iar operatorul este îndreptățit să încaseze Compensația și diferențele de tarif aferente gratuităților stabilite pentru anumite categorii de persoane.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare