Corneliu Olar a cerut ministrului de finanțe soluții la problemele bugetare din 15 localități ale județului Alba

Corneliu Olar a cerut ministrului de finanțe soluții la problemele bugetare din 15 localități ale județului Alba.

Domnule ministru Eugen Teodorovici, Un număr de 15 unități administrativ-teritoriale de la nivelul județului Alba nu au primit sume/cote defalcate din Taxa pe Valoarea Adăugată (Anexa nr. 8 Sume alocate din impozitul pe venit şi din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale în anul 2018 pe unități / subdiviziuni administrativ-teritoriale), așa cum prevede Legea nr. 500/2002 a finanțelor publice, Legea nr. 273/2006 a finanțelor publice locale și Legea nr. 2/2018 privind bugetul de stat al României pentru anul 2018.

Este vorba despre localitățile: Sebeș, Abrud, Baia de Arieș, Cîmpeni, Ciugud, Cut, Daia Română, Doștat, Galda de Jos, Horea, Întregalde, Mihalț, Roșia Montană, Sîntimbru și Săsciori.

Chiar dacă Legea nr. 2/2018 privind bugetul de stat al României pentru anul 2018 prevede faptul că după primul semestru al anului Guvernul va analiza formula de repartizare a sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale, vă rog să aduceți următoarele clarificări: Cum pot să mai finanțeze aceste unități administrativ-teritoriale proiecte din fonduri proprii, fonduri guvernamentale sau să cofinanțeze proiecte din fonduri europene, atâta vreme cât resursele lor financiare au scăzut semnificativ?

Care este soluția tehnică pe care o propune Ministerul Finanțelor pentru asigurarea fondurilor necesare, la nivelul unităților administrativ-teritoriale, în vederea asigurării plății salariilor funcționarilor până la finalul anului? Solicit formularea răspunsului în scris.

Corneliu OLAR – Deputat PNL de Alba

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

marius 18 februarie 2018 at 13:08

Percepția publică e legată mai ales de refuzul titularilor de dosare de a-și căuta un loc de muncă. Datele oficiale arată, totuși, că din peste 200.000, doar 1% – mai exact 2825 de persoane – au refuzat o dată un curs de calificare sau un loc de muncă. Lor li se supendă ajutorul social pe luna respectivă. Dintre aceștia, mai puțin de o mie resping în fiecare an trei oportunități de angajare și pierd, din acest motiv, și ajutorul (639 în 2016, 570 în primele 10 luni din 2017).

Un răspuns despre alte cauze care mențin această stare de fapt a venit recent din județul Buzău, al doilea în topul dosarelor de ajutor social după Dolj și într-o situație similară cu Bacău, Galați, Teleorman și Vaslui. Din cei 11.000 de beneficiari din Buzău, explica directorul AJOFM, Ionel Țociu, mai mult de jumătate nu au depășit a doua clasă de gimnaziu și în jur de 5000 semnează cu degetul. Abandonului școlar i se alătură infrastructura precară și, uneori, costurile de transport până la un loc de muncă. Puțini primari caută firme care să îi angajeze și preferă să îi mențină captivi în acest sistem în perspectiva unor avantaje electorale.

Revenind însă la soluția deputatului PNL, nici numărul dosarelor de ajutor social, nici sumele pe care le-ar economisi statul chiar prin eliminarea acestora, nici proporția celor pe care îi numește „puturoși și leneși” pentru că refuză un loc d emuncă nu corespund cu cele estimate de domnia sa. Prin urmare, afirmația parlamentarului Florin Roman că „avem 250.000 de dosare în plată” „de unde statul poate aduna bani dacă își dorește cu adevărat” este FALSĂ.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...