Politică Administrație
Contract de MILIOANE de euro pentru întreținerea drumurilor din ALBA pe perioada verii: Licitația, lansată în SEAP
Contract de MILIOANE de euro pentru întreținerea drumurilor din ALBA pe perioada verii: Licitația, lansată în SEAP
Consiliul Județean Alba organizează o licitație pentru lucrări de “întreținere curentă, periodică și reparații curente pe timp de vară, pe drumurile județene din județul Alba”.
Contractul are valoarea între 33.000.162,97 si 37.950.187,41 lei.
Prin întreținerea drumurilor se înțelege totalitatea activităților care au ca scop remedierea și/sau prevenirea deteriorării suprafeței drumului în vederea menținerii și/sau refacerii proprietăților inițiale ale îmbrăcăminții rutiere pentru a păstra drumul la un nivel de serviciu dat.
Utilizatorii, fie că aceștia sunt persoane particulare sau firme de transport, își exprimă exigențele cu privire la circulația și condițiile în care se desfășoară.
Lucrările și serviciile privind întreținerea drumurilor, podurilor și anexelor acestora, constau în totalitatea activităților de intervenție care se executa în timpul anului, determinate de uzura sau degradarea, în condiții normale de exploatare, ce au ca scop asigurarea condițiilor tehnice necesare desfășurării circulației rutiere în siguranță, cu respectarea normelor în vigoare, precum și de a menține acest patrimoniu public în stare permanentă de curățenie și aspect.
Consiliul Județean Alba a optat pentru achiziționarea și încheierea unui acord cadru de lucrări, având în vedere că lucrările de întreținere au caracter repetitiv, prevăzute cu limite minimale și maximale, pentru o perioadă de timp determinată și a căror cantitate poate fi doar estimată, fără a fi stabilit exact necesarul dintr-un an.
Lucrări și servicii privind întreținerea curentă a drumurilor publice:
o întreținerea curentă pe timp de vară:
■ întreținerea părții carosabile:
• Reparații cu frezare;
• întreținere drumuri pietruite scarificare și reprofilare;
• întreținere drumuri pietruite prin scarificare și adaos material pietros.
o întreținerea comună tuturor drumurilor:
■ Tratare burdușiri-îmbrăcăminți asfaltice;
■ Aducere la profil acostamente prin tăiere manuală și mecanică;
■ Aducere la profil acostamente prin completare cu balast;
■ întreținere platformă drum;
■ Asigurarea scurgerii apelor prin curățire șanțuri, rigole, canale și podețe:
• Asigurarea scurgerii apelor prin curățire șanțuri, rigole din beton;
• Asigurarea scurgerii apelor prin curățire șanțuri, rigole, canale din pământ;
• Asigurarea scurgerii apelor prin curățire podețe.
■ Asigurarea scurgerii apelor prin curățire rigole carosabile;
■ Asigurarea scurgerii apelor prin reparații șanțuri betonate;
■ Asigurarea scurgerii apelor-rigolă prefabricată nouă.
Lucrări și servicii privind întreținerea periodică a drumurilor publice:
o Covoare bituminoase BAI6-4 cm grosime;
o Strat de legătură din binder de criblură BAD22,4-6 cm;
o Strat antifisură la îmbrăcăminți asfaltice;
o Siguranța rutieră:
■ Parapet metalic flexibil (lisă + stâlp);
■ Parapet metalic flexibil mixt cu talpă (lisa + stâlp);
■ Amenajare intersecții-sensuri giratorii.
o Protejarea corpului și platformei drumului:
■ Șanțuri betonate – 1 tronson=3m;
■ Ziduri de sprijin și căptușire;
■ Anrocamente;
■ întreținere periodică drumuri pietruite.
o întreținere periodică poduri, podețe:
■ Podețe:
• întreținere podețe tubulare D=300 mm;
• întreținere podețe tubulare D=400 mm;
• întreținere podețe tubulare D=600 mm;
• întreținere podețe tubulare D=800 mm;
• întreținere podețe tubulare D=1000 mm;
• întreținere podețe cadre tip C2;
• întreținere podețe dalate.
■ Poduri:
• întreținere poduri beton;
• întreținere poduri lemn.
Lucrări privind reparații curente la drumurile publice:
o Aducere la cotă cămine – capac și rame beton noi;
o Aducere la cotă cămine – capac și rame beton refolosite;
Politică Administrație
Comunicat de presă | Raul Chiriac, PNL: Exact ca într-o companie privată, este necesară creșterea eficienței administrative a statului
Comunicat de presă | Raul Chiriac, PNL: Exact ca într-o companie privată, este necesară creșterea eficienței administrative a statului
Creșterea capacității administrative a statului reprezintă o condiție necesară pentru dezvoltarea comunităților din România. Acest lucru este similar cu creșterea eficienței unei firme private.
De fapt, instituțiile statului trebuie gestionate tot mai mult după regulile performanței din zona privată, doar că principalul indicator de performanță nu este profitul, ci satisfacția clienților, care – în cazul statului – suntem noi, cetățenii.
Anul 2024 este fără doar și poate un an marcat de mize electorale. Va scoate din jobenul multor partide politice promisiuni care să asigure obținerea unei reprezentativități cât mai crescute. În tot acest spectacol ușor de intuit al promisiunilor de tot felul care să atragă la urne electoratul fidel, am credința că vom face orice este necesar pentru a rămâne în zona performanței, eficienței și eficacității administrative.
Continuăm să ne ghidăm acțiunile după indicatori de performanță, oferind rezultate concrete și măsurabile pentru cetățeni. Vorbim despre valorile care au consacrat PNL drept un partid al capacității de a proiecta viitorul prin intermediul oamenilor pentru care viziunea și rezultatele au fost elementul de diferențiere.
Tentația populismului va fi mare pentru mulți dintre noi. Atrași de lumina reflectoarelor în spectaculosul caz al pandemiei, al nevoii de infrastructură mare, de reformă administrativă a statului român cu sute de unități administrativ-teritoriale pe care realitatea demografică le pune în situația dificilă a depopulării, uităm că discuția de fond este legată de creșterea capacității administrative a statului și de nimic altceva.
Această creștere a capacității administrative este necesară pentru eficiență, ea fiind reflectată în creșterea calității vieții omului în raport cu perioada pe care o trăim. Ecuația dezvoltării nu are nevoie de foarte multe explicații.
Fie că vorbim despre școală, stradă sau spital, fie că vorbim despre conceptul, mai larg, al dezvoltării urbane sau rurale, de fapt vorbim despre o cât mai bună cunoaștere a avantajelor competitive ale fiecărei comunități.
Sigur, avantajele pot fi uneori de tip comparativ, terenuri aproape de autostrăzi sau de căi de transport majore, alteori pot fi de ordin competitiv, forță de muncă, populație tânără, universități de prestigiu, deschidere culturală majoră, capacități de incluziune considerabile. Toate aceste lucruri se conjugă într-o viziune de dezvoltare coerentă doar dacă folosim la capacitate maximă mijloacele de a crește capacitatea administrativă a statului român.
În foarte multe cazuri, viziunea despre care vorbesc, este în fapt, capacitatea de a conecta nevoile, resursele și specificul localității la liniile de finanțare externă. Acest lucru reprezintă mecanismul prin care plus valoarea este generată de capacitatea comunităților de a se dezvolta prin inovare.
Cu un efort de specializare a resurselor umane existente sau de atragere în mecanismul administrativ a specialiștilor care să răspundă acestei nevoi, rezultatele vor fi pe măsură.
Efortul care ne așteaptă după 2024, un an în care sunt sigur că discursul rațional va învinge, este fără precedent în istoria postdecembristă a națiunii. La baza reușitei va sta o reconfigurare majoră a relației administrație – cetățean, capacitatea de a investi în oameni și infrastructură și, mai ales, în răsplătirea performanței acolo unde ea există cu adevărat.
Poate că sună dramatic sau ca un ultimatum, dar principala sarcină a politicienilor care își caută loc pe liste în această perioadă este creșterea capacității administrative a statului. Fără dezvoltarea acestei capacități ratăm viitorul comunităților.
Toate lucrurile despre care vorbim sunt frumoase, nasc dezbatere, dar nu reușesc să producă acel salt calitativ, fundamental în lumina noilor provocări. Cine înțelege asta repede are șansa să vorbească în 2028 despre o comunitate care a făcut pași pe calea dezvoltării, cine nu, va vorbi despre filozofia eșecului și despre cum ne manipulează și ne folosesc domnii cei mari.
Numai bine, tuturor!
-
Opinii - Comentariiacum 10 ore
Nume care se sărbătoresc în 30 noiembrie, de Sfântul Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Lista păcatelor – “Cele 177 de păcate”, conform învăţăturilor creștin-ortodoxe
-
Opinii - Comentariiacum o zi
Marea Unire de la 1918, pagina sublimă a istoriei românești. CRONOLOGIE
-
Opinii - Comentariiacum 10 ore
MESAJE de SFANTUL ANDREI 2023. Ce SMS-uri, urări, felicitări, mesaje poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 22 de ore
MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE 2023. SMS-uri, felicitări, urări și mesaje pe care le puteți trimite prietenilor
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
26 noiembrie: Masacrul de la închisoarea Jilava. Una din cele mai odioase crime din istoria României
-
Actualitateacum o zi
28 noiembrie 1918: Congresul General al Bucovinei votează în unanimitate unirea cu România
-
Actualitateacum 27 de minute
29 noiembrie: Ziua Infanteriei Marine Române
-
Ştirea zileiacum 3 zile
VIDEO| O tânără a deschis într-o comună din Alba o fabrică de sucuri naturale la cele mai înalte standarde! O parte din producție va fi donată copiilor și vârstnicilor din localitate