Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Consiliul Judeţean Alba a cumpărat sediul Proiect Alba la superofertă – 600.000 euro

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

*Doina Harda a acţionat tardiv şi nu a reuşit blocarea executării silite

Direcţia Generală a Finanţelor Publice a scos la executare silită sediul Proiect Alba SA în vederea recuperării datoriilor, în cunatum de aproximativ 1.400.000 de lei, pe care societatea de proiectare, arhitectură şi urbanism le-a acumulat către bugetul de stat. După ce la primul şi al doilea termen de licitaţie nu s-a prezentat nimeni, astfel încât de la preţul cerut iniţial de 5.502.800 de lei, adică aproximativ 1,2 milioane de euro, s-a ajuns azi, după scăderea din valoarea calculată iniţial a câte 25% la fiecare neadjudecare, la suma de 2.751.400 de lei, respectiv la jumătate. Preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, a declarat pentru ziarul Unirea că banii există în buget, prinşi la capitolul „achiziţii”. Suma poate fi virată în câteva zile, imediat ce consilierii judeţeni îşi vor da acordul privind această achiziţie. După expirarea termenului de contestaţii va fi convocată o şedinţă extraordinară a CJ Alba, cel mai probabil la sfârşitul acestei săptămâni. Cât priveşte viitoare destinaţie a imobilului, Ion Dumitrel a declarat: „CJ Alba nu are spaţii, va trebui să rezolvăm problema spaţiilor pentru unele dintre instituţiile subordonate. O variantă ar fi ca în sediul nou achiziţionat să mutăm Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba, iar în locul acesteia să mutăm una dintre secţiile Spitalului Judeţean Alba. Totodată, la Proiectări putem muta şi sediul Centrului de Cultură Augustin Bena. Căutăm spaţii şi pentru unele dintre serviciile CJ Alba având în vedere că noi trebuie să eliberăm cât mai repede posibil spaţiul de la parterul Palatului Administrativ care aparţine Curţii de Apel Alba Iulia”. Totodată, preşedintele CJ Alba a spus că actualii chiriaşi din sediul S.C. Proiect Alba vor trebui să se mute pentru că „nu am luat spaţiul ca să-l dăm în chirie”.

La licitaţia de marţi, 30 octombrie, s-a prezentat doar Consiliul Judeţean Alba, care în absenţa oricărei contraoferte a reuşit să cumpere unul dintre cele mai reprezentative clădiri din Alba Iulia cu doar aproximativ 600.000 de euro. Totuşi, a existat o încercare de a bloca licitaţia, când directorul general al Proiect Alba SA s-a prezentat la sediul DGFP Alba invocând suspendarea licitaţiei având în vedere procedura de insolvenţă pe care a solicitat-o instanţei împreună cu asociaţia salariaţilor. Totuşi, conducerea judeţeană a ANAF a respins această cerere motivând că nu există nicio hotărâre judecătorească prin care să se decidă intrarea în insolvenţă a debitoarei, doar solicitările pe care aceasta le-a făcut către Tribunal. Primul termen în dosarul înregistrat la instanţă a avut loc în 26 octombrie însă s-a soldat cu o amânare. În paralel, tot la Tribunalul Alba se judecă dosarul în care S.C ATTA Affairs SRL a cerut insolvenţa firmei de proiectare.

Din informaţiile noastre şi Universitatea Tehnică Cluj-Napoca şi-a dorit să participe la licitaţia de adjudecare a sediului Proiect Alba SA, pe care dorea să îl transforme în campus universitar. Surprinzător însă, un telefon primit de la Ministerul Educaţiei a blocat orice intenţie de dezvoltare în Alba Iulia a facultăţilor de mecanică sau construcţii de maşini. Este curios faptul că deşi atunci când s-a aflat despre scoaterea la vânzare a sediului fostului institut de proiectări din judeţ au existat, la nivel declarativ, foarte multe intenţii de a fi cumpărat, nimeni nu s-a prezentat la cele două termene anunţate public. Dacă s-ar adeveri că o autoritate publică ar fi împiedicat pe oricine să-şi depună oferta la DGFP, astfel încât preţul de cumpărare să scadă cu 50% şi să se poată face achiziţia la acest preţ, faptul ar reprezenta un amestec în interesele economice private, ar fi un abuz în serviciu împotriva intereselor unei companii private, inclusiv a Proiect Alba SA, care îşi vede cel mai de preţ activ înstrăinat la jumătate din preţul calculat iniţial. Ar fi şi un abuz împotriva intereselor angajaţilor Proiect Alba SA care au de recuperat salariile neplătite de multe luni sau chiar şi ani. La fel, ar fi un abuz împotriva intereselor oricăror creditori privaţi sau furnizori neplătiţi, care nu vor reuşi să împartă ceea ce va rămâne după scăderea datoriilor la bugetul de stat pe care Proiect Alba le avea. (I.P.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc! Tudor Limbean, cunoscut ca și Micul Patriot din județul Alba, nu putea lipsi de cel mai mare eveniment dedicat diasporei românești din Belgia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea