Rămâi conectat

Curier Județean

Consilierul local Dana Nanu se implică în problema creșterii tarifelor la apă: „Apa este precum aurul în Alba, valoric vorbind!”

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Consilierul local Dana Nanu se implică în problema creșterii tarifelor la apă: „Apa este precum aurul în Alba, valoric vorbind!”

Consilierul local Dana Nanu se implică în problema majorării tarifelor la apă, acestea ar putea crește cu 40%, în cazul în care proiectul va fi aprobat de Consiliul Local Alba Iulia.

„Acum 2 ani spuneam că apa este precum aurul în Alba, valoric vorbind!

Elit - Gustul Desăvârșit

Acum, spun doar că unele companii ce prestează servicii de utilitate publică trebuie să aibă un singur obiectiv: cetățeanul și nevoile lui! Și să nu uite asta!

Ca un social democrat convins, nu surogat, voi pleda întotdeauna pentru o relație corectă cu cetățenii, un raport win-win a tuturor companiilor și instituțiilor care ne influențează viața!

NU majorării apei și canalizării în Alba Iulia!”, a transmis Dana Nanu, prin intermediul paginii de socializare.

De asemenea, consilierul local a distribuit și o postare pe care a făcut-o în urma cu doi ani, in care a dezbătut problema majorării tarifului la apă, din ultimii ani.

„Odiseea : APA- aur in Alba !

Actul 1 : Motivarea majorarilor in ultimii 5 ani .

Utilitatile sunt servicii indispensabile cetatenilor si economiei , dar ceea ce se ofera trebuie sa fie in directa relationare cu ceea ce platim , si mai ales sa aiba o justificare acceptata si inteleasa.

Daca cetatenii isi pun problema unui pret( tarif) disproportionat si incorect,fara transparenta , atunci cu siguranta ceva nu functioneaza si avem sentimente de frustare si ca suntem inselati !

Tarifele la apa si canalizare in jud.Alba , au suferit in ultimii 5 ani majorari continue , majorari hotarate in 26 ian.2017 prin HCJ nr 17 ( atasata ) si aprobate punctual de ANRSC , respectiv Asociatia APA ALBA , la solicitarea SC APA CTTA SA.

„Strategia de tarifare” pentru 2017-2022 ,are ca principala explicatie a majorarii tarifelor , asigurarea contributiei proprii la proiectul european „ Reabilitarea si extinderea sistemelor de apa si apa uzata in jud.ALBA, 2014-2020”, semnat in 31 aug.2017, in valoare de 114.079.588 euro ( fara TVA) , din care contributia companiei este de 12.035.397 euro ( fara TVA).

Insa STUPOARE ! Conform acestei strategii de tarifare,ar fi trebuit sa avem tarife MAI MICI decat cele EFECTIV SOLICITATE,APROBATE si PRACTICATE pentru perioada 2017-2021 ( calcul atasat) !

Conform raportului Consiliul de Administratie al acestei companii APA CTTA , pentru anul 2018 nu s-au efectuat cheltuieli pentru acest proiect, reabillitare si extindere 2014-2020, din contributie proprie. Ca atare , din acest punct de vedere , nu ar fi fost motivate majorarile de tarife din 2018, asa cum mentioneaza companie ca motiv al majorarii ( Decizia ANRSC nr.9 /23.01.2018 ).

Similar, pentru 2019, investitiile realizate la acest proiect din contributii proprii au fost de doar 1,39 mil.lei, cf.raport CA pentru 2019. Nici majorarea pentru 2019 nu ar avea motivatie principala acest proiect european ( anunt majorare tarife din 01.01.2019-site companie).

Si atunci , ne intrebam DE CE se fac aceste majorari , daca:

1. NU SE justifica in sensul necesitatii de co-finantare la acest proiect european pt 2014-2020,, atata timp cat s-a executat foarte putin din proiect ( la nivelul anului 2019 ) .Extinderea retelei de apa ar trebui sa genereze noi consumatori ,noi venituri , nu sa „ sufoce „ costul /mc apa al celor existenti deja.

2. NU SE respecta formula de calcul motivata in aceste majorari , respectiv din strategia de tarifare aprobata in ian.2017 pt.perioada 2017-2022. Altfel spus, am avut si avem tarife mai mari la apa si canalizare,decat conform HCJ din 2017.

3. S-a contractat un credit BEI ( Banca Europeană de Investiții ) pentru 12 mil. Euro, pe o perioadă de 15 ani, in 20 febr 2019 pentru acest proiect , DAR CREDITUL A FOST NEACTIVAT la 31 dec 2019, cf.raportului de audit pt 2019 .

4. In ultimii 3 ani, compania a realizat PROFITURI NETE de peste 7,2 mil.EURO.

Se poate trage concluzia bine intemeiata , ca majorarile de tarife au avut ca scop principal crearea de profit .

Desigur, e mult mai simplu sa majorezi tarifele , ai – nu ai nevoie de capital pt.investitii,nu conteaza !

PROFIT MARE LA COMPANIE sa fie si „ realizarea indicatorilor de performanta cu bonusuri pentru manageri si CA. !

BUNA TARA , REA CROIALA !”, se arată în postarea din luna ianuarie a anului 2021.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

FOTO| Acțiune de ecologizare în satul Cricău. Primar: „Satul este mai curat decât anul trecut”

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| Acțiune de ecologizare în satul Cricău. Primar: „Satul este mai curat decât anul trecut”

În cursul zilei de sâmbătă, 25 martie, primăria și mai mulți voluntari au organizat o acțiune de ecologizare în satul Cricău

„În numele Primăriei Cricău și al locuitorilor satului Cricău va mulțumim pentru participarea la acțiunea de ecologizare desfășurată astăzi 25 Martie 2023 în satul Cricău.

Dragi voluntari mă bucur că am putut desfășura cu bine această activitate de ecologizare, în general satul este mai curat decât anul trecut, se observă progresul în păstrarea curățeniei, mai sunt însă câțiva consăteni care pun deșeurile în alte locuri decât containerele și de asemenea pun în containere alte deșeuri decât carton, plastic sau sticlă dar cu siguranță se va rezolva pe viitor, vă asigurăm de toată implicarea noastră.

Elit - Gustul Desăvârșit

Trebuie să avem grijă de mediul înconjurător, trebuie să ne implicăm fiecare să protejăm natură. Numai bine tuturor!”, a transmis primarul comunei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Ultimul veteran de război din Bălcaciu, Lupean Artimon, înmormântat cu onoruri militare: Pentru faptele sale de arme a fost decorat de două ori

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ultimul veteran de război din Bălcaciu, Lupean Artimon, înmormântat cu onoruri militare: Pentru faptele sale de arme a fost decorat de două ori

Veteranul de război, maiorul (rtg.) Lupean Artimon, din satul Bălcaciu, comuna Jidvei, județul Alba, a fost înmormântat, sâmbătă, cu onoruri militare, de către un pluton de militari din cadrul Batalionului 136 Geniu Apulum, condus de maior Adrian Popa.

Ultimul erou al Târnavei, a fost condus pe ultimul drum de familie și întreaga comunitate, într-o atmosferă încărcată de tristețe și recunoștință pentru cel care a luptat cu stoicism și curaj pentru apărarea gliei stramoșești, în cel de al Doilea Război Mondial.

Lupean Artimon s-a născut în data de 31 octombrie 1923, în comuna Sânbenedic, raionul Târnaveni, cum era pe vremuri.

Elit - Gustul Desăvârșit

Între anii 1944 -1946 este încorporat și își face stagiul militar la Regimentul 10 Călărași, Sebeș, în cadrul unei subunități de cercetare în dispozitivul inamic. Pe frontul de Vest a fost rănit de două ori în munții Tatra.  Pentru faptele sale de vitejie, Artimon Lupean a fost decorat cu Medalia „Eliberarea de sub jugul fascist” și Medalia ”Crucea Comemorativă” a celui de-al Doilea Război Mondial, 1941-1945, prin decret prezidențial.

După război s-a stabilit la Bălcaciu, s-a căsătorit și a avut doi copii. A iubit toată viața munca câmpului și animalele, dovadă fiind gospodăria deosebită și bogată pe care o avea. De mulți ani, era îngrijit exemplar, cu multă dragoste, de una dintre nepoatele sale.

Dumnezeu să-l ierte și să-i așeze sufletul în Oastea Cerească, alături de toți eroii neamului românesc!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Județul Alba, fruntaș la populația activă în câmpul muncii: Județul președintelui, primul la abandonul școlar

Ziarul Unirea

Publicat

în

Județul Alba, fruntaș la populația activă în câmpul muncii: Județul președintelui, primul la abandonul școlar

Dezvoltarea asimetrică a teritoriului României este confirmată de un studiu realizat la nivelul Guvernului, mai mulți indicatori relevând acest lucru. Primul, PIB-ul, ce reprezintă rezultatul final al activităților de producție al unităților producătoare rezidente în decurs de un an.

La nivel național, valoarea medie a indicatorului este de 8.830 de euro / cap de locuitor. Cele mai mici valori se înregistrează în două județe din Moldova, Vaslui – 4.973 euro și Botoșani – 5.438 euro. Acestea sunt urmate de Călărași, – 5.654 euro, Suceava, 6.047 euro și Teleorman – 6.062 euro. Cele mai mari valori se înregistrează în București – 26.969 euro și Cluj – 14.333 euro.

La nivel european, cele mai mari disparități între regiunile cu cel mai mare vs. cel mai mic PIB per locuitor și PIB per persoană ocupată se înregistrează în România, cu un raport de 3,6, urmată de Polonia și Slovacia (3,3), Ungaria (3,2), Irlanda (3,1) și Cehia (3,0), în contrast cu Finlanda și Portugalia (1,5), respectiv Suedia și Austria (1,7).

Elit - Gustul Desăvârșit

Botoșaniul este județul României cu cel mai mic PIB per capita și totodată, județul cu cei mai puțini antreprenori, 12 la mia de locuitori, în contrast cu București, care are peste 60. Valoarea medie a indicatorului este de 26,5%. Mehedinți – 15% și Vaslui – 15% stau tot foarte prost din punct de vedere al investițiilor private.

În ceea ce privește populația activă în câmpul muncii, Giurgiu este județul codaș. Înregistrează 48% a ratei de ocupare a resurselor de muncă, ce reprezintă raportul, exprimat procentual, dintre populația ocupată civilă și resursele de muncă. Topul rușinii este completat de Călărași, cu 52%, Iași – 56%, Vaslui – 57%. Cele mai mari valori se înregistrează în municipiul București – 98%, Alba – 83%, Arad – 79%, Cluj – 79%, Sălaj – 78%, Sibiu – 77%, Vâlcea – 76%. Între timp, românii continuă să plece pe bandă rulantă în Occident, în speranța unui trai mai bun.

În Sibiu este cea mai mare rată de abandon școlar, iar în Suceava, Bihor, Cluj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița și Prahova cea mai mică, arată raportul prezentat de CursDeGuvernare.ro.

Sursa: romaniatv.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare