Rămâi conectat

Ştirea zilei

Consilierii județeni din Alba își protejează buzunarele prin casa de avocatură a unui fost ministru al Justiției

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Trei societăți de transport public de persoane din județul Alba, respectiv SC Arion Trans SRL, SC Man Tours SRL şi SC Transgilyen SRL, solicită în instanță peste 2,5 milioane de euro cu titlu de despăgubiri, reprezentând daune compensatorii și daune morale, Consiliului Județean Alba, județului Alba, președintelui CJ Ion Dumitrel, secretarului instituției Mariana Hurubean, precum și unui număr de 29 de consilieri județeni.

sedinta CJA.jpgAvând în vedere “specificitatea și complexitatea litigiilor prin prisma sumelor exorbitante solicitate, care pot afecta grav bugetul județului” consilierii județeni au aprobat prin mai multe hotărâri de consiliu, “achiziţionarea de servicii de consultanţă şi reprezentare juridică în faţa instanţelor judecătoreşti în vederea apărării intereselor Judeţului Alba, Consiliului Judeţean Alba şi a Preşedintelui Consiliului Judeţean Alba” în procesele cu transportatorii amintiți mai sus.

Ultimul proiect de hotărâre în acest a fost adoptat în ședința extraordinară de joi, 24 octombrie și prevede angajarea unei case de avocatură pentru reprezentare într-un al patrulea litigiu cu SC Arion Trans SRL. Legea obligă administrația județeană să treacă prin forul său decizional, de fiecare dată, un proiect de hotărâre pentru angajarea unor astfel de cheltuieli din bani publici.

Casa de avocatură angajată să apere CJ Alba și consilierii în toate cele patru litigii cu transportatorii este din București și se numește “Zamfirescu, Racoți & Partners”, unul dintre fondatorii companiei fiind Cătălin Predoiu, actual prim-vicepreședinte  al ACL și fost ministru al Justiției între anii 2008-2012.

Apărarea de care beneficiază aleșii noștri locali pare a fi de cea mai înaltă calitate dacă e să ne luăm după cele mai importante cinci contracte de-a lungul timpului, ale “Zamfirescu, Racoți & Partners”: a asistat compania Vimetco (proprietarul ALRO Slatina) în cadrul ofertei publice ini­ţiale privind listarea pe Bursa de la Londra; a asistat grupul Rompetrol la respingerea unei acţiuni în anulare a procedurii de privatizare a companiei, respinsă irevocabil; privatizarea BCR; Privatizarea ALRO; privatizarea Romtelecom.

În ceea ce privește costurile acestor servicii oferite de “Zamfirescu, Racoți & Partners” pentru reprezentarea juridică a consiliului județean și a consilierilor, în două dintre cele patru litigii aflate pe rolul instanțelor, valoarea contractului, reprezentând onorarii și toate cheltuielile de judecată, este de 44.615 lei plus 10.707 lei TVA-ul. Acest contract a fost încheiat în data de 25 noiembrie 2013 și este valabil până la finalizarea litigiilor respective.

Conform legilor în vigoare, privind atribuirea contractelor de achiziție publică, pentru contracte a căror valoare este mai mică decât echivalentul în lei a 130.000 de euro, achiziționarea serviciilor juridice se poate face în mod direct, pe bază de ofertă.

Informații de background despre litigii

Litigiile la care se face referire sunt legate de o decizie a Tribunalului Cluj care a dispus nulitatea absolută a mai multor Hotărârii ale Consiliului Judeţean Alba, cu privire la Programul de transport public judeţean prin curse regulate pe anii 2008-2011, respectiv aprobarea atribuirii serviciului de transport public judeţean de persoane prin curse regulate, în gestiune delegată, obligând totodată CJ Alba să reia procedura de atribuire pentru traseele respective, și eliberărarea licenţei de traseu intervenientei SC Transgilyen SRL, în calitate de câştigătoare pe traseul Aiud -Teius -Alba Iulia.

Ulterior pronunţării acestei sentinţe de către Tribunalul Cluj toate cele trei societăţi implicate respectiv SC Man Tours SRL, SC Arion Trans SRL şi SC Transgilyen SRL si-au schimbat sediul social din Judeţul Alba în Judeţul Cluj şi s-au înmatriculat în anul 2013 la Oficiul Registrului Comerţului Cluj deşi îşi desfăşoară întreaga activitate pe raza teritorială a Judeţului Alba.

În prezent, având sediul social pe raza Judeţului Cluj, SC Man Tours SRL şi SC Arion Trans SRL deşi nu au fost declarate câştigătoare au formulat la Tribunalul Cluj acţiuni în contencios administrativ prin care au solicitat obligarea Judeţului Alba la plata unor sume considerabile cu titlu de despăgubiri.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Opt ani și cinci luni de închisoare pentru un tânăr acuzat de trafic de cocaină, prins în flagrant de către polițiștii de la BCCO Alba Iulia

Unirea Ziarul

Publicat

în

Opt ani și cinci luni de închisoare pentru un tânăr acuzat de trafic de cocaină, prins în flagrant de către polițiștii de la BCCO Alba Iulia Sentință definitivă la Curtea de Apel Alba Iulia pentru un tânăr care a fost judecat pentru trafic de droguri de mare risc, trafic internațional de droguri de mare risc, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea