Rămâi conectat

Politică Administrație

Condițiile necesare pentru a beneficia de reducerea vârstei de pensionare

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care au lucrat în grupa I sau a II-a de muncă, pentru a beneficia de reducerea vârstei de pensionare.

Prima condiție pentru a avea parte de reducerea vârstei de pensionare este una obligatorie – este vorba despre atingerea stagiului integral de cotizare. Astfel, potrivit art. 41, din HG nr. 257 din 20 martie 2011, pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii 263/2010, reducerea vârstelor standard de pensionare, potrivit art. 55 din lege, se face numai în condițiile realizării stagiului complet de cotizare. Așadar, dacă aveți 20 de ani lucrați în grupa I sau a II-a de muncă trebuie să îndepliniți stagiul complet de cotizare (35 de ani la bărbați și 31 de ani la femei); dacă nu îndepliniți această condiție nu veți beneficia de reducerea vârstei de pensionare.

Potrivit normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 263/2010, pentru anii lucrați în grupele I și a II-a de muncă se acordă, pe lângă reducerea vârstei de pensionare, și un spor la stagiul de cotizare. Asta pentru că valoarea contribuției la fondul de asigurări sociale, în cazul celor care lucrează în condiții deosebite, respectiv condiții speciale de muncă este mai mare decât contribuția celor care lucrează în condiții normale – 31,3 la sută din venitul brut – pentru condiţii deosebite de muncă, respectiv 36,3 la sută pentru condiţii speciale, față de 26,3 la sută pentru condiții normale de muncă. Citește și: Valoarea punctului de pensie

Sporul de grupă la stagiul de cotizare se calculează în funcție de diferența dintre cuantumul contribuției pentru munca în condiții normale și cel pentru munca în grupele de muncă (condiții deosebite sau condiții speciale), raportat la perioada lucrată în aceste condiții. Spre exemplu, în cazul unui bărbat născut în luna octombrie 1960, care are 34 de ani de vechime în muncă, din care 17 ani în grupa a II-a, potrivit legii, pentru acesta vârsta standard de pensionare este de 65 de ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

Pentru cei 17 ani de grupa a doua de muncă se adaugă la stagiul de cotizare 4 ani și 3 luni, rezultând un stagiu de cotizare de 38 de ani și 3 luni și totodată se reduce vârsta standard de pensionare cu 3 ani și 6 luni. Ca urmare, persoana poate solicita: pensie pentru limită de vârstă la 61 de ani și 6 luni, în aprilie 2022 sau pensie anticipată parțială la 60 de ani, în octombrie 2020.

Dacă va cere pensie anticipată parțială în octombrie 2020, numărul de luni de anticipare este de 18, iar diminuarea pensiei va fi de 18 x 0,75% = 13,5 la sută. În aprilie 2022, pensia anticipată parțială se va transforma, din oficiu, în pensie pentru limită de vârstă și nu va mai fi diminuată. Calculul poate să suporte modificări, în funcție de perioada lucrată de acea persoană și de alte detalii.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Rețeaua de alimentare cu apă din Daia Română va fi reabilitată și extinsă. Proiectul a primit undă verde din partea APM Alba

Bogdan Ilea

Publicat

în

Rețeaua de alimentare cu apă din Daia Română va fi reabilitată și extinsă. Proiectul a primit undă verde din partea APM Alba Deoarece rețeaua existentă nu acoperă întreaga rază a comunei Daia Română, administrația se pregătește de reabilitarea și extinderea rețelei de alimentare cu apă sau apă uzată. Se propune realizarea rețelei de alimentare cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea