Rămâi conectat
Alba Music and Film Festival 2022

Politică Administrație

Concurs în februarie pentru șefia Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba. Va avea Cornel Petru Comșa contracandidat?

Bogdan Presecan

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

La numărul 10 pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului județean Alba de joi, 24 ianuarie, se află proiectul de hotărâre “privind desemnarea membrilor Comisiei de concurs şi a Comisiei de soluţionare a contestaţiilor pentru concursul de proiecte de management la Centrul de Cultură <<Augustin Bena>> Alba.”

Este vorba despre organizarea în luna februarie a.c. a unui concurs de proiecte de management, în urma căruia va fi desemnată conducerea instituției de cultură din subordinea CJ Alba. Mai exact, proiectul pe care membrii comisiei, respectiv conf. univ. dr. Amalia Pavelescu (Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu), Ioan Hădărig (manager Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud), Elena Anghel (consilier superior Direcţia relaţii publice şi informatică, CJ Alba), îl vor considera cel mai bun, îi va asigura autorului acestuia pentru următorii 3 ani (martie 2013 – decembrie 2016), poziția de director general la Centrul de Cultură “Augustin Bena”.

În 23 iulie 2012, Consiliul Județean Alba a emis o hotărâre, adoptată cu 24 de voturi pentru, din cele 32 valabil exprimate, prin care l-a desemneat în funcția de director general interimar la Centrul de Cultură “Augustin Bena”, pe Cornel Petru Comșa (cel mai demis director din istoria CJ Alba), tatăl actualului deputat și președinte al PP-DD Alba, Cornel George Comșa.

Elit - Gustul Desăvârșit

Motivul oficial al acestei numiri era potrivit documentului, rămânerea instituției fără manager, după ce Honcaş Coriolan Laurian, fostul șef al Centrului “Augustin Bena” a solicitat consiliului județean, încetarea prin acordul părţilor a contractului de management, începând cu data de 27 august 2012, chiar dacă acest contract era valabil pentru o perioadă de 5 ani, respectiv până în anul 2013. Motivul neoficial, potrivit unor surse politice, a fost impunerea în această funcție a lui Comșa senior de către PPDD, în schimbul susținerii unor proiecte ale majorității PDL-PNL din cadrul CJ Alba.

Avînd în vedere că politica e un joc al conjuncturilor, rămâne de văzut dacă negocierile politice de anul trecut, care l-au propulsat pe Cornel Petru Comșa interimar la cultură, mai sunt de actualitate, și dacă acesta va fi reconfirmat în urma concursului, director general al Centrului “Augustin Bena”. În astfel de situații, primul semn că lucrurile au fost stabilite dinainte, este lipsa contracandidaților la concurs.

Potrivit anunțului de pe site-ul CJ Alba, până la data de 1 februarie, candidații pot depune proiectele de management la sediul CJ. Acestea vor fi analizate în perioada 4 -10 februarie, urmând ca în 12 februarie, să se organizeaze interviul, care constă în susţinerea proiectului de management.

Participanţii la concurs trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

 • cetățenie română sau a unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene;
 • capacitate de exercițiu deplină;
 • studii universitare de licenta absolvite cu diploma, repectiv studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licenta sau echivalentă;
 • experiență managerială – funcții de conducere – de minimum 3 ani.
 • curs de formare profesională în domeniul cultural.

În şedinţa din 27 septembrie 2012, consilierii județeni au aprobat regulamentul şi caietul de obiective pentru organizarea concursului. Astfel comisia va fi formată din trei membri (un reprezentant al CJ Alba şi doi specialişti în domeniu). Propunerile pe care aleșii județeni le vor lua în considerare în ședința din 24 ianuarie pentru constituirea acestei comisii sunt: conf. univ. dr. Amalia Pavelescu (Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu), Ioan Hădărig (manager Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud), Elena Anghel (consilier superior Direcţia relaţii publice şi informatică a CJ Alba).

Propunerile pentru comisia de soluţionare a contestaţiilor sunt următoarele: Liliana Negruţ (director executiv, Direcţia juridică şi administraţie publică din cadrul CJ Alba), Valy Virginia Matei (Direcţia juridică şi administraţie publică CJ Alba), Ana Maria Grigoruţ (consilier superior – Direcţia relaţii publice şi informatică CJ Alba).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Lider AUR, declarații incredibile: ”Ascultaţi-mă bine, n-am băut nimic. Avem șanse să luăm peste 50% la parlamentare”

Unirea Ziarul

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Lider AUR, declarații incredibile: ”Ascultaţi-mă bine, n-am băut nimic. Avem șanse să luăm peste 50% la parlamentare”

Preşedintele Consiliului Naţional de Conducere (CNC) al Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), Claudiu Târziu, a declarat marţi, la Bistriţa, că partidul său are şansa să câştige la viitoarele alegeri parlamentare peste 50% din voturi, citat de Agerpres.

„Avem şansa ca în 2024 să luăm peste 50% (la alegerile parlamentare – n.r.) – şi ascultaţi-mă bine, nu vă uitaţi curios, n-am băut nimic şi sunt în toate minţile. Ştiu bine pe ce mă bazez. Avem posibilitatea asta. Românii au nevoie de noi şi ştiu un singur lucru: că nu om fi noi cei mai grozavi, dar suntem sinceri, bine intenţionaţi şi nu precupeţim niciun efort pentru a face ceea ce spunem”, a afirmat Claudiu Târziu, la o întâlnire cu membri şi simpatizanţi ai partidului din judeţul Bistriţa-Năsăud.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit acestuia AUR va prezenta, în septembrie, un draft al programului propriu de guvernare şi o primă echipă pregătită să preia guvernarea, din cele trei pe care intenţionează să le formeze.

„Noi avem şi soluţii, lucrăm la un program de guvernare, pe care o să îl anunţăm, din ideile lui generale, în septembrie, când vom anunţa şi o primă echipă de guvernare. Spun o primă, pentru că vrem să avem trei echipe de guvernare pe care să le antrenăm până în 2024, ca din acestea trei să facem un guvern foarte bun pentru România, care să nu piardă vremea şi care să nu dea rateuri, că nu mai avem timp”, a afirmat Târziu.

Preşedintele CNC al AUR a precizat că selecţia în echipele de guvernare se va face pe baza competenţelor, şi nu în funcţie de notorietate sau de poziţia deţinută în partid.

sursă: agerpres.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| PSD Sebeș solicită lucrări de refacere la Parcul Tineretului, nu soluții improvizate și cârpeli!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Comunicat de presă| PSD Sebeș solicită lucrări de refacere la Parcul Tineretului, nu soluții improvizate și cârpeli!

Organizația municipală a PSD Sebeș solicită primarului Dorin Nistor lucrări de refacere la Parcul Tineretului, având în vedere că folia amplasată pe fundul lacului s-a dezlipit și s-a ridicat deasupra apei. Soluția aleasă a fost golirea apei din lac și amplasarea unor amărâte de dale pe fundul său, astfel încât folia să nu se mai ridice deasupra apei.

Astfel de ”soluții tehnice” vor avea repercusiuni în următorii ani când Nistor nu va mai fi primar. Ele vor fi decontate din banii cetățenilor. Lacul din Parcul Tineretului trebuie să beneficieze de lucrări sustenabile, la cele mai înalte standarde. PSD Sebeș cere ca investițiile realizate să fie de calitate, durabile, în caz contrar ele reprezintă doar cheltuirea iresponsabilă a banului public.

Investiția de reamenajare a Parcului Tineretului, unde se află și lacul, a costat peste 1,5 milioane de euro, iar după nici 4 ani apar probleme grave. PSD Sebeș nu acceptă ca administrația PNL să își bată joc de banii cetățenilor și cere primarului Nistor să ia măsuri urgente – refacerea lucrării la standarde de calitate, nu soluții improvizate.

Elit - Gustul Desăvârșit

Mulțumim cetățenilor cu spirit civic care ne-au semnalat această problemă și îi asigurăm pe toți că vom lupta, în continuare, în consiliul local, astfel încât drepturile lor să fie bine reprezentate!

Comunicat de presă, Organizația municipală PSD Sebeș


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Ion Dumitrel, președinte PNL Alba: „Le mulțumesc tuturor celor care au transformat criticile în propuneri constructive la legile educației”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
Comunicat de presă| Ion Dumitrel, președinte PNL Alba: „Le mulțumesc tuturor celor care au transformat criticile în propuneri constructive la legile educației”

Chiar dacă responsabilitatea adoptării legilor educației cade în sarcina Parlamentului și, prin extensie, a partidelor și clasei politice, considerăm că întregul proces trebuie să fie unul care depășească sfera politicului. 

Noul pachet de legi, absolut necesar pentru reforma sistemului educațional, nu trebuie să vină sub forma unui nou set de reguli, stabilite în câteva birouri, la București, și apoi aplicate la nivelul întregii țări.

Elit - Gustul Desăvârșit

Propunerea și forma inițială a acestor legi trebuie să fie o bază de discuție, un punct de plecare pentru dezbateri avute cu toți factorii implicați în sistem, de la profesori, elevi, părinți, mediu economic privat și autorități locale. Tocmai de aceea, PNL Alba a facilitat, în contextul noului pachet de legi, preluarea a cât mai multe opinii și amendamente.

Întregul dosar ce se fundamentează pe baza propunerilor venite din toate localitățile județului a fost analizat de către Comisia de Educație, Cercetare, Tineret și Sport din PNL Alba și structurat într-un material ce va fi transmis, prin intermediul parlamentarilor PNL, ministrului Sorin Câmpeanu.

„Mă bucur că în Alba sunt foarte mulți profesioniști în educație care nu apelează la varianta comodă a constatării și acceptării prin neimplicare față de legi fundamentale pentru școala românească. Le mulțumesc tuturor celor care au transformat criticile în propuneri constructive la legile educației. S-au formulat amendamente pe baza unor argumente serioase, lucru care nu trebuie tratat relativ și printr-un recurs la metoda „las’ că știm noi”, de la București.

Pentru că niciun guvern nu e privat, iar puterea deciziei nu o ai pentru că lucrezi într-o clădire de stat, ci pentru că oamenii ți-au dat-o, iar legile nu vin fără opinia lor consemnată. Vreau să avem un învățământ, mai cu seamă profesional și dual, de calitate.

Am și formulat propuneri în sensul ăsta. Dar asta nu înseamnă că sunt mai puțin preocupat de faptul că dascălii, din Palatele Copiilor, trebuie să rămână profesori, nu simpli angajați ai unei primării. Vom prezenta public răspunsul pe care-l vom obține la propunerile noastre.”- Ion Dumitrel, președinte PNL Alba.

Cele mai multe sugestii de corectare și modificare au vizat varianta propusă de minister pentru învățământul preuniversitar.

Iată câteva dintre cele mai importante:
 • procentul de ocupare a locurilor prin concurs organizat de colegii să fie de max. 25%, nu de 90%, iar 75% să se ocupe în urma evaluării naționale;
 • structurile de învățământ subordonate aceluiași ordonator de credite să poată funcționa cu efective de minim 12 elevi și 8 preșcolari, nu cu 40 cu cât prevede actuala propunere;
 • clasele/grupele în funcţiune la data intrării în vigoare a prezentei legi rămân cu acelaşi număr de elevi până la finalizarea ciclului gimnazial;
 • amendamente cu privire la implicare agenților economici în învățământul profesional dual;
 • la bacalaureat probă scrisă la Limba și literatura română – probă comună pentru elevii de la toate filierele, profilurile și specializările, dar și probe obligatorii specifice profilului;
 • personalul didactic de predare titular existent în cluburile sportive școlare, palatele copiilor şi cluburile copiilor, nu își pierde calitatea de personal didactic;
 • lămuriri cu privire la statutul profesorului-mentor.

Întregul material poate fi consultat la sediul PNL Alba.

Biroul de presă al PNL Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare