Rămâi conectat

Politică Administrație

Concurs de proiecte de arhitectură cu premii – campinguri turistice în Şugag şi Rimetea, judeţul Alba

Publicat

în

Consiliul Județean Alba anunță organizarea unui concurs de proiecte de arhitectură, ce se va desfășura  în perioada iunie – august 2014 și are ca și obiect studierea posibilităţii amplasării unor campinguri in două zone turistice distincte din cadrul judeţului Alba, respectiv in zona Luncile Prigoanei – comuna Şugag şi in Comuna Rimetea (FOTO), judeţul Alba.

festival zbor parapanta Rimetea 2014 (40)Concurenţii pot fi arhitecţi/urbanişti sau studenţi la arhitectură/urbanism, iar cele mai bune proiecte la fiecare dintre cele două secțiuni vor fi răsplătite cu premi în valoare de 22.000 de lei.

La concurs se poate participa individual sau în echipă. Lucrările înscrise în concurs vor fi verificate și evaluate de către o comisie tehnică și un juriu format din arhitecți și specialiști din domeniu. Indemnizaţia membrilor cooptati in juriu va fi de 2.000 lei, impozabil, pentru fiecare membru.

Electrica Furnizare Discount

SECŢIUNEA 1 AMENAJARE CAMPING Zona Luncile Prigoanei, Comuna Şugag, jud. Alba

Amplasament

Zona Luncile Prigoanei situată in sudul comunei Şugag pe versantul nord-estic al Munţilor Şureanu dispune de un uriaş potenţial de dezvoltare turistică, fiind o zona deosebit de pitorească, cu un potenţial natural şi antropic, deosebit de valoros, inclus in situl Natura 2000.

In conformitate cu prevederile Legii nr. 526/2003 pentru aprobarea Programului naţional de dezvoltare a turismului ”Schi in Romania ”, zona Poarta Raiului – Şureanu este una din zonele identificate pentru dezvoltarea domeniului schiabil şi practicarea altor sporturi de iarnă.

Frumuseţea peisajului montan, lipsa factorilor poluanţi precum şi poziţia intr-un areal turistic renumit face ca această zonă să permită practicarea turismului in tot timpul anului.

Elementele cadrului natural – forme de relief, vegetaţie, cursuri de apă, climat, au o valoare turistică deja consacrată. Obiective precum Iezerul Şureanu (rezervaţie naturală), creasta Şureanu, Varful lui Pătru, Valea superioara a Sebeşului şi renumitul loc Poarta Raiului – cunoscută din operele lui Sadoveanu, sunt puncte de mare atracţie turistică pentru iubitorii drumeţiei montane.

Afluxul turiştilor in zonă a crescut in ultimii ani odată cu reabilitarea drumului naţional DN76C (E81/Sebeş – Şugag – Obarşia Lotrului – Ranca – Novaci – DN67) cunoscut şi sub numele de Transalpina.

 

SECŢIUNEA 2 – AMENAJARE CAMPING Comuna Rimetea, jud. Alba

Amplasament

Trascăului, intr-o zonă deosebit de pitorească. Nota dominantă a peisajului este dată de relieful carstic, prin masivele muntoase din latura estică şi vestică a depresiunii. Partea estică este dominată de Colţii Trascăului, un masiv golaş cu numeroase forme exocarstice, iar partea vestică reprezintă culmile estice ale Bedeleului, cu versanţii acoperiţi de vegetaţie.

Peisajul zonei este deosebit de pitoresc, fiecare element component prezentand interes, două dintre acestea fiind declarate rezervaţii naturale, respectiv ”Muntele Piatra Secuiului” şi ”Cheile Siloşuluf\

Peisajul de o frumuseţe rara, precum si arhitecura specifică, unică, cu casele albe si ferestre verzi ce pastreaza inca atmosfera de secol 19, atrag anual mii de turişti.

Localitatea Rimetea se află la o distanţă de 56 km de Municipiul Alba Iulia şi la 25 km de Municipiul Aiud, accesul putandu-se face din DN1(E60) din municipiul Aiud, pe DJ107M. Drumul judeţean DJ107M traversează cele două localităţi componente ale comunei, Rimetea şi Colţeşti.

Amplasamentul propus in cadrul acestei secţiuni are o suprafaţă de 16.600 mp, fiind situat in intravilanul satului Rimetea.

Reguamentul și cuantumul premiilor urmează să fie aprobate de consilierii județeni în cadrul ședinței ordinare a C.J. Alba de joi, 29, mai.

Cuantumul premiilor ce urmează a fi acordate în cadrul „Concursului de arhitectură – AMENAJARE CAMPING”:

Secţiunea 1 – AMENAJARE CAMPING zona Luncile Prigoanei, comuna Şugag, Judeţul Alba

– Premiul I – 5.000 lei

– Premiul II – 3.000 lei

– Premiul III – 2.000 lei

– Menţiune – 1.000 lei

TOTAL = 11.000 lei

Secţiunea 2 – AMENAJARE CAMPING comuna Rimetea, Judeţul Alba

– Premiul I – 5.000 lei

– Premiul II – 3.000 lei

– Premiul III – 2.000 lei

– Menţiune – 1.000 lei

TOTAL = 11.000 lei

Concurenţii au dreptul de a solicita clarificări privind conţinutul documentaţiei de concurs, numai în scris, direct, prin fax sau e-mail, către Secretariatul concursului, fax nr 0258813325 e-mail: [email protected]

Termenul limită de adresare a întrebărilor este: maxim 20 de zile de la data lansării concursului.

3.3.2. Organizatorii au obligaţia de a răspunde întrebărilor adresate de concurenţi în maxim 3 zile lucrătoare de la adresarea întrebărilor.

Răspunsurile vor fi transmise pe site-ul Consiliului Judeţean Alba (www.cialba.ro), la secţiunea referitoare la concurs (Informaţii publice Concurs de arhitectura Amenajare camping)

Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Călin Matieș, senator PSD de Alba: „Ministrul PNL al Energiei gestionează greșit problema facturilor emise fără compensare”

Publicat

în

Călin Matieș, senator PSD de Alba: „Ministrul PNL al Energiei gestionează greșit problema facturilor emise fără compensare”

Sunt extrem de dezamăgit de ultimele declarații ale ministrului PNL al Energiei, Virgil Popescu, care nu a reușit să găsească soluții la problemele consumatorilor ale căror facturi vin fără compensare, respectiv fără respectarea legii.

În mod inevitabil, când am auzit declarația ministrului privind sesizarea Comisariatelor pentru Protecția Consumatorului în cazul facturilor neplafonate, gândul mi-a zburat la situația județului Alba, unde există circa 150.000 de familii și doar 6 comisari OPC.

Este suficient ca pe parcursul unei săptămâni 1% dintre consumatorii din Alba Iulia să depună sesizare, astfel încât instituția să intre într-un blocaj și să nu își mai poată desfășura programul normal de lucru.

Electrica Furnizare Discount

Nu are sens să mai spunem că OPC Alba mai are și alte atribuții. Comisarii nu sunt specializați în domeniul energetic, iar activitatea predominantă a lor s-a desfășurat, de-a lungul timpului, în strânsă legătură cu alte industrii.

Rolul Ministerului Energiei este de a găsi soluții, de a interveni și de a apăra cetățenii, nu de a-i trimite să își caute singuri dreptatea la alte instituții ale statului. În loc să dea sfaturi aberante, domnul Virgil Popescu ar face mai bine să intervină în favoarea oamenilor, să uziteze de pârghiile pe care le are pentru a-i sili pe furnizori să își respecte contractul și să respecte legea.

Piața de furnizare a energiei electrice este complet liberalizată de la 1 ianuarie 2021. Aceasta a fost o greșeală a PNL, însă în zadar trâmbițează acum cei de la USR care vorbeau despre realizarea acestui proces anticipat. Cristina Prună, de la USR, afirma că piața energiei electrice trebuie liberalizată de la 1 ianuarie 2020, iar useristul Cristian Ghinea punea presiune ca europarlamentar pentru impunerea mai rapidă a liberalizării prețurilor.

Nu pot să nu reamintesc că partidele de dreapta au respins amendamentele PSD care prevedeau ca limita superioară a prețului energiei active să fie 250 lei/MWh, iar a prețului de furnizare a gazelor naturale – 135 lei/MWh (pentru clienții casnici, instituțiile publice din subordinea Consiliilor Locale și Consiliilor Județene).

PSD luptă, în continuare, pentru a îndrepta greșelile din guvernările anterioare. Nu se poate ca ”băieții deștepți” din energie să câștige, iar școlile, spitalele, centrele sociale, căminele, azilurile, bisericile și simplii consumatori să piardă, prin facturile aberante pe care sunt obligați să le plătească!

Senator PSD Alba,

Călin Gheorghe Matieș

Citește mai mult

Politică Administrație

17 ianuarie 2022, 22 de ani de la moartea lui Ion Rațiu, politicianul al cărui papion a devenit simbolul democrației

Publicat

în

*”Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge, ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine“, spunea Ion Ratiu în 1990 când a candidat la funcția de președinte, la primele alegeri libere de după Revoluție

Astăzi, 17 ianuarie 2022, se împlinesc 22 de ani de la moartea lui Ion Raţiu, personalitate marcantă a vieţii politice româneşti de după 1989, „Domnul Papion” care a rămas în conştiinţa contemporanilor săi, prin stilul şi eleganţa de a face politică, drept „cel mai bun preşedinte pe care România nu l-a avut”.

Ion Rațiu a fost fiul avocatului Dr. Augustin Raţiu din Turda, care la rândul său a fost fiul protopopului greco-catolic al Turzii, Nicolae Raţiu iar mama sa, Eugenia Rațiu, a fost fiica lui Ion Codru-Drăguşanu. A urmat școala în Turda şi Cluj, iar în 1938 a obținut o diplomă în drept de la Universitatea Babes Bolyai. . În 1943, Ion Rațiu a obținut o diplomă de economie de la Univeritatea Cambridge. În 1940, Ion Rațiu a fost numit consilier la Delegația română din Londra. Între 1940 şi 1990 a locuit în Anglia, unde a înființat în 1979, împreună cu soția sa, Elisabeth Pilkington, Fundaţia Raţiu. În 1984 a fondat Uniunea Mondială a Românilor Liberi.

Electrica Furnizare Discount

După repatriere, în ianuarie 1990, a ajutat la refacerea PNŢ alături de Corneliu Coposu şi a devenit vicepreședinte al PNȚCD. A candidat la funcția de președinte al României în 1990. A fost ales deputat de Cluj în mai 1990 şi 1992 şi deputat de Arad în 1996.

Ion Rațiu a murit la Londra dar conform dorinței sale, trupul neînsuflețit a fost dus la Turda, pentru a fi înmormântat în orașul natal.

Cele mai importante momente din viaţa lui Ion Raţiu

*Ion Raţiu s-a născut la Turda, la 6 iunie 1917, ca fiu al dr. avocat Augustin Raţiu şi al Eugeniei Raţiu (născută Turcu).

*A crescut în tradiţia naţională, străbunicul său, memorandistul Ioan Raţiu, fiind fruntaş al Partidului Naţional Român.

*Căsătorit din anul 1945 cu Elisabeth, fiica lui Guy Pilkington, colonel în armata britanică, familia Raţiu are doi copii: Indrei şi Nicolae.

*Ion Raţiu a urmat studiile liceale la Turda şi Cluj, iar dreptul la Universitatea din Cluj (licenţiat în anul 1938). A absolvit, ca şef de promoţie, Şcoala de ofiţeri de rezervă de la Craiova (1938-1940). În anul 1943, a devenit Master of Arts în Ştiinţe Economice la Colegiul St. John al Universităţii Cambridge (Marea Britanie). Ulterior, a obţinut titlul de Doctor în Ştiinţe Politice.

*În februarie 1940, se alătură Ministerului Român de Externe.

*Din septembrie 1940 se stabileşte în Marea Britanie, unde a cerut azil politic ca urmare a deciziei lui Ion Antonescu de a alinia România la puterile Axei.

*În exil, Ion Raţiu se aruncă în lupta împotriva comunismului, devenind un colaborator permanent al Serviciului în limba română al mai multor posturi de radio, printre care BBC, Radio Europa Liberă şi Vocea Americii. Din 1955 editează un buletin de ştiri săptămânal în limba engleză – „Free Romanian Press” (Presa Liberă Română).

*În anul 1957 şi-a înfiinţat propria companie maritimă, J.R. Shipping Co. Ltd., activitate de care s-a ocupat până în 1975, când s-a decis să se dedice în întregime problemei româneşti.

*În anul 1978, în timpul unei vizite a lui Ceauşescu în Marea Britanie, în semn de protest faţă de regimul din România, s-a legat cu lanţuri în faţa Hotelului Ritz.

*Înfiinţată în 1984, la Geneva, ca expresie a aspiraţiilor de libertate şi democraţie ale românilor din exil, Ion Raţiu a devenit preşedintele „Uniunii Mondiale a Românilor Liberi” (UMRL).

*Timp de 50 de ani, în exil, Ion Raţiu a fost „avocatul pe cont propriu al democraţiei în România”, desfăşurând o prodigioasă activitate de avocat, diplomat, ziarist, scriitor şi om de afaceri de succes.

*La 25 decembrie 1989, Ion Raţiu a iniţiat o amplă campanie de ajutorare a României, coordonată de „Relief Fund for Romania”, care a adus în ţară, numai în 1990, medicamente, alimente şi îmbrăcăminte estimate la peste zece milioane de lire sterline.

*Stabilit în ţară, a fost candidatul PNŢCD la Preşedinţia României pentru alegerile din 20 mai 1990. A pus bazele ziarului „Cotidianul”, implicându-se, totodată, în numeroase acţiuni caritabile, alături de soţia sa.

*Din 1990 şi până în 2000 a fost parlamentar, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi vicepreşedinte al PNŢCD

*După o scurtă perioadă în care a fost bolnav, Ion Raţiu a murit la Londra, la 17 ianuarie 2000, înconjurat de familie. La dorinţa sa, a fost înmormântat în oraşul său natal, Turda.

Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senatorul PSD de Alba, Călin Matieș: Întâlnire între mediul de afaceri din Aiud și reprezentanții Electrica pentru identificarea de soluții la problema facturilor mari

Publicat

în

Senatorul PSD de Alba, Călin Matieș: Întâlnire între mediul de afaceri din Aiud și reprezentanții Electrica pentru identificarea de soluții la problema facturilor mari

Am organizat o întâlnire între reprezentanți ai unor societăți comerciale din Aiud cu reprezentanții Electrica, în contextul în care operatorii economici sunt împovărați de facturile mari la energie, iar orice disponibilizări, în această perioadă, pot fi adevărate tragedii familiale.

Așa cum mă știți, nu fug de responsabilitate, de subiectele considerate sensibile și caut soluții la problemele stringente ale comunităților din județ.

Firmele din Aiud au apelat la generatoare electrice pentru a evita facturile mari la energie. Costurile energiei se regăsesc în prețul final al fiecărui produs, ceea ce poate afecta grav societatea sau clienții ei, în funcție de caz. Afectată de facturile la electricitate este și Uzina de Vagoane Aiud, care are facturi de aproape 6 ori mai mari față de perioada anterioară scumpirilor.

Electrica Furnizare Discount

Aceste majorări vor face ca foarte multe business-uri să fie neproductive. Mă bucur că am reușit să aduc la aceeași ”masă” reprezentanții firmelor și pe ai furnizorului energie, care a promis că vor căuta soluții. Voi transmite problemele semnalate și reprezentanților PNL ai Ministerului Energiei, responsabili de situația creată și obligați să caute soluții.

Este de neînchipuit ca factura la curent sau gaz să lase oamenii fără resursele necesare vieții de zi cu zi. Și cu atât mai puțin să-i lase în întuneric sau în frig. Este inadmisibil ca zeci de mii de IMM dar și companii cu mii de angajați să fie aruncate-n faliment de prețurile uriașe ale electricității sau gazelor. Este de neacceptat ca școli, spitale, instituții de stat să fie incapabile să-și achite facturile și să tragă obloanele.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că la nivelul Guvernului se analizează introducerea unei noi scheme de sprijin pentru IMM-uri începând cu 1 aprilie. Tot de la 1  aprilie consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 kWh vor beneficia de o nouă schemă de protecție care va include TVA redus la 5% precum si compensarea certificatului verde și a bonusului de cogenerare pentru consum. PSD pledează pentru aplicarea și completarea urgentă a măsurilor anunțate de guvern, începând cu 1 februarie, nu din aprilie!

Populația și economia au nevoie ACUM de soluții și de sprijin real, fără birocrație, pentru achitarea facturilor ACTUALE și a celor care vor urma. Iar acestor soluții urgente, pe termen scurt, trebuie să li se adauge cele structurale, care să rezolve cauzele acestei uriașe crize, care afectează chiar siguranța națională. De aceea e nevoie de convocarea CSAT, așa cum a cerut deja președintele PSD,  Marcel Ciolacu.

Senator PSD Alba

Călin Gheorghe Matieș

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare