Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Concurență de 2 pe un loc la PNL Alba pentru candidatura la Primăria Alba Iulia? Dacă la PNL este bogăție de candidați, la celelalte partide e cam sărăcie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Concurență de 2 pe un loc la PNL Alba pentru candidatura la Primăria Alba Iulia? Dacă la PNL este bogăție de candidați, la celelalte partide e cam sărăcie

Oficial, PNL Alba nu are încă niciun candidat pentru Primăria Municipiului Alba Iulia. Nu are pentru că Gabriel Pleșa, întors „la matcă” pe rețelele sociale, nu poate fi reînscris legal în PNL pentru că și-ar pierde mandatul. Dar știe tot municipiul, tot județul, toată planeta că Gabriel Pleșa se reîntoarce „la matcă” pentru că vrea să câștige, de data aceasta din poziția de candidat PNL, încă un mandat de primar al municipiului Alba Iulia. 

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Până la alegeri și la începerea campaniei electorale însă se vor mai petrece evenimente importante la PNL. În zilele de 6-7 martie, la București va avea loc Congresul Partidului Popular European, familie politică din care și PNL face parte. Popularii europeni vin la București sperând probabil că PNL, și cu ajutorul prezenței lor aici, va reuși să contribuie la „coșul” PPE în Parlamentul European cu un număr semnificativ de europarlamentari. Ca rezultat al alegerilor europarlamentare din 2019, când PNL a obținut un scor de 27 la sută, a trimis în Parlamentul European 10 liberali.

Nu la fel stau lucrurile acum, când PNL este într-o accelerată pierdere de viteză electorală. Ultimul sondaj dat publicității, un sondaj INSCOP, creditează PNL cu 18,8 la sută pentru alegerile europarlamentare din acest an. Asta înseamnă mai puține mandate de europarlamentari pentru PPE, mai exact 7 față de 10, dar coroborând asta cu o scădere similară în preferințele electoratului în ceea ce privește PNL la alegerile generale, atunci vedem cum crește concurența pentru locurile considerate eligibile pe lista propusă de PNL pentru Parlamentul European. No, și de-aici încep calculele. Multe și complicate.

Se fac liste și listuțe și, cel mai probabil, nu vom ști care este lista propusă de PNL pentru europarlamentare decât după Congresul PPE. Care este legătura dintre lista pentru europarlamentare și candidatul la primărie? Păi, ca să-l țină departe de organizația locală și județeană, conducerea PNL Alba i-a promis lui Mircea Hava că-i obține un loc eligibil pe lista respectivă, deci încă un mandat de europarlamentar. Însă forța PNL Alba nu mai este aceeași de acum 5 ani, deci și puterea de influențare a deciziilor de la centru mai mică, indiferent câte vizite face Nicolae Ciucă pe la noi prin județ. Și nu depinde numai de Nicolae Ciucă, ci și de Klaus Iohannis, care are de plasat și el niște oameni pe lista respectivă.

Există șanse reale ca șefii PNL Alba să aibă un eșec și să nu-l poată impune pe Mircea Hava pe un loc eligibil în ciuda strădaniilor concrete, situație în care acesta a susținut că va reveni la Alba Iulia unde o pare dintre albaiulieni, este vizibil pentru oricine, îl regretă ca primar. Spre deosebire de Gabriel Pleșa, Mircea Hava este membru cu acte-n regulă al PNL! Așadar, firesc, dacă vrea, el ar trebui nominalizat. Cât poate amâna PNL Alba anuțarea candidatului oficial pentru fotoliul de primar al municipiului Alba Iulia? Și uite așa, PNL Alba și PNL Alba Iulia se vor afla într-o situație foarte grea, să decidă care va fi candidatul pentru funcția de primar al municipiului.

De reușita sau nereușita conducerii PNL în a influența deciziile Bucureștiului nu depinde numai PNL! Nici celelalte partide, cu excepția AUR, unde foarte probabil va candida Călin Mătieș, nu și-au anunțat măcar o intenție de candidat. Unii chiar speră că îl vor aduce la ei pe Mircea Hava, dacă PNL, cum am scris mai sus, nu reușește să-i obțină un loc eligibil și nici nu se va îndura să-l dea deoparte pe Gabriel Pleșa, pentru a cărui readucere „la matcă” au muncit din greu.

Această sărăcie de candidați explică și scorurile bune pe care Gabriel Pleșa le obține în toate sondajele. Firesc, de vreme ce nu are contracandidați! Fără îndoială că acești contracandidați vor apărea la un moment dat și situația din sondajele de opinie se va modifica, vom vedea cum în funcție de ce vor propune partidele. Normal ar fi fost ca până acum să se cam știe niște nume, dar tăcerea este adâncă. Însă nu mai poate continua mult timp. În peisajul politic albaiulian este un non-combat extrem de nesănătos pentru democrație.

Singura voce critică este a consilierului local independent Dana Nanu, devenită un ghimpe-n coasta primarului. Ea acumulează simpatie din partea albaiulienilor, dar încă nu este clar cum va fi folosită, dacă vreun partid se va gândi să valorifice această simpatie transformând-o în puncte electorale.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Lista candidaților pentru funcția de primar în municipiile și orașele din județul Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Lista candidaților pentru funcția de primar în municipiile și orașele din județul Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024 Ofertă săracă pentru locuitorii municipiilor și orașelor din județul Alba, la algerile locale din anul 2024. Comparativ cu anul 2020, sunt mai puțini candidați pentru funcția de primar, întrucât sunt mai puține partide, unele dintre […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea