Rămâi conectat

Ştirea zilei

Concert de zile mari – Carmina Burana, în Piaţa Cetăţii din Alba Iulia

Alexandra Mates

Publicat

în

  Peste 1500 de oameni au luat parte în această seară, începând cu ora 21.00, la concertul extraordinar “Carmina Burana” susţinut în Piaţa Cetăţii din Alba Iulia.

      Iniţial aceasta a fost  programat să aibă loc la Sărbătoarea Muzicii, în urmă cu mai bine de o lună de zile, dar a fost amânat din cauza vremii nefavorabile. După cum se ştie spectacolul-concert Carmina Burana este o capodoperă universală,  una din cele mai populare compoziţii muzicale scrise vreodată care a depăşit cu brio proba timpului, o bijuterie a muzicii clasice. În această seară au urcat pe scena special configurată pentru acest eveniment din Piaţa Cetăţii, 120 de muzicieni ai filarmonicilor din Sibiu şi Cluj-Napoca. Cei prezenţi au avut ocazia să asculte (mulţi dintre ei pentru prima dată) cele 24 poeme aranjate orchestral de Carl Orff şi reunite sub numele Carmina Burana.

      Alături de Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu şi de Corul Filarmonicii de Stat  Transilvania Cluj-Napoca, cei prezenţi au avut ocazia să-i asculte şi pe soprana Nicoleta Colceiar  de la Opera de Stat Timişoara, pe tenorul JÁNOS Szerekován şi pe baritonul  Cristian Ardelean de la Filarmonica de Stat Timişoara, conduşi de la pupitrul dirijoral de Mihail Agafiţa – prim dirijor al Orchestrei Filarmonicii din Chişinău.

     Spectacolul a fost realizat într-o manieră contemporană, acompaniat de lumini, lasere şi efecte speciale. Şi chiar dacă este un spectacol care cere o acustică specială de sală, rezonanţa din Piaţa Cetăţii a fost aproape perfectă. Muzica şi vibraţia luminii s-au întâlnit şi s-au sprijinit reciproc,   interferând şi coagulând o anumită tensiune prin ritmuri pentru a marca punctele culminante şi a completa atmosfera specială creată de această operă muzicală.

       Una peste alta a fost o nouă premieră pentru Alba Iulia în ceea ce priveşte dimensiunea orchestrală atinsă pe scena din Piaţa Cetăţii, dar mai ales din punct de vedere valoric prin  superconcertul realizat, capodoperă a muzicii clasice –  Carmina Burana. Printre cei prezenţi la acest spectacol de zile mari s-a aflat şi primarul Mirchea Hava, viceprimarul Paul Voicu, fostul subprefect Raul Tudoraşcu precum şi alţi membri ai administraţiei locale şi judeţene.

     Acest eveniment muzical de excepţie a avut loc la Alba Iulia datorită organizatorilor –  Primăria municipiului Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, precum şi a unor sponsori locali generoşi.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Nicolae Muntean, Tezaur Uman Viu: Meșterul iconar, unul dintre cei mai importanți ambasadori culturali ai județului Alba, în lume

Ziarul Unirea

Publicat

în

Nicolae Muntean, Tezaur Uman Viu: Meșterul iconar, unul dintre cei mai importanți ambasadori culturali ai județului Alba, în lume Multe s-ar putea spune despre meșterul iconar Nicolae Muntean, născut la Cunța și trăit până nu de mult la Cugir – Vinerea și multe s-ar putea povesti, domnia sa fiind în acest moment unul dintre cei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea