Rămâi conectat

Politică Administrație

Comunicat de presă| Situație fără precedent la Blandiana: Primarul PNL vrea să mute grădinița și școala din centrul de comună, într-un sat vecin. PSD, alături de părinți și elevi

Publicat

în

Situație fără precedent la Blandiana: Primarul PNL vrea să mute grădinița și școala din centrul de comună, într-un sat vecin. PSD, alături de părinți și elevi

Primarul PNL al comunei Blandiana, Nicolae Gherman, vrea să munte grădinița și școala primară din centrul de comună, în satul Acmariu, cu toate că decizia va afecta peste 3 sferturi dintre copiii care învață și domiciliază aici.

Consilierii locali ai PSD Blandiana, Ioan Emil Itu, Dan Suciu și Emil Lucian Popa, sunt alături de părinți, elevi și preșcolari și se opun acestei decizii neinspirate.

La grădinița din Blandiana învață 16 preșcolari, dintre care 12 sunt din satul Blandiana, iar 4 din localitățile Acmariu și Sărăcsău. În clasele 0, 1 și 2, învață 20 de elevi (dintre care trei sferturi sunt din satul Blandiana și ceilalți din sate învecinate), iar în clasele 3 și 4 învață 15 copii (10 sunt din Blandiana și 5 sunt din Acmariu și Sărăcsău).

Electrica Furnizare Discount

Cu toate acestea, primarul PNL vrea să mute școala de la Blandiana, unde se află centrul de comună, la Acmariu (sat aparținător comunei), trecând peste interesul general al preșcolarilor, elevilor și părinților. Această decizie a fost luată fără informări prealabile, dezbateri publice și consultarea factorilor implicați, așa cum este normal într-o comunitate în care părerea cetățenilor contează.

Nu știm să mai existe vreun caz în Alba în care grădinița și școala să se mute din centrul de comună (din localitatea de reședință), unde este normal să funcționeze și unde se află cei mai mulți copii, într-un sat aparținător unității-administrativ teritoriale, unde locuiesc mai puțin oameni, iar natalitatea e mai scăzută.

Mutarea grădiniței și școlii primare se dorește a se realiza din această toamnă, existând intenții de a fi relocată, în anii următori, și școala gimnazială. Sunt mici șanse ca, odată mutate, acestea să mai revină în vechile locații și să funcționeze, în comună, două școli și grădinițe (având în vedere numărul redus de elevi).

Grădinița și școala primară din Blandiana nu vor fi mutate la Acmariu ca urmare a începerii unei lucrări de reparații curente sau capitale la imobilul actual, ”Școala din sus”, cum o știu oamenii din Blandiana, pentru că o astfel de lucrare nu este prevăzută nicăieri. Mutarea trebuie efectuată neapărat pentru a justifica sumele imense de bani investite într-un imobil (de la Acmariu) care nu a fost folosit și pentru care diverse instituții vor cere explicații cu privire la îndeplinirea criteriilor de oportunitate, eficiență și sustenabilitate a cheltuirii banului public.

Fără a ne opune investirii în vreo instituție de învățământ, nu putem să nu spunem că decizia reabilitării școlii din Acmariu, în lipsa copiilor, a fost una neinspirată. Pentru a acoperi această greșeală, nu trebuie sacrificate drepturile și interesele elevilor și părinților. În realitate, investițiile trebuiau realizate la Blandiana, unde locuiesc majoritatea copiilor.

Pentru înțelegerea exactă a situației, pentru cititorii care nu sunt din Blandiana, precizăm că preșcolarii și elevii din clasele 0, 1 și 2 au învățat într-un imobil separat de imobilul în care funcționează clasele 3 și 4, respectiv școala gimnazială. În clădirea în care funcționează școala gimnazială, se află și căminul cultural, care se dorește a fi reabilitat, prilej favorabil de mutare și a școlii gimnaziale. Dacă prețul pentru o astfel de investiție este desființarea școlii din Blandiana, ne opunem cu fermitate!

Consilierii PSD înțeleg nemulțumirea părinților și copiilor privind mutarea și sunt alături de ei în continuare, astfel încât doleanțele lor să fie respectate. Facem un apel public primarului PNL, Nicolae Gherman, că o greșeală nu se acoperă niciodată cu alta!

Birou de presă PSD ALBA

Publicitate

Politică Administrație

Soarta țării se decide prin SMS: Membrii PSD întrebați prin mesaje dacă doresc guvernare alături de PNL. Reprezentanți din ALBA confirmă „demersul”

Publicat

în

Soarta țării se decide prin SMS: Membrii PSD întrebați prin mesaje dacă doresc guvernare alături de PNL. Reprezentanți din ALBA confirmă „demersul”

Situația în PSD este neclară după desemnarea generalului (r) Nicolae Ciucă drept candidat pentru funcția de prim-ministru. Mai mulți social-democrați din țară au primit mesaje în care erau întrebați dacă și-ar dori ca PSD să intre la guvernare alături de PNL.

„Credeți că PSD ar trebui să formeze un guvern împreună cu PNL, cu premier Nicolae Ciucă?

Electrica Furnizare Discount

1 – da

2 – nu

3 – nu știu

(răspunde cu 1, 2 sau 3)”, este sms-ul primit de unii membri ai PSD.”

Senatorul PSD de Alba, Călin Matieș, a confirmat pentru ziarulunirea.ro informația. Astfel, acesta, împreună cu mai mulți membrii ai partidului, ar fi fost consultați prin intermediul acestui sondaj prin telefon.

Nu este clar la acest moment dacă este vorba despre un demers la nivel național sau doar unele filiale județene au ales să își consulte liderii locali în acest fel.

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat joi că social-democrații nu susțin un guvern minoritar condus de Nicolae Ciucă și nici nu renunță la ideea anticipatelor, însă acestea nu se pot ține în acest moment. Totuși, Ciolacu nu a exclus discuții cu Ciucă pentru un guvern de largă majoritate parlamentară.

Vasile Dîncu, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, şi Dumitru Buzatu, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, au cerut în şedinţa Biroului Permanent al partidului ca PSD să nu voteze un guvern minoritar PNL-UDMR indiferent de numele premierului.

Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Europarlamentarul Victor Negrescu a solicitat, în plenul Parlamentului European, intervenția Uniunii Europene în România pentru a gestiona criza medicală

Publicat

în

Europarlamentarul Victor Negrescu a luat cuvântul în plenul Parlamentului European pentru a prezenta situația medicală dezastruoasă din România și a solicitat Uniunii Europene să intervină pentru a ajuta țara noastră în a gestiona criza medicală.

“Pandemia nu a trecut. Mai sunt multe state membre care întâmpină probleme în a gestiona criza din domeniul sănătății. De aceea, acest subiect trebuie să fie primordial pe agenda Consiliului European.

În România, din cauza incompetenței partidelor de dreapta, avem astăzi peste 500 de decese pe zi. La fiecare 2 minute moare o persoană, iar acest lucru riscă să readucă întreaga Europă în zona roșie.

Electrica Furnizare Discount

Uniunea Europeană trebuie să intervină. Nu poate să lase lucrurile la voia întâmplării, mai ales că executivul din România a ratat atât campania de vaccinare cât și achiziția de teste din bani europeni”, a precizat eurodeputatul Victor Negrescu.

Europarlamentarul român a solicitat o decizie în cadrul Consiliului European privind criza prețurilor din domeniul energiei și o implicare mai amplă în gestionarea efectelor negative generate de pandemie.

“Efectele negative ale pandemiei asupra economiei și societății sunt doar la început. Consiliul trebuie să fie mai activ în a reacționa. Este valabil și pentru criza prețurilor din domeniul energiei.

Profiturile cresc, iar populația europeană sărăcește. Dincolo de cinismul unor lideri politici, este nevoie de măsuri active și de acțiuni europene care să ofere soluții la provocările și greutățile întâmpinate de cetățeni. Mă aștept de la Consiliul European viitor să vină cu soluții și decizii clare. Indecizia costă vieți”, a adăugat europarlamentarul social democrat, Victor Negrescu.

Citește mai mult

Politică Administrație

Dezbatere publică la Alba Iulia privind investiţiile private şi publice în domeniul urbanismului şi construcţiilor și elaborarea sau revizuirea documentațiilor de Urbanism și Amenajarea teritoriului

Publicat

în

Dezbatere publică la Alba Iulia privind investiţiile private şi publice în domeniul urbanismului şi construcţiilor și elaborarea sau revizuirea documentațiilor de Urbanism și Amenajarea teritoriului

În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată, Primăria Municipiului Alba Iulia organizează în data de 26.10.2021, ora 15.00, în sala de ședințe a Direcției Programe, din cadrul aparatului de specialitate al Primarului municipiului Alba Iulia, Strada Bucovinei, nr. 6, dezbatere publică referitoare la proiectul de hotărâre privind aprobarea REGULAMENTULUI LOCAL privind investiţiile private şi publice în domeniul urbanismului şi construcţiilor în Municipiul Alba Iulia.

Proiectul de hotărâre și anexele aferente au fost afișate atât pe site-ul autorității publice, www.apulum.ro, la secțiunea Consultare publică cât și la avizierul acesteia.

Modalitatea de colectare a recomandărilor: în scris, conform anunțului nr. 104610/2021, specificându-se articolul sau articolele din proiectul de act normativ în discuție, menționând data trimiterii și datele de contact ale expeditorului, la sediul Primăriei Municipiului Alba Iulia, din Calea Moților, nr. 5 A, Camera 8 – Registratură, sau în format electronic, pe adresa de e-mail: [email protected], până la data de 27.09.2021, ora.16.00.

Electrica Furnizare Discount

Modalitatea de înscriere și luarea cuvântului: luarea cuvântului se face în ordinea înscrierii pe listă, la începutul dezbaterii publice. Timpul alocat luării cuvântului este de 10 minute pentru fiecare participant.

Fiecare participant, după intrarea în sala de ședințe, se va înscrie pe lista de persoane prezente la dezbaterea publică, având asupra sa actul de identitate, respectiv dovada calității de reprezentant al persoanei juridice, după caz.

Potrivit prevederilor Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, coroborate cu prevederile OUG nr. 57/2019 privind codul administrativ, dezbaterea publică se va încheia în momentul în care toți solicitanții înscriși la luarea cuvântului și-au exprimat recomandările cu referire concretă doar la proiectul de act normativ în discuție; la dezbaterea publică vor participa obligatoriu inițiatorul și/sau inițiatorii proiectului de act normativ din cadrul autorității publice locale, experții și/sau specialiștii care au participat la elaborarea referatului de aprobare însoțit de alte documente specifice, privind necesitatea adoptării actului normativ propus și persoanele interesate care au făcut recomandări scrise.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată, Primăria Municipiului Alba Iulia organizează în data de 26.10.2021, ora 15.00, în sala de ședințe a Direcției Programe, din cadrul aparatului de specialitate al Primarului municipiului Alba Iulia, Strada Bucovinei, nr. 6, dezbatere publică referitoare la proiectul de hotărâre privind aprobarea REGULAMENTULUI LOCAL de implicare a publicului în elaborarea sau revizuirea documentațiilor de Urbanism și Amenajarea teritoriului.

Proiectul de hotărâre și anexele aferente au fost afișate atât pe site-ul autorității publice, www.apulum.ro, la secțiunea Consultare publică cât și la avizierul acesteia.

Modalitatea de colectare a recomandărilor: în scris, conform anunțului nr. 104620/2021, specificându-se articolul sau articolele din proiectul de act normativ în discuție, menționând data trimiterii și datele de contact ale expeditorului, la sediul Primăriei Municipiului Alba Iulia, din Calea Moților, nr. 5 A, Camera 8 – Registratură, sau în format electronic, pe adresa de e-mail: [email protected], până la data de 27.09.2021, ora.16.00.

Modalitatea de înscriere și luarea cuvântului: luarea cuvântului se face în ordinea înscrierii pe listă, la începutul dezbaterii publice. Timpul alocat luării cuvântului este de 10 minute pentru fiecare participant.

Fiecare participant, după intrarea în sala de ședințe, se va înscrie pe lista de persoane prezente la dezbaterea publică, având asupra sa actul de identitate, respectiv dovada calității de reprezentant al persoanei juridice, după caz.

Potrivit prevederilor Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, coroborate cu prevederile OUG nr. 57/2019 privind codul administrativ, dezbaterea publică se va încheia în momentul în care toți solicitanții înscriși la luarea cuvântului și-au exprimat recomandările cu referire concretă doar la proiectul de act normativ în discuție; la dezbaterea publică vor participa obligatoriu inițiatorul și/sau inițiatorii proiectului de act normativ din cadrul autorității publice locale, experții și/sau specialiștii care au participat la elaborarea referatului de aprobare însoțit de alte documente specifice, privind necesitatea adoptării actului normativ propus și persoanele interesate care au făcut recomandări scrise.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare