Rămâi conectat

Politică Administrație

Comunicat de presă | Radu Tuhuț, deputat PSD Alba: „Extinderea gazului metan în Apuseni reprezintă o dorință a zeci de mii de locuitori! Consumăm milioane de metri cubi de lemn”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Comunicat de presă | Radu Tuhuț, deputat PSD Alba: „Extinderea gazului metan în Apuseni reprezintă o dorință a zeci de mii de locuitori! Consumăm milioane de metri cubi de lemn”

Am început noua sesiune parlamentară cu continuarea demersurilor privind extinderea gazului metan în Munții Apuseni – o dorință a zeci de mii de locuitori. Știm că acesta este un proiect ce nu se poate realiza de azi pe mâine, ci o investiție pe termen lung, ce trebuie prevăzută în bugetul de stat pe anii următori. Cu sprijinul celorlalți colegi parlamentari, voi putea pune, în acest an, bazele realizării acestui proiect pentru Munții Apuseni.

În acest sens, am transmis o solicitare Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației privind necesitatea extinderii rețelei naționale de gaze naturale în Munții Apuseni. În prezent, alături de echipa mea social-democrată, lucrez la un proiect de lege care prevede realizarea acestei investiții, având ca sursă de finanțare fonduri din bugetele de stat pe anii următori.

Proiectul de act normativ prevede, în primă etapă, extinderea gazului metan de la Zlatna, pe traseul Abrud-Câmpeni-Baia de Arieș și, în a doua etapă, în comunele din împrejurimi. Este timpul să ne asumăm un proiect mare pentru Munții Apuseni, care să aibă un impact real asupra calității vieții locuitorilor din această zonă.

Este, de asemenea, responsabilitatea Consiliului Județean Alba, instituție condusă de zeci de ani de PNL, să inițieze această investiție prin realizarea unui studiu de fezabilitate și să depună proiecte pentru obținerea de fonduri guvernamentale și europene. Din păcate, nu am văzut interes pe această temă.

Un calcul simplu ne arată că pentru încălzirea locuințelor din Apuseni consumăm milioane de metri cubi de material lemnos, iar acest lucru nu poate continua la nesfârșit. Pentru a oferi un exemplu orientativ, o familie din zona de munte, într-o casă cu izolare medie și o suprafață de aproximativ 100-150 de metri pătrați, ar putea consuma între 10 și 30 de metri cubi de lemn pe sezon. Iernile mai grele și locuințele mai mari sau mai puțin izolate pot duce la un consum și mai mare.

Accesul la gaze naturale va stimula dezvoltarea economică, a turismului și ar oferi energia necesară pentru industrie și servicii, precum și pentru inițiativele antreprenoriale locale. Alocarea finanțării necesare pentru extinderea gazului în localitățile din Apuseni va duce la dezvoltarea economică a zonei, creșterea calității vieții cetățenilor și protejarea mediului înconjurător. Gaz metan în Munții Apuseni reprezintă un proiect realizabil, o investiție pe care România și-o poate permite, dar este necesară voință și sprijin parlamentar. Continui munca pentru Munții Apuseni!

Cu stimă,
Radu Marcel Tuhuț, Deputat PSD de Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Grădiniță nouă la Sebeș, în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 2: Câte grupe și ce capacitate urmează să aibă creșa

Bogdan Ilea

Publicat

în

Grădiniță nouă la Sebeș, în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 2: Câte grupe și ce capacitate urmează să aibă creșa Un proiect de hotărâre din data de 15 aprilie, 2024, al primăriei Sebeș, prevede „Transformare imobil fostă centrală termică -Municipiul Sebeș, în Creşă”, ca nivel antepreșcolar în cadrul Școlii Gimnaziale nr 2. din Sebeș. Având în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea