Rămâi conectat

Politică Administrație

Comunicat de presă| Europarlamentarul Victor Negrescu a prezentat antreprenorilor și autorităților din Alba oportunități concrete de dezvoltare cu bani europeni

Publicat

în

Europarlamentarul Victor Negrescu a prezentat, în cadrul unei sesiuni de informare, organizată în județul Alba, soluții concrete pentru dezvoltarea comunităților locale și mediului de afaceri din județul nostru. Eurodeputatul este singurul ales în Parlamentul European care face acest lucru la nivelul județului Alba, continuând seria de acțiuni începute în mandatul trecut.

Membru în comisia pentru Bugete a Parlamentului European, Victor Negrescu a dat startul sesiunilor de informare care fac parte din seria de conferințe ”Fonduri europene pentru viitor”, cu scopul de a face cunoscute mecanismele prin care autoritățile, antreprenorii locali și societatea civilă pot accesa și utiliza fondurile europene, pentru a diminua presiunea pe care criza curentă o exercită la nivelul fiecărei comunități și activități economice.

Conferința, difuzată inclusiv online, a avut ca invitați experți în domeniul fondurilor europene, iar ca participanți primari, parlamentari, oameni de afaceri și reprezentanți ai societății civile. În cadrul acesteia s-au prezentat oportunitățile de finanțare existente la nivel european, în planul de redresare și reziliență și în programele operaționale naționale dar și identificarea mecanismelor de valorificare a acestora.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cazul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Victor Negrescu a atras atenția că toți banii, circa 29,2 miliarde de euro, trebuie contractați până în 2023, iar proiectele trebuie finalizate până în 2026, ceea ce presupune că atât primarii, cât și antreprenorii, trebuie să pregătească de acum fundamentarea proiectelor astfel încât acestea să fie depuse de îndată ce apar apelurile de selecție.

PNRR are 6 piloni principali: Tranziția verde, Transformarea digitală, Creșterea inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii, Coeziune socială și teritorială, Sănătate și reziliență economică, socială și instituțională, Politici pentru generația următoare, copii și tineret. În aceste domenii pot fi accesate fondurile puse la dispoziție de Uniunea Europeană, prin granturi și împrumuturi. Europarlamentarul de Alba a menționat că fiecare pilon are o anumită sumă de bani alocată.

Fondul de reziliență pentru localități va fi unul dintre instrumentele importante pentru administrațiile locale. Spre exemplu, Victor Negrescu a subliniat că fiecare comună va avea la dispoziție circa 400.000 de euro, iar primarii trebuie să vină cu proiecte mature, de valoarea acestei sume, dar cu respectarea componentelor de mediu (proiecte de 37% din fonduri) și digitale (investiții de 20% din valoarea totală). Lipsa proiectelor va însemna pierderea finanțării și distribuirea ei către alte localități din mediul rural, a subliniat Victor Negrescu. La fel și orașele și municipiile vor avea alocate anumite finanțări din PNRR.

Europarlamentarul de Alba este cel care a convins autoritățile europene că fiecare stat membru trebuie să aloce cel puțin 10% din bani pentru Educație, după ce Guvernul României prevăzuse un procent de doar 3,18%. Banii pentru educație vor putea fi folosiți, spre exemplu, pentru construcția de creșe, dezvoltarea transportului școlar prin achiziționarea de microbuze, achiziționarea de echipamente tehnice și dezvoltarea infrastructurii digitale, a arătat Victor Negrescu. Vor fi finanțate doar proiectele care au argumente în susținerea investițiilor propuse, iar beneficiarii demonstrează sustenabilitatea și necesitatea acestora. Astfel, în urma acestei conferințe, primarii știu cum se pot pregăti pentru absorbția de fonduri din PNRR.

Inclusiv societatea civilă va avea la dispoziție un fond de circa 100 de milioane de euro, urmând ca în următoarea perioadă să fie exemplificate tipurile de proiecte eligibile. Asociațiile, cluburile sportive și de tineret vor avea posibilitatea să acceseze granturi privind activitățile lor. Eurodeputatul a scris Comisiei Europene pentru a se asigura că fondurile disponibile prin PNRR vor fi distribuite transparent și că beneficiarii mai mici din țară vor putea beneficia de aceste resurse.

IMM-urile și marile companii vor avea la dispoziție circa 2,2 miliarde de euro pentru transformare digitală, protecția mediului, dar și pentru a trece peste provocările inerente cauzate de criza economică în contextul pandemic. Din păcate, eurodeputatul a atras atenția că executivul a prevăzut doar garanții și instrumente financiare pentru companii deși IMM-urile din România aveau nevoie de granturi. Tot în acest sens, a subliniat că decidenții guvernamentali au greșit că nu au creat instrumente de finanțare pentru sectorul HORECA și agricultură.

Pe lângă PNRR, vor exista și alte mecanisme și instrumente de finanțare, având în vedere că țara noastră beneficiază de o alocare de încă 40 de miliarde de euro, în planul financiar multianual pentru perioada 2021 – 2027.

Pe zona de sănătate, banii vor putea fi folosiți pentru dezvoltarea unităților medicale, dispensarelor, achiziționarea de aparatură și asigurarea accesului la servicii medicale în mediul rural sau la distanță.

Eurodeputatul de Alba a prezentat cum vor putea fi folosiți banii și cum vor putea beneficia de ei cei care aplică, mai exact companiile care fost nevoite să apeleze la disponibilizări, asociațiile care organizează evenimente de tineret sau sportive, persoanele cu spirit antreprenorial, primarii care doresc să își dezvolte localitățile sau tinerii cu abilități deosebite.

La finalul conferinței, europarlamentarul Victor Negrescu a oferit soluții concrete pentru fiecare proiect în parte, atât ale primarilor, cât și ale oamenilor de afaceri și reprezentanților societății civile.

Seria de conferințe ”Fonduri europene pentru viitor” a început în Alba și va continua la nivel de județ printr-o caravană de informare, urmând ca proiectul să fie extins și în alte județe din țară.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Senatul a adoptat ieri cadrul legal ce va permite finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a centralei nucleare de la Cernavodă, făcând astfel încă un pas important spre dobândirea independenței energetice a României. Obiectiv energetic de importanță națională, termocentrala de la Iernut se afla într-un stadiu de execuție de circa 90% dar, din cauza unor probleme ale constructorului spaniol, contractul a fost reziliat și investiția s-a blocat.

În condițiile actuale de criză energetică, marcată de un context geopolitic complicat și imprevizibil, în care invazia rusă în Ucraina are efecte negative asupra întregului sistem energetic european, era necesară identificarea și adoptarea unor soluții legislative care să permită finalizarea în timp util a unor obiective energetice de o importanță deosebită, așa cum este și centrala de la Iernut, care va furniza o importantă cantitate de electricitate în sistemul național. În discuțiile și negocierile pe care le-am avut ieri cu colegii mei senatori, atât în comisiile reunite de specialitate, cât și la votul din plenul Senatului, am căzut de acord să creăm cadrul legal astfel încât, în situația obiectivelor de investiții nefinalizate, de acest tip, entitățile contractante să poată aplica procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractelor sectoriale, pentru restul de executat, dacă acesta este de maxim 40% din stadiul fizic aferent proiectului de investiții. Astfel, modificând în Senat Legea 250/2022, de aprobare a OUG 54/2022, care modifica Legea 96/2016, privind achizițiile sectoriale, am flexibilizat cadrul legal privind achizițiile, permițând reluarea lucrărilor la Iernut, unde sperăm ca prima din cele 2×1 unități (215MWe) să fie pusă în funcțiune până la finele anului viitor.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, am introdus și o altă prevedere care se referă la energia nucleară și care va permite Statului Român să atribuie contractul pentru finalizarea centralei de la Cernavodă printr-o procedură de negociere fără invitație prealabilă, indiferent de stadiul fizic de realizare al proiectului de investiții.

Având în vedere că, în mai puțin de 5 ani, reactorul 1 de la Cernavodă, cu o putere de 700 MWh, va intra în revizie și retehnologizare pentru 2 ani, iar din 2029 și reactorul 2 va intra în același proces de retehnologizare, era nevoie de un cadru legal care să răspundă acestei situații de urgență extraordinară, generată de conflictul armat din vecinătatea granițelor României și de criza energetică din Europa. Este bine-cunoscut că licitațiile în România și mai ales procedurile lungi și greoaie de contestare, sunt o mare problemă și fără un astfel de cadrul legal am fi riscat să ne aflăm într-o situație periculoasă, în care licitațiile s-ar fi extins pe ani de zile, iar România nu ar mai fi avut energie suficientă.

Sorin Ioan BUMB,
Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

FOTO| Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi. Consilierul local PSD Sebeș, Radu Cristian: „Însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”

Publicat

în

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi. Consilierul local PSD Sebeș, Radu Cristian: „Însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi, 13 mai, în mod oficial, iar omagiile pentru această personalitate culturală au început să fie prezentate de către autorități.

Radu Cristian, consilier local al municipiului Sebeș și președinte interimar al organizației PSD din oraș a scris un mesaj pe contul său personal de socializare, cu ocazia acestei zile.

„Spunem START Festivalului Internațional „Lucian Blaga”, la Sebeș!

Elit - Gustul Desăvârșit

Astăzi, în compania parlamentarilor Radu Tuhuț și Călin Gheorghe Matieș, a domnului secretar de stat Daniel Zdrânc și a primarului orașului Teiuș, Mirel Hălălai, am depus o coroană de flori la statuia ilustrului nostru scriitor.

Așa cum se cuvine la un eveniment de o asemenea însemnătate pentru orașul nostru iubit, al cărui prestigiu este strâns legat de numele acestui gigant al literaturii, consilierii locali PSD Sebeș și membrii organizației locale au fost de asemenea prezenți la acest moment solemn.

Ne-am deplasat mai apoi și la mormântul scriitorului Lucian Blaga, pentru a-i acorda respectul cuvenit pentru punerea comunității noastre pe harta culturală a țării, prin operele memorabile create de acesta.

Ultima noastră oprire s-a realizat chiar la casa memorială a prestigiosului scriitor, unde Festivalul Internațional care îi poartă numele a început în mod oficial, la ora 11:00.

PSD Sebeș va continua să păstreze vie amintirea acestui colos cultural al țării noastre, deoarece însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”, a fost mesajul lui Radu Cristian.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputatul PSD de Alba, Tuhuț Radu-Marcel: PSD – proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru românii din Ucraina și din celelalte comunități istorice

Publicat

în

Deputatul PSD de Alba, Tuhuț Radu-Marcel: PSD – proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru românii din Ucraina și din celelalte comunități istorice

Am susținut și inițiat, alături de colegii mei din PSD, un proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru etnicii români din Ucraina și din celelalte comunități istorice care își doresc să studieze în România. Țara noastră are datoria morală și obligația legală de a sprijini comunitățile de români din afara granițelor.

Proiectul a primit votul deputaților și senatorilor și va produce efecte doar după ce va fi promulgat de către președinte și va fi publicat în Monitorul Oficial. Inițiativa PSD va oferi tinerilor români din Ucraina și din alte comunități istorice resursele financiare necesare pentru a putea studia la universitățile din România. Bursele cresc de la 65 de euro/lună la  valoare echivalentă burselor sociale acordate studenților din România, care trebuie să acopere integral cheltuielile cu masa și cazarea studenților.

Această valoare este stabilită de fiecare universitate în parte dar nu poate fi mai mică decât suma stabilită de Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS), astfel încât să acopere cheltuielile cu masa și cazarea. Pentru anul universitar 2021-2022 valoarea minimă propusă de CNFIS a fost de 700 lei/lună.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cuantumul minim al burselor românilor de pretutindeni va fi egal cu valoarea burselor sociale acordate studenților români de la ciclurile de studii universitare de licență și masterat, respectiv cu valoarea bursei pentru studii doctorale pentru studenții de la ciclul de studii universitare de doctorat.

Bursele românilor de pretutindeni se vor acorda pe toată durata anului calendaristic, inclusiv pe perioada vacanței de vară, iar beneficiarii acestora pot primi și burse pentru performanțe academice, în aceleași condiții cu studenții cetățeni români.

PSD își dorește ca prezenta lege să intre în vigoare începând cu anul universitar 2023 – 2024. PSD este alături de românii de pretutindeni!

Deputat PSD Alba, Tuhuț Radu-Marcel


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare