Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Sport

Comunicat de presă CSU Alba Iulia referitor la cazul baschetbalistei Shawnta Dyer

Dan HENEGAR

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

CSU Alba IulCSU Alba Iulia - Olimpia Brasov 56ia și-a precizat oficial poziția oficială referitoare la cazul baschetbalistei Shawnta Dyer, în urma articolelor publicate pe site-ul totalbaschet.ro, punct de vedere pe care îl prezentăm în cele ce urmează.

Conflictul dintre cele două părți s-a declanșat săptămâna precedentă, fiind unul de natură financiară, CSU Alba Iulia preferând, până astăzi să nu reacționeze. În ceea ce urmează, vă oferim comunicatul de presă remis de clubul albaiulian.

 

 

„Subscrisa CLUB SPORTIV UNIVERSITATEA ALBA IULIA, cu sediul în jud. Alba, Mun. Alba-Iulia, str. N. Iorga, nr. 11-13, având nr. CIS 005029 din 05.06.2009, emite prezentul

COMUNICAT DE PRESĂ

În legătură cu situaţia sportivei DYER Shawnta Tiara, legitimată la CLUB SPORTIV UNIVERSITATEA ALBA IULIA, situaţia se prezintă, în termeni obiectivi şi nedenaturaţi, în felul următor:

  1. La data de 7.12.2015 aceasta a încheiat un contract cu clubul C.S.U. Alba Iulia care a intrat în vigoare din data de 29.12.2015, contractul fiind încheiat pe durata sezonului competiţional 2015/2016.
  2. Sportiva s-a prezentat în data de 29.12.2015 la Alba Iulia fără o viză valabilă şi fiind expirat termenul legal de 90 de zile în care aceasta putea rămâne pe teritoriul român fără viză. Menţionăm faptul că începând cu data de 01.09.2015 şi pana la data de 28.12.2015, sportiva a evoluat şi a fost sub contract cu un alt club din Liga Naţională de Baschet Feminin şi având în vedere că între această perioadă termenul legal de 90 de zile prevăzut de art. 11, alin. (2) din O.U.G. 194/2002 privind regimul străinilor în România (termen în care jucătoarea avea dreptul de a rămâne pe teritoriul ţării fără obţinerea unei vize de lungă şedere) s-a împlinit, obţinerea vizei sportivei nu cădea în responsabilitatea CSU Alba Iulia. Faţă de această situaţie, cu bună-credinţă, clubul nostru a luat măsurile legale pentru a evita repatrierea sportivei, oferindu-i inclusiv asistenţă în vederea evitării acestei consecinţe; de altfel, pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia existând un dosar în legătură cu această situaţie, sub nr. 34/57/2016, cu termen de judecată la data de 06.04.2016, fişa dosarului fiind disponibilă online (http://portal.just.ro/57/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=5700000000021184&id_inst=57). Totodată, clubul nostru a efectuat demersurile legale privind posibilitatea ieşirii şi intrării din ţară a jucătoarei, dovada stând şi faptul că aceasta a putut face deplasări cu echipa în meciurile jucate în deplasare, în afara ţării, în CEWL (Central European Women League – Liga Centrala Europeană Feminină).
    Aşadar, informaţiile publicate în presă referitor la situaţia vizei sportivei Shwanta Tiara Dyer sunt publicate tendenţios, cu intenţia de a învinovăţi clubul CSU Alba Iulia pentru o situaţie care nu-i este culpabilă clubului, iar situaţia reală şi obiectivă este cea mai-sus expusă.
  3. Cu privire la informaţiile din presă

Conform contractului încheiat cu sportiva Dyer Shwanta Tiara, aceasta era îndreptăţită la plata unor anumite drepturi băneşti, în data de 28.01.2016 şi 28.02.2016. Conform contractului încheiat, respectiv pct. IV al acestui contract, în cazul unei întârzieri în plata drepturilor salariale mai mare de 20 de zile, jucătoarea avea dreptul de a refuza participarea la meciuri oficiale şi antrenamente. Facem menţiune că drepturile băneşti aferente datei de 28.01.2016 au fost achitate în totalitate, iar drepturile băneşti aferente datei de 28.02.2016 nu au fost plătite la această dată, din pricina faptului că CSU Alba Iulia a beneficiat de finanţare în data de 17.03.2016, mici întârziere de plată fiind însă inerente în viaţa oricărui club sportiv. Calculat conform dispoziţiilor Codului de procedură civilă referitor la termene, respectiv art. 181, alin. (1), pct. 2 C. pr. Civ. şi a art. 181, alin. (2) C. pr. Civ., termenul de 20 de zile la care contractul făcea referire faţă de scadenţa obligaţiei din 28.02.2016 se împlinea abia astăzi, în data de 21.03.2016. Cu toate acestea, înaintea unui joc de o importanţă extremă pentru clubul nostru – semifinala cu CSU Braşov – jucătoarea s-a prezentat la antrenamentul din data de 15.03.2016, solicitându-i să-i fie semnat un document conform căruia clubul s-ar fi obligat la plata unui bonus suplimentar, ameninţând că dacă acest document nu-i va fi semnat, aceasta va refuza a participa la antrenamente şi meciuri oficiale, mizând pe constrângerea în care clubul nostru s-ar fi aflat, cel puţin în teorie, în situaţia în care n-ar fi beneficiat de serviciile jucătoarei Dyer Shawnta Tiara pe durata seriei din semifinalele play-off-ului Ligii Naţionale de Baschet Feminin disputată împotriva echipei CSU Braşov. În aceste circumstanţe, menţionăm că jucătoarea nu avea dreptul contractual (1) nici să solicite plata unui bonus suplimentar sub constrângerea că altfel nu se va antrena şi nu va mai juca şi (2) conform contractului nu avea nici dreptul contractual de a refuza participarea la antrenamente şi meciuri oficiale întrucât termenul de 20 de zile menţionat în contract se împlinea nu la data de 15.03.2016 (data la care jucătoarea DYER SHAWNTA TIARA a refuzat prezentarea la antrenamente şi meciuri oficiale), ci abia la data de 21.03.2016.

Având în vedere aceste aspecte, clubul nostru a învederat sportivei în data de 16.03.2016 că respectiva constrângere pe care aceasta o exercită asupra clubului nostru este una ilicită iar situaţia reală, nedenaturată şi obiectiv prezentată este cea de mai sus.

  1. Faţă de conduita jucătoarei DYER SHAWNTA TIARA, de a refuza, fără a avea o bază contractuală, a participa la antrenamente şi meciuri oficiale în perioada 15.03.2016 – 20.03.2016, această perioadă incluzând şi două meciuri de o importanţă crucială pentru clubul nostru vizând accederea în finală, clubul CSU Alba Iulia urmează a lua măsurile care se cuvin, care, pe parte civilă, conform Codului civil aplicabil între părţi în baza art. XII.4 din contract, pot consta inclusiv pana la rezilierea contractului.
  2. Totodată, faţă de articolele de presă apărute pe site-ul www.totalbaschet.ro care reprezintă atacuri directe, personale şi calomnioase la adresa clubului CSU Alba Iulia şi a preşedintelui Consiliului de Administraţie a acestui club, deghizând şi urmărind interese personale ale persoanelor din spatele acestor acţiuni, menţionăm faptul că aceste articole au la baza nicidecum informaţii „pe surse”, ci reprezintă poziţia fondatorului şi persoanei care gestionează site-ul totalbaschet.ro, domnul Sabin Liviu Gherdan care totodată se legitimează în discuţiile cu clubul CSU Alba Iulia fie (1) ca fiind agentul jucătoarei Dyer Shawnta Tiara. În această ambianţă, având în vedere cele expuse, ne manifestăm regretul faţă de atitudinea www.totalbaschet.ro, de altfel pana acum în ochii subscrisei un portal de presă de respectat, care foloseşte instrumentul de presă în interesul personal (acţionând faţă de clubul CSU Alba Iulia în calităţile mai-sus menţionate), fără a prezenta în mod obiectiv situaţia reală a jucătoarei ci prezentând-o tendenţios şi denaturat, în condiţiile în care de situaţia reală a jucătoarei DYER SHAWNTA TIARA deţin cunoştinţă în mod direct, întrucât toate discuţiile până în prezent în legătură cu această sportivă s-au desfăşurat prin intermediul domnului Sabin Liviu Gherdan.

În această ambianţă, facem respectuos referire la dispoziţiile Codului deontologic al jurnalistului, elaborat de organizaţiile membre în Convenţia Organizaţiilor de Media (adoptat de jurnaliştii membri ai organizaţiilor profesionale, patronale şi sindicale, semnatare ale Statutului Jurnalistului, adoptat de către Convenţia Organizaţiilor de Media, la Sinaia, în perioada 9-11 iulie 2004), care precizează în art. 2.5.1., sub titlul „abuzul de statut” faptul că „Folosirea statutului de jurnalist pentru a obţine beneficii personale sau în favoarea unor terţe părţi constituie o gravă încălcare a normelor etice şi este inacceptabilă”, aspecte faţă de care clubul CSU Alba Iulia îşi rezervă dreptul de a lua măsurile legale la care este îndreptăţită. Alba Iulia, 21.03.2016″

Citește și: Elisabeta Lipă: „FRB este obligată să medieze cazul ivit la Alba Iulia”

Menționăm că diferendul s-a iscat săptămâna trecută între clubul albaiulian și Dyer, jucătoarea din USA care din pricina conflictului în cauză nu a mai evoluat în semifinala cu Olimpia Brașov. O chestiune financiară care a degenerat în acuze, iar până astăzi, CSU Alba Iulia nu a reacționat în mod oficial.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

FOTO: CSO Voluntari, noua campioană a României la volei feminin, titlu adjudecat în „Alba Blaj” Arena!

Dan HENEGAR

Publicat

în

CSO Voluntari este noua campioană a României la volei feminin, titlu adjudecat în „Alba Blaj” Arena, după a 3-a victorie din tot atâtea dueluri în finala Diviziei A1. Dezamăgire pentru „mândria Albei”, care nu a reușit să oprească sărbătoarea formației din Voluntari, care a cucerit laurii în mimimum de partide. Nu a fost nici măcar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea