Rămâi conectat

Politică Administrație

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, USR: ”Victimele violenței domestice vor putea beneficia de asistență juridică gratuită pe toată perioada procesului și durata ordinelor de protecție va putea fi extinsă”

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, USR: ”Victimele violenței domestice vor putea beneficia de asistență juridică gratuită pe toată perioada procesului și durata ordinelor de protecție va putea fi extinsă”

Victimele violenței domestice vor putea beneficia de asistență juridică gratuită pe toată perioada procesului și durata ordinelor de protecție va putea fi extinsă. Acestea sunt prevederile unei inițiative legislative depusă în Parlamentul României de deputatul USR de Alba, Benimin Todosiu și colegele sale Monica Berescu și Oana Țoiu. Proiectul prevede modificarea legii nr. 217/2003 prin care se dublează la 12 luni durata pentru care poate fi emis un ordin de protecție în cazul violenței domestice și se oferă asistență juridică gratuită victimelor pe toată durata procesului, respectiv și în apel.

„În fiecare an, zeci de mii de femei din România sunt victime ale violenței. Unele dintre acestea au curaj să își înfrunte agresorii și să îi denunțe, în timp ce multe rămân tăcute în propria dramă. De foarte multe ori, autoritățile statului asistă pasive la acest fenomen motivând că nu au pârghiile legale pentru a se implica mai mult. Statisticile privind violența domestică sunt îngrijorătoare și de aceea trebuie să gândim măsuri legislative care să protejeze și să sprijine victimele, dar și să îi împiedice pe agresori să recidiveze. Acesta este scopul inițiativei legislative pe care am depus-o, alături de colegele mele, în Camera Deputaților”, a explicat deputatul USR de Alba, Beniamin Todosiu.

Potrivit parlamentarilor USR care au inițiat această modificare legislativă, violența domestică este un flagel care a cuprins întreaga țară, în condițiile în care la nivelul anului trecut aproape 100.000 de persoane au reclamat cel puțin o dată un caz de violență domestică. Mai mult, inițiatorii susțin că statistica din România este înfiorătoare, respectiv aproape 500 de femei au fost ucise în ultimii 10 ani în urma violențelor din familie. În primele 11 luni ale anului 2022 au fost instituite 11.891 de ordine de protecție, aproape jumătate dintre ele fiind transformate în ordine de protecție de instanțele de judecată.

Propunerile de modificare a legii 217/2003:

  • Modificarea duratei perioadei pe care pot fi dispuse măsuri prin ordinul de protecție în sensul creșterii de la 6 la 12 luni.
  •  Modificarea ar implica tot aprecierea judecătorului în ceea ce privește durata exactă, având însă posibilitatea să dispună instituirea măsurilor necesare și pentru o perioadă mai mare de 6 luni și maxim 12 luni.
  •  De asemenea, pentru asigurarea asistenței juridice și în apel se impune modificarea art.45 alin. (3) din Legea nr. 217/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prin includerea trimiterii la art.42 alin.(2) în conținutul acestuia.
    Victimele violenței domestice sunt marginalizate de societate și de cele mai multe ori acest lucru încurajează agresorii să își continue și să intensifice abuzurile.
    Lipsa unei reacții prompte din partea statului duce la propagarea și la încurajarea agresorilor, care nefiind constrânși legal să respecte oamenii, se pot transforma în abuzatori sexuali, violatori, agresori iar în cele din urmă în criminali, de aceea e important ca atât clasa politică, cât și societatea civilă să iși dea mâna și să sprijine aceste victime. De mult prea multe ori se întâmplă ca familiile să se destrame, copiii să fie instituționalizați și efortul de reabilitare al statului să fie mult mai împovărător decât ce s-ar fi putut realiza printr-o mai bună prevenție acordată fenomenului.

Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă | USR Poiana Vadului: Dragomir Avram – Un Om pentru Oameni, la Primăria Poiana Vadului

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comunicat de presă | USR Poiana Vadului: Dragomir Avram – Un Om pentru Oameni, la Primăria Poiana Vadului USR Poiana Vadului are deosebita plăcere de a vă prezenta candidatul pentru funcția de primar, domnul Dragomir Avram. Cu o experiență de peste 20 de ani în serviciul comunității, atât ca poștaș, cât și ca viceprimar, Dragomir […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea