Rămâi conectat

Actualitate

Compensarea facturilor la energie: Care sunt schimbările pentru consumatori, de la 1 februarie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Compensarea facturilor la energie: Care sunt schimbările pentru consumatori, de la 1 februarie

Începând de marți, 1 februarie, intră în vigoare Ordonanța de Guvern care cuprinde noile măsuri privind compensarea facturilor la energie. Schema de sprijin rămâne valabilă până la 31 martie 2022 și vizează plata facturilor la energie și gaze atât pentru persoanele fizice, cât și pentru companii.

Schimbările aduse în cazul populației

În cazul facturii la curentul electric, ”nimeni nu va plăti mai mult de 0,80 lei pe kwh pentru energie electrică, indiferent de consum. Pentru consumatorii casnici cu un consum de până la 500 kwh energie electrică se vor plăti 0,68 de lei pentru kWh la energia electrică”, potrivit afirmațiilor premierului Nicolae Ciucă.

În plus, va fi acordată o compensație în valoare de cel mult 0,29 lei/kWh, în cazul în care consumul nu depășește 514,9 kwh, potrivit Anexei din Ordonanță, compensația fiind acordată până la un nivel al prețului de 0,68 lei/kWh.

În cazul facturii la gaze, ”nimeni nu va plati mai mult de 0,31 lei/kwh pentru kwh pentru gaze naturale indiferent de consum. Pentru consumatorii casnici cu un consum de până la 300 metri cubi gaze naturale se va plăti circa 0,22 bani pentru gaze naturale cu toate taxele incluse”, a spus Ciucă.

Suplimentar, dacă va avea un consum, în februarie, de cel mult 351,17 metri cubi (sau 3.722,40 kWh) și, în martie, de 325,71 metri cubi ( sau 3452,49 kWh), va primi și compensație de 40% aplicată doar la prețul gazului-marfă din factur, se arată în anexa Ordonanței.

Toate compensările trebuie să fie incluse și evidențiate distinct pe facturi, astfel încât fiecare consumator să le vadă cu ușurință.

În cazul companiilor

Principala modificare se referă la plafonarea prețurilor la energie electrică și la gaze pentru aproape toate companiile, noile plafoane fiind de 1 leu/KWh în cazul energiei electrice și 0,37 lei/kWh în cazul gazelor, prețuri finale, cu toate tarifele și taxele.

Pentru consumul realizat în perioada 1 februarie-31 martie 2022, prețurile pentru energie electrică și gaze naturale se plafonează pentru clienții noncasnici, excepție făcând clienții noncasnici care au beneficiat de prevederile OUG 81/2019 , cei prevăzuți la art. III din Legea nr. 259/2021 după cum urmează:

a) prețul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh, TVA inclus, din care componenta de preț al energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh;

b) prețul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh, TVA inclus, din care componenta de preț al gazelor naturale va fi în valoare de maximum 0,250 lei/kWh.

Plafoanele prevăzute reprezintă prețul final facturat pentru clientul final, având incluse:
a) pentru energie electrică – componenta de preț al energiei electrice, acciza, tarifele reglementate de transport și distribuție, serviciile de sistem, certificatele verzi, contribuția de cogenerare de înaltă eficiență energetică, costurile de furnizare și TVA;

b) pentru gaze naturale – componenta de preț al gazelor naturale, costul de transport, tariful de înmagazinare, acciza, tariful de distribuție, costurile de furnizare și TVA, se arată în textul Ordonanței

Sursa: hotnews.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea